Výstupy z učení a nové metody výuky v současných podmínkách vysokého školství v České republice Eva Lajtkepová, VŠPJ Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
NENÍ POZDĚ – komplexní environmentální vzdělávání na SŠ Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rozdíl druhých mocnin.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Rovnice se závorkami.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Citace, citování Plagiátorství
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Výstupy z učení u ekonomických oborů.
ošetřovatelství a porodní asistence
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Rovnice se zlomky.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Databáze projektových výstupů OP VK
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Výstupy z učení a nové metody výuky v současných podmínkách vysokého školství v České republice Eva Lajtkepová, VŠPJ Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu, registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ VŠTE, České Budějovice 12. –

Změny ve vysokoškolském vzdělávání V posledních 15 letech největší změny na VŠ za posledních 50 let (?): ● zavedení třístupňového VŠ vzdělání (aniž ale proběhla skutečná diverzifikace škol a oborů), ● prudký nárůst počtu studentů, na VŠ nastupuje až 2/3 z populačního ročníku (tj. studují i ti, kteří v předchozích dekádách na VŠ studium nemohli ani pomyslet), ● růst počtu vysokých škol (soukromých, ale i jednotlivých fakult veřejných VŠ), nezměnil se ale příliš počet VŠ pedagogů, ● velké změny ve SŠ vzdělávání => VŠ přebírají absolventy SŠ s jinými kompetencemi než dříve.

Tab. 1: Vývoj počtu vysokých škol v ČR (Zdroj: Český statistický úřad) Ak. rokPočet VVŠ / fakultPočet SVŠ 2000/0124 / /0625 / /1026 / /1326 / 14144

Ak. rokPočet studentůIndex 00/01 = / / / / Tab. 2: Vývoj počtu studentů VŠ v ČR (Zdroj: Český statistický úřad)

Tab. 3: Vývoj počtu učitelů na VVŠ v ČR (Zdroj: Český statistický úřad) RokPočet učitelů VVŠ

Nové metody a přístupy ve VŠ vzdělávání Při zachování základních forem vzdělávací činnosti, typických pro VŠ (přednášky, semináře, cvičení, praxe…) je nutné se studenty pracovat jiným způsobem: ● větší důraz na názornost a bezprostřednost (např. využití multimediálních prostředků), ● více příkladů a procvičování (možnost e-learningu, autotestů, přístup k materiálům „vzdáleně“ a kdykoliv), ● podpora „nestíhajících“ studentů (zvláštní semináře, více konzultačních hodin…), ● další studijní materiály k dispozici (nelze již většinou očekávat, že student bude sám vyhledávat studijní materiály v knihovnách), ● zkoušky písemné (mnoho studentů, nutnost archivace výsledků…), a další.

Výstupy z učení – co mohou a nemohou Výstupy z učení: znalosti / dovednosti / obecné způsobilosti, které studenti získají v daném předmětu /oboru / programu, a které musí prokázat. Co mohou (v čem nám mohou pomoci): ● transparantně, standardizovaně a jednoduše pomocí „klíčových“ slov popsat, co se student naučí během studia – tj. lépe formulovat a popsat cíle studia (což v době, kdy se snižuje funkční gramotnost, není málo), ● pomoci odstranit duplicity ve výuce. Ale nemohou: …..tyto cíle skutečně naplnit.

Použitá literatura a zdroje: Bednaříková, I. (2007): Metodika vzdělávání dospělých. Jihlava: VŠPJ. Rohlíková, L., Vejvodová, J. (2012): Vyučovací metody na vysoké škole. Praha: Grada Publishing. Webové stránky Českého statistického úřadu (

Děkuji Vám za pozornost.