Tiskárny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jehličkové tiskárny.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Úvod do tématu.  Odvětví informatiky -> používáme PC k tvorbě uměleckých grafických materiálů  Vytváříme ji buď zcela digitálně, nebo s využitím nasnímaných.
Přídavná zařízení.
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rozhraní PC.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Počítačová grafika.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Tato prezentace byla vytvořena
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
TISK. TEPELNÉ TISKÁRNY Tiskárny malých rozměrů PROVOZ TISKÁREN n probíhá pomocí zahřátých miniaturních odporových tělísek, které se dotknout tepelně.
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vítám Vás u prezentace na téma:. I když většinu času pracujeme s daty přímo na počítači, často je potřeba je nějak reprezentovat širšímu okolí. Ne vždy.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Počítačová grafika – rastrová grafika
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
Tiskárny Josef Maleček učo:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Vendula Smékalová VŠLG
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Počítačová grafika.
Podle principu tisku se dělí na:
Počítačová grafika.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Základní pojmy Grafiky
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Počítačové tiskárny - úvod Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TISKÁRNY.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Počítačová grafika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Laserová tiskárna Základní přehled
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
Tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní pojmy z počítačové grafiky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Laserová tiskárna
Transkript prezentace:

Tiskárny

Parametry tiskáren Rychlost tisku Kvalita tisku Barevnost tisku Tisková média – jejich rozměry a druhy Hluk Kapacita tisku Rozhraní pro propojení s počítačem Další vybavení Pořizovací náklady Provozní náklady

Parametry - Rychlost tisku U inkoustových a laserových strojů je jednotkou počet stránek za minutu (str/min), setkáme se též se zkratkou ppm (page per minute). U jehličkového tisku se rychlost udává ve znacích za sekundu (zn/s), anglicky characters per second (cps). Při porovnávání rychlostí si je třeba uvědomit, že rychlost tisku kolísá!

Parametry - Kvalita tisku Čím vyšší je hustota těchto bodů, tím kvalitněji tiskárna tiskne. Pro vyjádření hustoty se používá jednotka DPI – z anglického “dots per inches” (bodů na palec). S DPI se setkáte u nejrozšířenějších tiskových technologií – inkoustové a laserové. U méně používaných jehličkových tiskáren se používají termíny: Draft (návrh, koncept) označuje nejhorší jakost tisku Near letter quality (NLQ) – (téměř dopisová kvalita), je středním stupínkem Letter quality (LQ) je nejkvalitnějším výstupem

Parametry - Barevnost tisku V počítačové technice se setkáme se dvěma způsoby míchání barev: Metodou aditivní (součtovou), která používá tři základní barvy: červenou, zelenou, modrou. Takto míchají barvy LCD panely a displeje Metodou subtraktivní (odečítací), jež jako základní barvy používá azurovou, purpurovou a žlutou (k nim se ještě přidává černá). Tato technologie se používá při tisku.

Barevnost tisku – aditivní metoda (RGB)

Barevnost tisku – subtraktivní (odrazová) metoda (CMYK) Jako primární jsou používány tři barvy, z nichž se tisky skládají: C (Cyan – azurová), M (Magenta – purpurová) Y (Yellow – žlutá) Mícháním se z nich získávají sekundární základní barvy: Červená, zelená a modrá.

Parametry – tisková média Kancelářské papíry, zde je důležitý formát – standardní je rozměr A4, méně běžné jsou tiskárny tisknoucí na velikost papírů A3 “Nekonečné” či skládané nebo transparentní papíry (jsou doménou jehličkových tiskáren) Průhledné fólie např. pro zpětné projektory Obálky Samolepící štítky Kartónový papír Textilní listy, jsou bavlněné archy na něž je možné barevně tisknout. Využijí se například na přenesení návrhů na vyšívání. Nažehlovací listy, jsou určeny pro přenášení návrhů na úplety. Obecně lze shrnout: Jehličkový tisk je vhodný pouze pro papír Inkoustová tiskárna je schopná tisknout jak na papír tak fólie, ale na kvalitu výstupního média je nejcitlivější. Laserovka potiskne vše co projde jejím podávacím mechanismem, ale tiskové médium musí snést teplotu zhruba 150 až 200 °C (ta je součástí laserové technologie )

Parametry - Hluk Nejnepříjemnější jsou jehličkové tiskárny Laserové tiskárny jou podstatně nižší Inkoustový tisk je většinou nejpřijatelnější

Parametry – kapacita tisku Každý typ tiskárny je konstruován na určité využití, vyjádřené v počtu stran vytištěných za měsíc. Tiskárny se schopností tisknout vyšší měsíční počty stran, musejí mít kvalitnější mechaniku a jsou tedy dražší. Před koupí tiskárny dobré spočítejte, kolik listů budete měsíčně tisknout. Koupíte li tiskárnu s příliš velkým výkonem, bude zbytečně drahá, pokud si koupíte jednodušší zařízení, brzy opotřebujete mechanické části a budete zbytečně platit servis. Podle výkonu je přibližně možné tiskárny rozdělit do kategorií popsaných v tabulce. určení domácnosti 500 - 1000 malé kanceláře 1000 - 5000 síťový tisk v menších sítích 5000 - 10000 síťový tisk ve velkých sítích nad 10000 výkon str/měsíc

Parametry – Připojení tiskárny k počítači Standardním typem připojení byl dříve paralelní port. Proto tento port najdeme stále na počítačích, ale už na málo tiskárnách Dnešní normou pro propojení počítače a tiskárny je zdířka USB Na počítači jde o konektor A Na tiskárně najdeme konektor B Propojíme je tedy kabelem A-B

Další parametry Velikost operační paměti: Velikost zásobníku papíru Duplexní jednotka Umožňuje tisk na obě strany listu. Ovladač Mnoho funkcí provádí ovladač tiskárny Je tedy důležité co vše ovladač nabízí

Další parametry – print server Print server - česky tiskový server - je zařízení, které připojí tiskárnu do počítačové sítě (počítačová síť se skládá ze vzájemně propojených počítačů)

Parametry – Provozní náklady Dalším důležitým faktorem při výběru tiskárny jsou její provozní náklady, tedy cena z níž vytiskneme jednu stránku. Zhruba lze provozní náklady spočítat takto: Obecně platí, že nejlevnější je tisk: jehličkový dražší laserový nejdražší inkoustový cena jedné stránky = cena tiskového média + cena spotřebního materiálu

Parametry – pořizovací náklady Rozmyslet si, které parametry budu při koupi preferovat Provést porovnání parametrů tiskárny s konkurenčními výrobky stejné kategorie. Zkontrolovat co je obsahem dodávky tiskárny, jak velké podavače papírů, jak velké jsou zásobníky inkoustu nebo toneru (ty kvůli pořizovací ceně tiskárny mívají menší kapacitu)