Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Nebezpečné odpady.
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Monitorování výuky odborných předmětů
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŽP 12 Odpady, obaly.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Hodnocení plnění POH LK
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Nový zákon o odpadoch Praktické skúsenosti z uplatňovania zákona
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010

Legislativa OH ČR Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech Zákon č. 477/2001, o obalech Nařízení č. 197/2003 Sb., o Plánu odpadového hospodářství ČR

Povinnosti ČR vyplývající z členství v EU v roce 2010 Transpozice rámcové směrnice o odpadech č.98/2008/ES - Ze dne 19.11.2008 - Nahrazuje předchozí směrnici o odpadech 2006/12/ES - Transpoziční datum 12.12. 2010 A Řízení EK o porušení smlouvy o založení Evropských společenství

Řízení EK o porušení smlouvy o založení Evropských společenství Řízení č. 2006/2478 vedené proti ČR z důvodů nesprávné transpozice směrnice 1999/31/ES o skládkách odpadů Řízení č. 2008/0145 vedené proti ČR z důvodů neprovedení směrnice 2006/66/ES o bateriích a akumulátorech a odpadních bateriích a akumulátorech Řízení č. 2009/2265, jehož předmětem je namítané nesprávné provedení směrnice 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností

Příprava euronovely stávajícího zákona o odpadech Jak toto vyřešit? Podmínky pro navrhovaná řešení: Řešící všechny výše uvedené okruhy Prosaditelné a rychlé řešení (parlamentní volby v květnu) Příprava euronovely stávajícího zákona o odpadech

Euronovela zákona o odpadech Poslanecká iniciativa 4 poslanců - schváleno 19.3.2010 Senát Parlamentu - schváleno 21.4.2010 Podpis prezidenta - 13. května Vyhlášení ve sbírce zákonů 21. května jako zákon č. 154/2010 Sb. Účinnost – 1. července

Obsah novely Změny působnosti zákona o odpadech Doplnění nových a změny původních definic Pojem „vedlejší produkt“ a „stav, kdy odpad přestává být odpadem“

Hierarchie způsobů nakládání s odpady V souladu s rámcovou směrnicí o odpadech: a) předcházení vzniku odpadů, b) příprava k opětovnému použití, c) recyklace odpadů, d) jiné využití odpadů, například energetické využití, e) odstranění odpadů Od této hierarchie je možné se odklonit jen na základě: Posouzení životního cyklu zahrnující vznik a nakládání s odpadem – je-li to vhodné

Další oblasti úpravy: Úprava provozu skládek – s ohledem na připomínky EK Nová nebezpečná vlastnost – Senzibilita Možnost obce stanovit v OZV systém nakládání s biol. rozl. složkou KO Vzorec pro výpočet energetické účinnosti (jen pro spalovny KO) – Příloha č. 12 zákona o odpadech Při splnění energ. účinnosti – využívání odpadu (nikoliv odstraňování) Programy prevence Budou součástí nového Plánu odpad. hospodářství ČR

Cíle odpadového hospodářství – povinnosti z Evropských předpisů Postupné omezování množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu ukládaného na skládky (a to vše oproti vzniklému tomuto odpadu v roce 1995) - Vzniklý odpad v roce 1995 - 1 530 000 t v roce 2010 – snížení na 75% hmotn. (tzn. na 1.147.500 t/rok) v roce 2013 – snížení na 50 % hmotn. (tzn. na 765.000 t/rok) v roce 2020 – snížení na 35 % hmotn. (tzn. na 535.500 t/rok)

Postupné omezování množství BRKO ukládaného na skládky Zdroj: VÚV T.G.M. – CeHO, CENIA

Další cíle odpadového hospodářství – povinnosti z Evropských předpisů Zvýšit do roku 2020 recyklaci nejméně u papíru, skla, plastu a kovu…pocházejících z domácností a jím podobným. - na úroveň až 50% hmotnosti Evropská komise vydá rozhodnutí upravující podrobnosti výpočtů Zvýšit do roku 2020 u stavebních a demoličních odpadů (kategorie ostatní) recyklaci a materiálové využití na úroveň 70% hmotnosti Podpora tříděného sběru – zajistit do roka 2015 tříděný sběr minimálně papíru, kovu, plastu a skla.

Další cíle odpadového hospodářství – povinnosti z Evropských předpisů Minimální požadovaná úroveň zpětného odběru přenosných baterií a akumulátorů Nejméně 25 % do 26. září 2012 Nejméně 45 % do 26. září 2016 V současnosti – cca 11%

Nová legislativa OH ČR 1/ Zákon o obalech (stávající) 2/ Zákon o odpadech 3/ Zákon o výrobcích s ukončenou životností

Ministerstvo životního prostředí DĚKUJI ZA POZORNOST ! Mgr. Eva Strnadová Ministerstvo životního prostředí tel:267 122 244 Eva.strnadova@mzp.cz