Péče o biodiverzitu Jan Plesník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Ekologické indikátory
Význam malých vodních ploch pro krajinu
EKOLOGIE.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Vymírání a přežívání druhů
Organizace zabývající se ochranou přírody
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Úvod do ekologie.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Nové populace Michal Řepík. Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Ochrana volně žijících živočichů s důrazem na Liberecký kraj (1) Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha RP AOPK ČR Liberec,
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Ochrana volně žijících živočichů s důrazem na Liberecký kraj (2) Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha RP AOPK ČR Liberec, projekt.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekologické pojmy.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Chránění živočichové na Slovácku
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha jan.plesnik@nature.cz

Druhová ochrana je soubor činností, směřujících k udržení dostatečně početných a tím i geneticky kvalitních populací původních druhů planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů, schopných dlouhodobé samostatné existence, v dostatečně velkém a minimálně poškozeném prostředí

Jaké druhy chránit? Vědecký nebo politický přístup - ochrana přírody probíhá v určitém politickém, ekonomickém a sociálním rámci

Ohrožené druhy Druhy, ve zvýšené míře čelící nebezpečí vyhubení nebo vyhynutí Sněžný leopard

Ohrožené druhy Červené seznamy – soupisy ohrožených druhů pro určité území (první 1962, Sir Peter Scott) Červené knihy – poskytují další informaci o druzích z červených seznamů (první 1969) Černý seznam – seznam vyhubených nebo vyhynulých druhů Modrý/jantarový seznam – seznam ohrožených druhů, jejichž početnost je stabilní nebo se zvyšuje

Ohrožené druhy Seznamy celosvětově ohrožených druhů vydává pravidelně IUCN – Mezinárodní unie na ochranu přírody www.iucnredlist.org

Ohrožené druhy 1962-1994 shodné kategorie ohrožení, založeno na hodnocení konkrétních specialistů nebo na velmi komplikovaných indexech (v ČR sociekologický index): seznamy jednotlivých taxonů byly těžko porovnatelné

Ohrožené druhy Od r. 1994 kvantitativní jasná kritéria a kategorie pro zařazování druhů a nižších taxonů do červených seznamů celosvětově ohrožených druhů, vydávaných IUCN velmi propracovaný systém, omezující subjektivní rozhodnutí hodnotitele: změna v početnosti a areálu rozšíření nebo obojí, nejen absolutní hodnoty, ale i rozsah změn a trendy; využívá analýzu životaschopnosti populace (PVA)

Ohrožené druhy Analýza životaschopnosti populace (PVA)‏ Statistické hodnocení vztahu nároků druhu a dostupných zdrojů v prostředí Modelování procesu vymírání Pomáhá definovat cíle záchranného programu, konkrétní postupy, zásahy a opatření (velikost a složení vypouštěných skupin, minimální rozlohy biotopů apod.)‏

Ohrožené druhy PVA Náročné na množství, kvalitu a detailnost dat Nejpoužívanější programy PVA: VORTEX – zdarma (http://www.vortex9.org/vortex.html)‏ RAMAS GIS – komerční (http://www.ramas.com/ramas.htm)‏ PHVA

Ohrožené druhy Kategorie IUCN pro zařazování druhů do červených seznamů (I) Vyhubený nebo vyhynulý Vyhynulý nebo vyhubený (EX) Vyhynulý nebo vyhubený ve volné přírodě (EW) Obecně ohrožený Kriticky ohrožený (CR) Ohrožený (EN) Zranitelný (VU)

Ohrožené druhy Kategorie IUCN pro zařazování druhů do červených seznamů (II) Téměř ohrožený (NT) Málo dotčený (LC) Taxon, o němž jsou nedostatečné údaje (DD) Nevyhodnocený (NE)

Ohrožené druhy Poslední vydání Červeného seznamu celosvětově ohrožených druhů (IUCN 2012, červen 2012) hodnotí 65 518 druhů z nich 20 219 (4 % vědecky popsaných druhů) klasifikuje jako obecně ohrožené 795 vyhubeno nebo vyhynulo úplně, 63 vyhubeno ve volné přírodě

Ohrožené druhy Podíl celosvětově ohrožených druhů (v % z hodnocených druhů, IUCN 2012) savci 25 ptáci 13 obojživelníci 41 paryby 33 koráli vytvářející útesy 31 jehličnany 31

Ohrožené druhy Poslední vydání Červeného seznamu celosvětově ohrožených druhů (IUCN 2012) velký ohlas u hromadně sdělovacích prostředků čím dokonalejší kritéria, tím méně existuje druhů, o nichž máme požadované informace vzorkování – cévnaté rostliny (1 500 náhodně vybraných druhů)

Ohrožené druhy Koncepce celosvětových červených seznamů pro planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichy byla rozšířena na Nižší než celosvětovou úroveň (kontinenty, státy a jejich administrativní jednotky) Plemena hospodářských zvířat, odrůdy plodin a dalších kulturních rostlin, rostlinná společenstva, typy půd, typy biotopů či krajiny

Ohrožené druhy V bývalém Československu a ČR & SR vyšel soubor pěti červených knih (1988-1999)

Ohrožené druhy V ČR vydává červené seznamy z pověření MŽP Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vyšší rostliny (2001) obratlovci (2003) mechorosty (2005) bezobratlí (2005) houby (2006) lišejníky(2008, 2010)

Ohrožené druhy Stupeň ohrožení vybraných taxonů nebo ekologických/funkčních skupin v ČR (v %, 2012) savci 18 ptáci 48 plazi 61 obojživelníci 59 mihule a ryby 35 denní motýli 46 vážky 48 cévnaté rostliny 41 mechorosty 24 lišejníky 37 makromycety 13

Přirozeně vzácné druhy K- stratégové Potravní specialisté, vrcholoví predátoři Velké domovské okrsky Bez velkých fluktuací početnosti

Přirozeně vzácné druhy kritéria: areál rozšíření ekologická valence, vyjádřená nároky na prostředí místní početnost obsazenost biotopu, tj. schopnost druhu obsadit část možných vhodných biotopů přežívání v evolučním čase přirozeně vzácný druh nemusí být ohrožený

Klíčové druhy Větší role v ekosystému než odpovídá dominanci (podíl na početnosti nebo biomase)

Deštníkové druhy

Vlajkové druhy

Biogeograficky významné druhy Endemité Relikty

Indikační (indikátorové) druhy Výskytem, početností a bionomií přibližují kvalitu prostředí                                                               

Druhy významné z hlediska člověka Agrobiodiverzita, bioprospektorování

Zranitelné migrující druhy

Fylogeneticky a taxonomicky významné druhy Evolučně významná jednotka latimerie

Ohniskové druhy Druhy, které se používají pro určení rozsahu a prostorového rozmístění biotopů, které umožňují přežití planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů Nejcitlivější druhy k ohrožujícím činitelům

Typické reprezentativní druhy

Druhy, významné z hlediska ochrany přírody Druhy, chráněné podle legislativy příslušného státu a mnohostranných mezinárodních úmluv, popř. legislativy Evropských společenství, resp. Evropské unie