Teorie Lawrence Kohlberga

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Etická hlediska péče o staré občany
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vymezení a pojetí sociální práce
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Temperament, charakter
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vývojová psychologie Škola:
Proč je důležité studovat Principy
Různé role zástupce ředitele školy
Politologie jako věda Politika moc
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Kognitivní vývoj u dětí (vývoj myšlení a chápání světa)
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Mladší školní období.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Politická socializace Charakteristika politické socializace Teorie politické socializace Psychologické teorie Stádia morálního usuzování Vzdělávání a politická.
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Politická socializace
Mravní výchova.
Zpracovala: Simona Hyková
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Environmentální etika
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Jak se děti učí 5 Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Lawrence Kohlberg ( ).
Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 3. cast.
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
BATOLE Adéla Sůvová C3B. ◦ (1 – 3 roky) ◦ intenzivní rozvoj motoriky, myšlení a řeči ◦ začíná kontrolovat své pohyby ◦ průzkum okolí, hry, zvědavost ◦
HRAJME SI S DĚTMI! Martin BACH. ASOCIACE HERNÍHO PRŮMYSLU.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Pravidla chování, právo a morálka
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Potřeby žáka vývoj Charakteru dle L. Kohlberga
Environmentální etika
Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
Šťastný, úspěšný, zdárný život x morálka, povinnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Environmentální etika
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Alena Uhrová, Pavel Humpolíček Psychologický ústav FF MU
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Hodnoty, výchova k hodnotám.
Charakter.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Etická výchova jako tvůrce klimatu školy
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Teorie Lawrence Kohlberga Morální vývoj Teorie Lawrence Kohlberga

Piaget a Kohlberg Kognitivní vývoj ovlivňuje i sociální chápání světa Piaget-formuloval 4 stadia chápání pravidel u dětí 1. stadium-dítě si tvoří a dodržuje vlastní pravidla hry nezávislé na druhých 2. stadium-morální realismus (okolo 5. roku)-pravidla jsou daná autoritou, neměnná, absolutní morální imperativ

Piaget a Kohlberg 3. stadium-7.-12. let-společné dohody mohou být měněny, když s tím ostatní souhlasí. Důležitý začíná být i úmysl osoby. Trest je lidský čin, ne božská odplata. 4. stadium-12. let a více-ideologické chápání pravidel

Lawrence Kohlberg Navázal na Piageta Morální dilemata ve formě povídek. Viz např. Heinzovo dilema.

Lawrence Kohlberg-stadia morálního vývoje PŘEDKONVENČNÍ MORÁLKA (cca do 10 let) (1. orientace na trest, 2. orientace na odměnu-tzv naivně egoistická orientace) JE TO ŠPATNÉ CHOVÁNÍ, PROTOŽE ZA TO BUDU POTRESTÁN. JE TO ŠPATNÉ CHOVÁNÍ, POKUD JSEŠ PŘISTIŽEN (NAIVNĚ EGOISTICKÁ ORIENTACE, VIZ ŘIDIČI V ČR).

Lawrence Kohlberg-stadia morálního vývoje KONVENČÍ MORÁLKA (od cca 10-11 roku typické,souvisí s rozvojem abstraktního myšlení) (3. orientace na to být hodným dítětem, 4. orientace na autoritu, dodržování společenského pořádku) HODNÝ CHLAPEČEK, VZORNÁ HOLČIČKA. Zlaté pravidlo-čiň druhým to, co chceš aby dělali tobě. Důležitý společenský souhlas. 4. stadium-pochopení konceptu povinnost, právo. JE TO ŠPATNÉ, PROTOŽE JE TO ILEGÁLNÍ. Dodržuje zákony a pravidla, aby se vyhnul odsouzení ze strany autorit a vlastních pocitů viny, že nedodržuje pravidla.

Lawrence Kohlberg-stadia morálního vývoje POSTKONVENČNÍ MORÁLKA (5. orientace na společenskou smlouvu, 6. orientace na univerzální etické principy) Stadium 5. PRÁVO NENÍ NEMĚNNÉ, DŮLEŽITÉ JSOU PRINCIPY VEŘEJNÉHO PROSPĚCHU. DEMOKRACIE VYCHÁZÍ Z TOHOTO STUPNĚ MORÁLNÍHO VÝVOJE. Nejvíce dospělých se nachází ve stupni 4.

Lawrence Kohlberg-stadia morálního vývoje Cca 10% populace v 6. stadiu-orientace na univerzální etické principy. Nyní prokázáno, že situačně využíváme různé úrovně. Teorie je zaměřena na muže-maskulinní způsob uvažování na základě práva a spravedlnosti, ženy spíše uvažují na principu péče a starosti o druhé-Gilliganová Carol (1982).