Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha 3 26. října 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Advertisements

NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Nástroje územního plánování
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Zuzana Drhová, Zelený kruh
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Ochrana práv ve veřejné správě
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana práv ve veřejné správě
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Mgr. Magdaléna Peterková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Správní řád -vybrané instituty
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Odbor životního prostředí MHMP
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Umisťování staveb.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
E.I.A. porada ÚÚP
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Územní plán Liberec.
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011

můžou nás vybagrovat?  možnosti a limity veřejnosti při rozhodování  rozhodovací procesy a jejich právní rámec  dobré / špatné příklady účasti

posloupnost rozhodovacích procesů územní plánování » SEA (posuzování vlivů koncepcí na ŽP) » EIA (posuzování vlivů záměrů na ŽP) » vydávání podkladových rozhodnutí vydávání závazných stanovisek » územní řízení » IPPC (integrované povolování) /vydávání podkladových rozhodnutí /vydávání závazných stanovisek » stavební řízení

úřední procesy mimo správní řízení EIA (posuzování vlivů záměrů) » kdokoliv SEA (posuzování vlivů koncepcí) » kdokoliv EIA, SEA na území NATURA 2000 » kdokoliv ÚP (územní plánování) » kdokoliv, zástupce občanů, městské části HAVARIJNÍ PLÁNOVÁNÍ » kdokoliv

ostatní úřední postupy x správní řízení nevydává se konečné rozhodnutí výsledek se nedotkne úzkého okruhu osob – širší možnost „zúčastnit“ se procedur fázovitost procedur – rozdělení na etapy omezené možnosti pro přezkoumání závěrů – přezkum v rámci navazujících řízení / omezený soudní přezkum nedoručuje se do vlastních rukou

správní řízení upraveno správním řádem (zákon č. 500/2004 Sb.) účastník řízení definován velmi obecně  žadatel x dotčené osoby  mohou definovat zvl. předpisy „silné“ postavení účastníka (právo navrhovat důkazy, odvolat se, podat žalobu ke správnímu soudu)

správní řízení s účastí NNO a samospráv § 70 zákona č. 114/1992 Sb. » OS, obce (§ 71)  řízení podle zákona 114/1992 Sb.  stavebního zákona  horního zákona (x řízení o stanovení CHLÚ), zákona o ochraně ovzduší, zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (ZS k ÚR, x souhlas s odnětím ze ZPF), zákona o odpadech, řízení o zařazení objektu nebo zařízení do příslušné skupiny podle zákona o prevenci závažných havárií  řízení, kde se ukládají nápravná opatření (x řízení o pokutách) § 115 vodního zákona » OS, obce  v řízeních podle vodního zákona (x odstraňování povodňových škod na vodních tocích) § 7 zákona o IPPC » NNO, obce, kraje  v řízení o vydání integrovaného povolení § 23 odst. 9 zákona o EIA » OS a obecně prospěšné společnosti, obce  veškerá navazující řízení

konzultativní účast ve správních řízeních právo nahlížet do spisu a vyjádřit se  řízení podle zákona o GMO  řízení o schválení programu, bezpečnostní zprávy a jejich aktualizací

správní řízení s „jediným“ účastníkem  řízení podle atomového zákona  řízení o odnětí půdy ze ZPF  řízení o stanovení CHLÚ  řízení vodoprávní při odstraňování povodňových škod na vodních tocích  řízení o vydání povolení provozovat zdroj překračující limity hluku či vibrací  řízení o přestupcích  řízení o pokutách

vyřizování podnětů občanů  x pokud se vede správní řízení, může být podnět proti nevhodnému chování úředních osob nebo postupu správního orgánu vyřízen jako stížnost podle § 175 správního řádu podnětů k zahájení správního řízení petic podle petičního zákona návrhů, připomínek a podnětů obcím a krajům podnětů ombudsmanovi podle zákona o Veřejném ochránci práv

Úvaly – nerušící výroba / lisovna plechů

Pankrácká pláň / pražský manhattan

Thákurova ul. - park / parkoviště

Libuš – písnický biokoridor / satelit

děkujeme Arnika – Centrum pro podporu občanů s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy