Smrtící jedy
Definice jedu "Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka." Paracelsus V biologii se jako jed označuje látka, která může způsobit poruchy funkce organismů,obvykle chemickou reakcí nebo jinou aktivitou na molekulární úrovni, dostane-li se tato látka do organismu v dostatečném množství.
Historie jedu Člověk se s jedy setkával už odedávna. Již v pravěku byly jedy využívány k lovu a k válčení. 1500 let před Kristem byly zaznamenány informace o bolehlavu, oměji, opiu, olovu, mědi a antimonu. Staří Egypťané uměli destilovat kyanovodík z hořkých mandlí, indické Védy zase píší o otrušíku, akonitu a opiu. Dávní Číňané používali akonitu jako šípového jedu. Hippokrates (400 před Kristem), rozšířil spektrum jedů Sulla(82 před Kristem), zavedl první zákon na omezování travičství.
Prvním významným toxikologem byl Paracelsus, který postavil toxikologii na vědecký základ. Moderní toxikologie se prudce vyvíjela až v posledních sto letech. Španělský lékař M. J. B. Orfila (1787-1853) vymezil toxikologii jakožto samostatný vědní obor. Největší rozvoj toxikologie zažila za druhé světové války
Rozdělení jedů Přírodní jedy Rostlinné toxiny Živočišné toxiny Průmyslové jedy
Rozdělení jedů Přírodní jedy - botolinustoxin – nejjedovatější, jedná se o bílkovinu, výskyt v paštikách, které jsou již delší dobu otevřené
2. Rostlinné toxiny -ricin – bílkovina, v rostlině skočec obecný -falloidin – peptid v muchomůrce zelené -kurare – alkaloid, byl používán indiány do hrotu šípů -strychnin – alkaloid v kulčivě dávivé -muskarin – amin obsažený v muchomůrce červené
3. Živočišné toxiny - crotalustoxin – bílkovina, jed chřestýše - cobrotoxin – bílkovina, jed kobry indické - bufotoxin – steroid, jed ropuchy - samandarin – steroid, jed mloka skvrnitého
http://www.biotox.cz/toxikon/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Jed