Regionální inovační strategie Libereckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Aktivity Agentury pro regionální rozvoj na podporu podnikání a inovací v kraji Mgr. Jiří Štěpán, Agentura pro.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje Dotační fond Libereckého kraje Regionální inovační program Workshop „Způsoby financování energetických.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Podpora rozvoje inovací v Libereckém kraji Ing. Ivana Ptáčková odbor regionálního rozvoje a evropských projektů Regionální inovační mítink 2. listopadu.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje (RIS LK) Inovace a technologie v rozvoji regionů, Brno, 23. dubna 2009.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
VÝROČNÍ KONFERENCE GLOBÁLNÍ GRANTY LIBERECKÉHO KRAJE OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 27. listopadu 2008 Liberecký kraj.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
TÝDNY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH V LIBERECKÉM KRAJI 2010 pod záštitou MUDr. Přemysla Sobotky předsedy Senátu Parlamentu České republiky a senátora za Liberecko.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy SRR Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
4. jednání inovační platformy pro Liberecký kraj Liberec, IQ Landia Liberecký kraj a podpora inovací 4. jednání inovační platformy pro Liberecký.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Regionální inovační strategie Libereckého kraje Regionální inovační program Libereckého kraje

Regionální inovační strategie Libereckého kraje (RIS LK)

Přehled tvorby RIS LK Prvotní impuls- konference Nisa Invest – říjen 2006 Radou LK schválen záměr zpracovat RIS LK – 13.2.2007 Konference s prezentací úspěšných RIS – 9.5.2007 Projektový tým (PT) vytvořil analytickou část dokumentu a navrhl 6 prioritních témat => 6 odborných skupin Konference s výzvou k zapojení do práce odborných skupin (OS) – 28.2.2008 OS se scházely od března 2008

Přehled tvorby RIS LK 6 odborných skupin: Priorita 1: Rozvoj konkurenceschopnosti prostřednictvím vytváření příznivého prostředí pro inovační podnikání, zejména malých a středních firem Priorita 2: Podpora rozvoje lidských zdrojů pro inovační proces Priorita 3: Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání Priorita 4: Podnikové inovace Priorita 5: Finanční zdroje pro zajištění inovačních aktivit Priorita 6: Meziregionální a mezinárodní spolupráce přes 60 zapojených osob

Přehled tvorby RIS LK Spolufinancování projektu z ROP NUTS II SV 30.5.2008 projekt předložen do 5. kola výzvy – oblast podpory 4.2 Podpora rozvoje spolupráce se středními školami a učilišti, dalšími regionálními vzdělávacími institucemi a úřady práce, rozvoj inovačních aktivit v regionu 22.9.2008 projekt (č.projektu: CZ.1.13/4.2.00/05.00396) schválen VRR a realizace podpořena dotací 92,5 % Celkové způsobilé výdaje projektu: 2 482 132 Kč Celková dotace: 2 295 972 Kč Datum zahájení realizace projektu: 2. 6. 2008 Datum ukončení realizace projektu: 31.10.2009

Organizační schéma RIS KOORDINAČNÍ VÝBOR Garant projektu PROJEKTOVÝ TÝM Odborná skupina 1 skupina 6 skupina 5 skupina 4 skupina 3 skupina 2

Členové koordinačního výboru Jméno Funkce MUDr. Přemysl Sobotka Předseda Senátu Parlamentu ČR Bc. Stanislav Eichler Hejtman Libereckého kraje RNDr. Vít Příkaský Náměstek hejtmana LK pro rozvoj Ing. Jiří Kittner Primátor Statutárního města Liberec Prof. Ing. Vojtěch Konopa, CSc. Rektor Technické univerzity v Liberci Mgr. Kateřina Sadílková Ředitelka Úřadu práce v Liberci Ing. Jiří Urban Předseda Podnikatelské rady LK Jednání 21.1.2008, 28.7.2008, 8.4.2009, 23.9.2009

Členové projektového týmu Instituce Jméno Liberecký kraj (koordinátor týmu) RNDr. Vít Příkaský Krajský úřad Libereckého kraje Mgr. Michael Otta, Ing. Martina Hozáková, Ing. Petra Vrzáčková, Ing. Ivana Ptáčková Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu Ing. Pavel Branda Krajská hospodářská komora Liberec Ing. Jaroslav Kopta, Ing. Martin Procházka ARR-Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. - zpracovatel RIS LK Ing. Martin Dušek, RNDr. Zdeněk Kadlas, RNDr. Robert Rölc, Ph.D.- manažer RIS LK Regioinfo, spol. s r.o. Ing. Vladimíra Žďárská, Ing. Petr Dvořáček Technická univerzita v Liberci Prof.Dr.Ing. Zdeněk Kůs, Ing. Adéla Zemanová Výzkumný ústav textilních strojů Liberec, a.s. Ing. Jaromír Ficek, Ph.D. Agentura Czechinvest Mgr. Jan Marek

Struktura dokumentu RIS LK Úvod - zdůvodnění, přehled tvorby, organizační struktura, metodika Analytická část - socioekonomická charakteristika LK, SWOT analýza Návrhová část - východiska, vize, cíle, 6 priorit a 22 opatření Akční plán - 27 projektových námětů (16-3-5-[3]) Monitoring RIS LK - vč.aktualizace Závěr

Vybrané projektové náměty z RIS LK Vznik a zajištění dlouhodobého provozu, včetně aktualizace informačního portálu o stavu ekonomického a inovačního prostředí v LK Vytvoření technologického a ekonomicko-společenského profilu LK Zpracování propagačních materiálů o stavu a vývoji inovačního prostředí v LK Vznik stálé pracovní skupiny pro rozvoj inovací (Rada Libereckého kraje pro inovace, udržitelnou spotřebu a výrobu) Stanovení kritérií a měřítek konkurenceschopnosti MSP Vznik dotačního programu kraje na podporu inovací

www.portal-inovace.cz Informační portál LK pro inovace Informace, komunikace Kalendář akcí Financování inovací – aktuální výzvy, plán výzev Mezinárodní spolupráce Udržitelná výroba a spotřeba Technologický profil LK - aktuální statistická data z oblasti ekonomiky, trhu práce, lidských zdrojů, výzkumu a vývoje www.portal-inovace.cz

Pracovní skupina pro rozvoj inovací v LK Liberecký kraj Krajský úřad Hospodářská komora Czechinvest Technická univerzita v Liberci Úřad práce Liberec Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. VÚTS a.s. Membrain Klastr technických textilií CLUTEX Podnikatelská rada Libereckého kraje Regioinfo s.r.o. Svaz průmyslu a dopravy

Vybrané projektové náměty z RIS LK Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (TUL, 960 mil. Kč) Výzkumný, vývojový a výukový komplex pro pokročilé technologie (TUL, 816 mil. Kč) Centrum rozvoje strojírenského výzkumu (VÚTS, a.s., 745 mil. Kč) Membránové inovační centrum „MemBrain“ (MEGA, a.s., 182 mil. Kč) Vybudování technologického parku (podnikatelského inkubátoru)

Regionální výzkumná a vývojová centra Nově budovaná regionální výzkumná a vývojová centra jsou zaměřena zejména na aplikovaný výzkum, transfer technologií, přímou spolupráci s podniky Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Nositel: Technická univerzita v Liberci Výše dotace : 800 009 500,- Kč Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Nositel.: VÚTS, a.s. Výše dotace: 745 214 853,-Kč

Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Science Learning Center Liberec - IQLandia Cílem projektu je zábavnou formou propagovat vědu a techniku. IQLandia navazuje na stávající areál oblíbeného IQParku. Návštěvníci budou moci vyzkoušet simulátor průletu galaxií, planetární stezku, simulátor Velkého třesku anebo třeba střídání ročních období. Všechny tematicky zaměřené expozice budou založeny na vlastním prožitku. U lidského těla projdou například návštěvníci obřími lidskými orgány, černou dírou zase vstoupí do prostoru vesmíru a na simulátoru zažijí průlet sluneční soustavou, budou moci „vrtem“ sestoupit do nitra Země Nositel: Labyrint Bohemia o.p.s. Výše dotace : 381 275 000,- Kč

Příprava na období 2014 - 2020 Zpracování S3 (RIS3) strategie (Smart specialization strategy - Strategie inteligentní specializace) Ex-ante kondicionalita EU S3 manažer pro Liberecký kraj – Mgr. Jan Marek Vazba na OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, OP Zaměstnanost, Integrovaný regionální OP Aktualizace RIS LK 2014 – 2015 Využití v rámci připravovaného Paktu zaměstnanosti Libereckého kraje a Regionálního intervenčního rámce Libereckého kraje

Regionální inovační program Libereckého kraje (RIP LK)

Curriculum vitae Regionálního inovačního programu LK Konzultace se zástupci Královéhradeckého kraje (2009,2010) Memorandum o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Libereckým krajem – květen 2010 – příprava koordinované výzvy na inovační vouchery Regionální inovační program Grantového fondu „LK (září 2011) Veřejná soutěž ve VaVaI - Inovační vouchery 2011-2012 - Inovační vouchery 2012-2013 - Inovační vouchery 2013-2014

„Inovační vouchery 2011-2012“ Koordinovaná veřejná soutěž ve VaVaI v rámci dvou krajů NUTS II Severovýchod (LK + KHK) Cíl: posílení konkurenceschopnosti regionu Oprávněný žadatel: MSP se sídlem nebo provozovnou v Libereckém kraji Poskytovatelé znalostí: VŠ a organizace splňující definici výzkumné organizace dle zák. 130/2002 Sb. působící v LK a KHK a vymezené v zadávací dokumentaci Finanční alokace v Libereckém kraji 1.500.000,- Kč Max. 150.000,-Kč/1 voucher

„Inovační vouchery 2011-2012“ Podáno 9 projektů, 7 projektů podpořeno Celková požadovaná částka : 1.187.200,-Kč Celková vyplacená částka: 947.200,-Kč

„Inovační vouchery 2011-2012“ – zaměření projektů Poskytovatel znalostí Počet projektů + jejich zaměření TUL – textilní fakulta (1) Testování, měření – textil TUL – ekonomická fakulta (3) Marketingové inovace TUL – Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (2) Vývoj prototypu elektronického zařízení Nanotechnologické aplikace VÚTS a.s. (2) Vývoj strojních zařízení, výpočty statického a dynamického namáhání Membrain s.r.o. (1) Technologie čištění skládkových vod

„Inovační vouchery 2012-2013“ Poskytovatelé znalostí: VŠ a organizace splňující definici výzkumné organizace dle zák. 130/2002 Sb. působící v České republice Finanční alokace 1.740.710,- Kč Max. 300.000,-Kč/1 voucher Maximální výše dotace – 100% uznatelných nákladů projektu Celková požadovaná částka: 4.467.090,-Kč Podáno 19 projektů, 7 projektů podpořeno

„Inovační vouchery 2012 - 2013“ – zaměření projektů Poskytovatel znalostí Počet projektů + jejich zaměření TUL – strojní fakulta (3) Vývoj strojních zařízení TUL – ekonomická fakulta (1) Marketingové inovace TUL – Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (3) Vývoj elektronického zařízení, řídící systémy strojů, nanotechnologické aplikace VÚTS a.s. (2) Výpočty statického a dynamického namáhání, management VÚT Brno, stavební fakulta (2) Stavební technologie ČVÚT Praha, Ústav mechaniky tekutin (1) Výpočtové modely ČVÚT Praha, stavební fakulta (2) Energetická zařízení pro stavby Ústav fyziky plazmatu v.v.i. (1) Vývoj vláknového kolektoru Membrain s.r.o. (1) Membránové technologie

„Inovační vouchery 2013-2014“ Poskytovatelé znalostí: VŠ a organizace splňující definici výzkumné organizace dle zák. 130/2002 Sb. působící v České republice Finanční alokace 1 400 000,- Kč Max. 150 000,-Kč/1 voucher Maximální výše dotace – 70% uznatelných nákladů projektu Výzva plánována na podzim 2013

Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK Mgr. Michael Otta