 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Příliv investic do České republiky © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Současný systém podpory
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Rozhodovací matice.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investice v Polsku – jak investovat
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Podpora inovativním podnikům „Inovační fórum pro malé a střední podniky“ Lada Kratochvílová Ostrava
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
Přednost početních operací
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Stupeň rozvoje států světa
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
2.Marketingové prostředí
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
TISKOVÁ KONFERENCE měsíců vlády z pohledu investic Investiční situace v ČR 16. července 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Soudobý svět Ekonomický pohled
Příliv investic do České republiky
Transkript prezentace:

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Příliv investic do České republiky © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 33 Investice 2010 Počet projektů: 209 Výše investic: milionů Kč Nově vytvořená pracovní místa: Dominantní sektor: IT (38 % projektů) Dominantní kraj: Jihomoravský (25 % projektů)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Investiční projekty 2010 © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 55 Vývoj počtu projektů Projekty:1 565 mld. Kč:681,5 pracovní místa:

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 66 Typ činnosti projektů 2010 Strategické služby – 50 % Výzkum a vývoj – 31 % Výroba – 19 % Zdroj: CzechInvest, 2011 Typ činnosti celkem Výzkum a vývoj – 20 % Výroba – 59 % Strategické služby – 21 % Výroba: Caterpillar VaV: ZF Holding Austria Služby: Atento ČR Výběr z projektů

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 77 Složení projektů výroba služby VaV VaV:319 Služby:330 Výroba:916

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 88 Sektorové rozdělení investic IT a vývoj software 38 % strojírenský 15 % centra strategických služeb 13 % elektronický a elektrotechnický 11 % chemický a farmaceutický 5 % automobilový 5 % gumárenský a plastikářský 1 % kovodělný a kovozpracující 2 % dřevozpracující a papírenský 1 % biotechnologický a medicínská technika 1 % ostatní 8 % Podle počtu projektů 2010

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 99 Země původu investic Podle velikosti investice 2010

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Asijské investice Japonsko, Korea, Čína, Indie, Tchaj-wan Počet projektů: 149 Výše investice v mld. Kč: 158,2 Výše investice v mil. USD: 5 672,8 Počet pracovních míst:

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Krajské rozdělení investic Podle počtu projektů 2010 (údaje v procentech)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Konkurenceschopná podpora pro investory © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Ideální stav z pohledu investora: velký trh, koupěschopná poptávka levná a vzdělaná pracovní síla výhodná geografická poloha a kvalitní infrastruktura nízká daňová a administrativní zátěž veřejná podpora Schopnost přilákat a dlouhodobě udržet zahraniční kapitál je předpokladem úspěšné hospodářské politiky Investoři přinášejí nejen kapitál, ale i nové technologie, manažerské schopnosti, kultivují podnikatelské prostředí Atraktivita pro nové investice

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Ztráta konkurenční výhody ČR Náklady na produkci v dané zemi vůči jejím obchodním partnerům Počítáno relativně od roku vzniku Eura (1999) do Zdroj: Michl, Raiffeisenbank Reálný efektivní měnový kurs (rok 1999 = 100, zdroj dat: Eurostat)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 INVESTIČNÍ PROSTŘEDÍ Příliv investic vybavil ekonomiku potřebným kapitálem pro transformaci hospodářství Navýšení podílu průmyslu na celkovém HDP Nutnost upravit podporu pro investory podle potřeb inovační ekonomiky Podpora rozvoje technologicky a znalostně náročných odvětví 1)Velká Británie 2)Austrálie 3)USA 4)Singapur 5)Hong Kong 6)Kanada 7)Švýcarsko 8)Nizozemsko 9)Japonsko 10)Dánsko …………………(údaje WEF 2009) 33) Česká republika

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Novely zákona o investičních pobídkách © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 Podmínky nová výroba nebo expanze výrobního podniku minimální investice: 50 až 100 milionů korun Výše veřejné podpory 40 % ze způsobilých nákladů (Jihozápad pouze 30 %, Praha 0 %) Formy podpory sleva na dani z příjmů na 5 let dotace na nové pracovní místo ve výši 50 tis. Kč (jen několik regionů ČR) dotace na školení nových zaměstnanců (jen několik regionů ČR) převod technicky vybaveného území za zvýhodněnou cenu Neexistuje národní podpora pro výzkum a vývoj nebo pro služby Stávající podpora pro investory

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Investiční pobídky

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 Slovensko Výhody dotace na pracovní místa u regionů s nadprůměrnou nezaměstnaností přímé finanční dotace podpora pro služby, výzkum a vývoj i turismus Nevýhody vyšší minimální výše investice Polsko Výhody nízká minimální investice speciální podpora trhu práce (vybavení pracoviště, ubytování, dojíždění atp.) Nevýhody podpora poskytována jen ve speciálních ekonomických zónách Podpora v konkurenčních zemích

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Podpora v konkurenčních zemích Maďarsko Výhody lhůta pro čerpání slevy na dani po dobu 10 let od ukončení investice vyšší dotace na pracovní místa přímé finanční dotace podle rozhodnutí vlády Nevýhody podpora pouze pro zahájení výroby Slovinsko Výhody podpora i pro výraznou změnu výroby přímé finanční dotace nízká minimální investice Nevýhody sleva na dani pouze pro výzkum a vývoj, ne pro výrobu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Podpora v konkurenčních zemích Německo Výhody podpora i pro výraznou změnu výroby nebo převzetí podniku v potížích podpora náboru zaměstnanců přímé finanční dotace ve vybraných regionech Nevýhody nižší strop veřejné podpory sleva na dani jen na východě Rakousko Výhody zvýšení podpory pokud zlepšuje životní prostředí poskytování dlouhodobých půjček za příznivějších podmínek podpora všech sektorů kromě turistiky Nevýhody nižší míra veřejné podpory

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 22 Rozšíření podpory na výzkum a vývoj a služby Silnější podpora vytváření kvalifikovaných pracovních míst v regionech Intenzivnější podpora hospodářsky slabších oblastí Forma podpory prodloužení období pro čerpání slevy na dani vyšší hmotná podpora na vytvoření pracovních míst rozšíření regionů pro čerpání podpory na nová pracovní místa rozšíření regionů pro čerpání podpory na školení a rekvalifikace Atraktivnější podpora investorů

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1