Strategický pohled na tvorbu energetických koncepcí s využitím zahraničních zkušeností a s uplatněním principů udržitelného rozvoje Miroslav Šafařík Český.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
2.Marketingové prostředí
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
ENERGETICKÝ MANAGEMENT MUNICIPALITY PORSENNA o.p.s.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Regionální politika RP ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Strategický pohled na tvorbu energetických koncepcí s využitím zahraničních zkušeností a s uplatněním principů udržitelného rozvoje Miroslav Šafařík Český ekologický ústav

Trvale udržitelný rozvoj... “Trvale udržitelný rozvoj společnosti je takový rozvoj, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává funkce ekosystémů.” Zákon č.17/1992 Sb., o životním prostředí

Principy udržitelného rozvoje 1.Využívání přírodních zdrojů nesmí dlouhodobě převyšovat míru jejich reprodukce (znovuobnovení) 2.Uvolňování látek (výpusť) do životního prostředí nesmí dlouhodobě převyšovat únosnost životního prostředí (asimilační schopnost) 3.Trvání lidských zásahů do životního prostředí musí být ve vyrovnaném poměru k době, kterou prostředí potřebuje ke své stabilizaci

Principy udržitelného rozvoje 4.Princip předběžné opatrnosti - zamezení nebezpečím a neobhajitelným rizikům 5.Princip přiměřeného diskontování – dle skutečné hodnoty statku (přírodního zdroje) 6.Princip „stát příkladem“ - veřejné instituce jdou příkladem v zavádění a dodržování principů udržitelného rozvoje.

Principy udržitelného rozvoje 7.Princip decentralizace - společenské i technologické 8.Princip preference spolupráce před soutěživostí (kooperace vs. konkurence a konfrontace) 9.Princip orientace vědy a výzkumu, výchovy a vzdělání na poznání souvislostí a hranic naší existence 10.Princip solidarity.

Obnovitelné zdroje energie jsou jediným východiskem udržitelného rozvoje Obnovitelné zdroje energie jsou jediným východiskem udržitelného rozvoje Ovšem zásadně v synergii se snižováním energetické náročnosti Principy udržitelného rozvoje  Pouze absolutním, nikoli relativním snížením energetické náročnosti lze dosáhnout významného podílu OZE

Udržitelný scénář vývoje (spotřeby PEZ)

Příčiny současného stavu  Pocit dostatku a hojnosti  Přitažlivá síla kapitálu  Lpění na bezcenných hodnotách (ekonomický růst – HDP)  Předsudky a pohodlnost v myšlení  Nevhodné podpory  Diskontování (výprodej) budoucnosti  Deformované povědomí  ……..

Tržní prostředí = virtuální iluze  ekonomická teorie = politický nástroj = axiomatické a populistické přístupy – hospodářský úspěch je zajištěn nízkými cenami energie – lidem je třeba dát energii za přijatelnou cenu (= udržet levnou energii za každou cenu) – stát se musí postarat o dostatek energie  Přírodní zdroje jsou považovány za důchod (příjem), nikoli za aktiva  Přírodní zdroje nemají „tržní“ cenu a jejich skutečná hodnota zůstává neznámá  Změna myšlení – přemýšlet více v provozních nákladech nikoli pouze v investičních

Model cyklické (udržitelné) ekonomiky Zero Waste

Co je koncepce, resp. koncepční ?  Stanovení VIZE  Definování a výběr PRIORIT  Definování CÍLŮ  Generování STRATEGIÍ  Nalézání OPATŘENÍ a NÁSTROJŮ  REALIZACE  ZPĚTNÁ VAZBA

Jaké mohou být priority ?  ochrana klimatu (snižování emisí skleníkových plynů)  snižování emisí ostatních znečišťujících látek (minimalizace emisí znečišťujících látek včetně odpadu),  šetrné využívání přírodních zdrojů,  bezpečnost zásobování,  sociální přínosy

Jaké mohou být cíle ?  snížení měrných emisí CO2 na obyvatele a rok k roku 2020 o min. 30 %,  stanovení konkrétních cílů ve snižování ostatních znečišťujících látek,  zvýšení podílu OZE na 6 % k roku 2010 a na 15 % k roku 2020,  snížení energetické náročnosti v oblasti výroby, distribuce a konečné spotřeby energie na úroveň 70 % současné spotřeby PEZ v roce 2020,  zvýšení podílu biopaliv a alternativních paliv v dopravě na úroveň 20 % v roce 2020,  zvýšení zaměstnanosti v oblasti úspor energie a OZE o pracovních míst do roku 2020,

Úspory energie - cíle  Lidé podvědomě cítí nutnost hospodárně nakládat s energií - dostávají však matoucí (často opačné) signály  Úloha státu, resp. veřejné správy: –Podporovat společenský blahobyt –Chránit a rozvíjet ŽP a globální ekosystém –Usnadňovat rozhodování soukromým subjektům ve prospěch společnosti a ŽP –Vytvářet podmínky pro naplnění strategie trojí výhry

Úspory energie - cíle Vývoj standardu bytové výstavby 15

Vývoj měrné spotřeby energie pro vytápění v panelových domech – Berlín- Brandenburgsko 1993 / 2001

Obnovitelné zdroje – cíle  Lidé podvědomě cítí, že by bylo správné využívat obnovitelnou (např. sluneční) energii - dostávají však rozporuplné a tendenční informace  Úloha státu, resp. veřejné správy: –Podporovat společenský blahobyt –Chránit a rozvíjet ŽP a globální ekosystém –Usnadňovat rozhodování soukromým subjektům ve prospěch společnosti a ŽP –Vytvářet podmínky pro naplnění strategie trojí výhry

Obnovitelné zdroje – cíle  uplatnění technologií OZE u každé investice financované z veřejných zdrojů  osvěta a školení pracovníků stavebních úřadů…  podpora soukromým stavebníkům při realizaci využití OZE (solární systém, biomasa, TČ)  uplatnění kritéria emisí (vázaných emisí) CO2 při hodnocení projektů, investic, opatření…

Národní program obnovitelné zdroje energie

Proč Krajské územní energetické koncepce ?  Pro splnění zákona a nařízení vlády  Pro zjištění stavu nakládání s přírodními zdroji na území Kraje  Pro vytvoření prognóz budoucího vývoje  Pro vytvoření plánu(ů) nutných pro dodržení legislativních požadavků  Pro podporu regionálního rozvoje  Pro zvyšování hospodářského a sociálního blahobytu  Pro snižování zátěže životního prostředí  Pro nastavení ambicióznějších cílů

Nedostatky a opomenutí při tvorbě UEK  ÚEK má vycházet ze schválené Státní energetické koncepce  Namísto konkrétních údajů a podkladů (např. dle nařízení vlády č.195/2001 Sb.) jsou uváděny obecné (energetické) vztahy  Neexistence metodické práce – metodiky koncepce  Ignorování oficiálních, či obecně přijímaných definic a názvosloví  Není provedena rešerše základních dat a podkladů  Nedostatečná spolupráce s odborníky (nedostatek odborníků?)  Uvádění selektivních dat bez vzájemné vazby a bez vyjádření souvislostí  Nedostatečná metodická a syntetická práce s daty  Není poskytován návod na řešení konkrétních energetických opatření

Nedostatky a opomenutí při tvorbě UEK  Nejsou uváděny odkazy na zdroje dat a informací  Jsou uváděny zavádějící informace  Jsou uváděny nedostatečně podložené odhady a dohady  Převažuje tradiční přístup – snaha o zajištění zdrojové části  Podcenění potenciálu energetických úspor  Náhrada strategickým rozvojovým plánům energetických společností  Velká váha na modelování – modely omezující pohled do budoucna  Podcenění výhledu na 20 let  Velký důraz na ekonomické parametry – v dlouhodobé perspektivě nevhodné

Co dále s ÚEK ?  SEK  ÚEK  EA  realizace  Aktualizace ÚEK ?  Tvorba a realizace „akčních“ plánů  Příprava mikroregionálních a municipálních energ. koncepcí  Práce s veřejností – osvěta, výchova  Pečlivá a koncepční práce na nižších úrovních

Strategické vícekriteriální porovnání 3 primárních zdrojů energie I stupnice 1 – 5 (1=nejpříznivější, 5= nejméně příznivá)

Strategické vícekriteriální porovnání 3 primárních zdrojů energie II stupnice 1 – 5 (1=nejpříznivější, 5= nejméně příznivá)