Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Kurz práce s informacemi rodí se multimediální experiment MU Brno
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
, KFBZ Zlín Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Systémy veřejné správy FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2006 Jana Holá, 2. ročník nav. mgr. studia, obor Informační.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Lidská práva.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Moderní personalistika Úvod
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Informační zdroje české veřejné správy
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Transkript prezentace:

Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví, c 2005 Taťána Škarková, 3. ročník, obor informační studia a knihovnictví

Téma Volba tématu Knihovníci a legislativa

Úvod Cíl  zjištění a porovnání skutečnosti zda knihovny respektují ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Metody  analýza zákona č. 106/1999 Sb.  průzkum webových stránek knihoven  formování závěrů

Vývojové tendence knihovnictví v ČR Změna společenských podmínek po roce 1989 Knihovní zákon č. 257/2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických služeb Trendy posledních let

Státní informační politika: Cesta k informační společnosti SIP a komunikační politika e-Česko 2006 SIP: Program rozvoje informační sítě veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta

Svobodný přístup k informacím Poskytování služeb veřejných knihoven Intellectual freedom Lidská práva a svoboda  vnitrostátní právní normy  mezinárodní smlouvy

Zákon o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány  Právo na informace  Historický kontext  Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny  Knihovny jako zprostředkovatelé informací z veřejné správy

Průzkum webových stránek knihoven ČR Městské knihovny Krajské knihovny Univerzitní knihovny Muzejní knihovny Důležité parametry pro hodnocení  dostatek informací o činnosti knihoven  hospodaření knihoven  zveřejnění základních dokumentů  obsah dokumentů v souladu se zákonem  komunikace webových stránek s uživateli

Budoucnost knihoven Představy o strategii budoucího vývoje Uživatelé knihoven V poskytování informací má veřejná knihovna řadu úkolů: zajišťovat přístup k informacím na všech stupních shromažďovat a zpřístupňovat informace o místní společnosti učit lidi každého věku využívat informace a pracovat s informační technikou vést uživatele k odpovídajícím informačním zdrojům umožňovat tělesně postiženým lidem nezávislý přístup k informacím působit jako brána do světa informací, zajišťovat k nim přístup každému a pomáhat tím překlenout propast mezi „informačně bohatými“ a „informačně chudými“

Závěr Hodnocení průzkumu webových stránek knihoven  Východiska ze současné situace 1. V odpovědnosti zřizovatele 2. V odpovědnosti státu a oborových vzdělávacích institucích

Děkuji Vám za pozornost