Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely."— Transkript prezentace:

1

2 Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely

3 MODEL (RGB) Tento barevný model se používá u zařízení, které vyzařují světlo – monitory, LCD, televize… Velkou část viditelného spektra lze reprezentovat směsí červeného, zeleného a modrého (RGB) barevného světla v různých poměrech a intenzitách. (Pro namíchání jakékoli barvy používáme tří základní barvy – R,G,B tedy červenou, zelenou, modrou).

4 Model RGB přiřazuje každému obrazovému bodu hodnotu intenzity v rozsahu od 0 do 255 pro každou ze složek RGB v barevném obraze. Když jsou hodnoty všech tří složek stejné, je výsledkem odstín neutrální šedé. Když je hodnota všech složek 255, je výsledkem čistá bílá. Když mají všechny složky hodnotu 0, je výsledkem čistá černá.

5 Pro určení barvy v praxi můžeme použít jednoduché aplikace
(aplikací je více a jsou volně k dispozici na Internetu). Zde je ukázka programu ColorLak. Pro dokreslení předchozí informace:

6 V některých případech je důležitá hodnota RGB v tzv
V některých případech je důležitá hodnota RGB v tzv. hexadecimálním tvaru. Na obrázku tato položka: Hexadecimální číslo je číslo v šestnáctkové soustavě (pro určení libovolného čísla používáme šestnáct znaků: 0-9 a A-F. Maximální číslo je FF, které odpovídá 255 desítkově. Příklad: Červená barva je tedy FF 00(žádná zelená) 00(žádná modrá). Zelená je obdobně 00FF00 a modrá 0000FF. Jestliže chceme určit bílou, musíme si uvědomit vlastnosti modelu RGB (vyzařujeme světlo) a z toho plyne hodnota FFFFFF (maximum). Obdobně černá je

7 Příklad: Červená barva je tedy FF 00(žádná zelená) 00(žádná modrá)
Příklad: Červená barva je tedy FF 00(žádná zelená) 00(žádná modrá). Zelená je obdobně 00FF00 a modrá 0000FF. Jestliže chceme určit bílou, musíme si uvědomit vlastnosti modelu RGB (vyzařujeme světlo) a z toho plyne hodnota FFFFFF (maximum). Obdobně černá je

8 Někdy potřebujeme zadat číselnou hodnotu barvy
Někdy potřebujeme zadat číselnou hodnotu barvy. Můžeme si barvu připravit v programu: Hodnota této zelené je tedy: 4AB847. Mohli bychom zadat do grafických editorů nebo do dalších programů, kde určujeme barvu (tvorba WWW).

9 MODEL (CMYK) Používá se u zařízeni typu tiskáren. Dochází ke skládání:
Azurové (C – cyan) Purpurové (M – magenta) Žluté (Y – yellow) Black (K – černé) Model CMYK je založen na schopnosti tiskových barev vytištěných na papíře absorbovat světlo. Při dopadu bílého světla na tiskové barvy se část spektra absorbuje a část se odráží zpět do vašeho oka.

10 Teoreticky by mělo složením čistého azurového (C – cyan), purpurového (M – magenta) a žlutého (Y – yellow) pigmentu dojít k absorbci všech barev a měla by vzniknout černá. Protože každá tisková barva obsahuje určité nečistoty, vytvářejí tyto tři barvy ve skutečnosti špinavě hnědou a aby opravdu vznikla černá, musí se kombinovat s černou tiskařskou barvou (K – black). (Písmeno K se používá proto, aby nedocházelo k záměně, protože B by mohlo znamenat i modrou.)

11 Gamut Gamut je rozsah barev, které se mohou v barevném systému zobrazovat nebo tisknout. A. Gamut barev Lab B. Gamut barev RGB C. Gamut barev CMYK

12 Gamut RGB obsahuje podmnožinu těch barev, které mohou být zobrazeny na monitoru počítače nebo televize (který vyzařuje červené, zelené a modré světlo). Některé barvy, jako je čistá azurová nebo čistá žlutá, nelze na monitoru přesně zobrazit. Gamut CMYK je menší, obsahuje pouze barvy, které mohou být vytištěny pomocí výtažkových tiskových barev. Zobrazíme-li na obrazovce barvy, které nelze vytisknout, označují se jako netisknutelné nebo také mimo gamut – to znamená mimo gamut CMYK.


Stáhnout ppt "Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely."

Podobné prezentace


Reklamy Google