Znaky povolání ČaSP – volba povolání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co dělá tvoje maminka a tatínek?
Advertisements

Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ v Teplé
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Zákon o sociálních službách
Život na venkově.
CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a Základní.
Základy dotazníku Dotazník vychází z vědecké teorie o lidech a jejich povolání. V Americe ji vytvořil v 60.letech 20.století dr. John L Holland a dnes.
Tato prezentace byla vytvořena
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Úvod do předmětu Technologie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Důležité znaky povolání Mgr. Blanka Vohníková
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
 Martina Švarcová. Adresa a kontakty: Adresa Adresa: U Dráhy 827/6, ZábřehKontakty: Tel.:
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Externí montáž Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Marketingový mix Produkt.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Technik autoservisu Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Volba povolání.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Doprava, obchod, průmysl, vzdělání, kultura Obec, kde žiji.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČESKÉ CENTRUM-ČESKÝ DŮM MOSKVA
Elektronická učebnice - II
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ KONEČNÁ Použité.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
STAVBy pro obchod a služby
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Možnosti dalšího vzdělávání. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Elektrikář Moje vysněné povolání. Kdo to je a co má v popisu práce? Odborník provádějící práce související s elektrickým vedením, ale také provozem slaboproudých.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Celkové náklady stavby
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
„Řemesla s techniky začneme od píky“ Veletrh technických povolání
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Volba budoucího povolání
Polytechnická situace na ZŠ, Liberec, U Soudu 369/8, p.o.
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Znaky povolání ČaSP – volba povolání

Znaky povolání jsou…….. Kde? Co? O koho? Jak? S čím?

Znaky povolání jsou…….. p. činnosti p. prostředky druh pracoviště p. předměty druh pracoviště p. objekty

Základní druhy pracovních činností Druh pracovní činnosti vypovídá o tom,   JAK vypadá základní charakter práce. Co člověk dělá. Druh pracovní činnosti je jedním z nejdůležitějších znaků povolání a měl by být v souladu se schopnostmi i vlastnostmi člověka. Různí lidé se hodí pro různé druhy činností.

Vymysli příklady.

Příklady druhů pracovních činností: obsluha strojů a zařízení montování, sestavování, stavění analyzování, vyhodnocování vymýšlení, navrhování, konstruování, projektování programování kasírování, účtování evidování, dokumentování nakupování, objednávání prodávání, domlouvání obchodů nabízení, propagace poradenství vychovávání, vzdělávání a další…

Základní druhy pracovních prostředků Druh pracovních prostředků vypovídá o tom   S ČÍM je práce vykonávána, pomocí čeho se provádí. Pracovní prostředek je to, co člověk při své práci používá a tudíž to musí umět dokonale ovládat. Různé druhy pracovních prostředků kladou nároky na různé schopnosti a dovednosti člověka.

Vymysli příklady.

Příklady druhů pr. prostředků ruční nástroje a nářadí nástroje a nářadí pro jemnou práci pomůcky a nářadí pro manuální práci měřicí přístroje a aparatury stroje a zařízení přenosné mechanismy a zařízení automatizované provozy a linky dopravní prostředky výpočetní technika telefon, fax aj. komunikační technika audio, video a filmová technika,  kopírovací technika psací potřeby kreslicí potřeby a další včetně rukou, nohou, hlasu… 

Pracovní objekty Druh pracovních objektů vypovídá o tom, O KOHO   O KOHO se v práci pečuje, kdo je předmětem zájmu. Objekt je ten, k němuž člověk směřuje, je předmětem zájmu jeho práce.

Vymysli příklady.

Příklady pracovních objektů zvířata, živočišstvo děti, jejich zdraví, vzdělání aj. dospělí lidé, jejich zdraví, vzhled aj. a další…

Pracovní předměty Druh pracovních předmětů, cílů práce vypovídá o tom,   CO se v práci vytváří, opravuje, opracovává,  co se navrhuje, projektuje, konstruuje. Předmět, cíl práce je to, o co se člověk v práci snaží, k čemu směřuje, co je výsledek jeho práce.

Vymysli příklady.

Příklady pracovních předmětů stroje, zařízení, dopravní prostředky stavby, stavební materiály kovové materiály dřevěné materiály tiskoviny potraviny, nápoje plodiny, rostlinstvo počítačové programy cenné papíry právo, zákony, předpisy, normy umělecká díla a další…

Základní druhy pracovišť Prostředí,   KDE je práce vykonávána. Má velký vliv na celkovou spokojenost člověka v zaměstnání, - ve velkém podniku - v malé provozovně, - jestli se přichází do kontaktu s lidmi, s přírodou apod., - zda je třeba počítat s některými negativními účinky (hlučnost, chemikálie, práce ve výškách apod.). - zda práce probíhá na směny, - často má vliv na složení pracovního kolektivu, - na pracovní oblečení apod.

Příklady pracovišť Kancelář Ateliér, rýsovna, konstrukční kancelář Redakce, nakladatelství, tiskárna Laboratoř, zkušebna Servisní dílna, servis u zákazníků Umělecko-řemeslná dílna Výrobní provoz Důl, lom Stavba Elektrárna Vodárna, plynárna, kotelna Hygienická stanice Soudní síň Automobil, autobus, pojízdný stroj

Příklady pracovišť Vlak, metro, tramvaj, stanice, nádraží Letadlo, letiště Říční loď, námořní loď, přístav Kuchyně, restaurace, vinárna, hotel  Obchod, pult, přepážka, pokladna Salon (kosmetický, kadeřnický, masážní) Nemocnice, ordinace, sanatorium, lázně Domácnost, dům s pečovatelskou službou Škola, školka, domov mládeže Rekreační oblast, koupaliště, sportoviště, fitness centrum Hrad, zámek, chrám, muzeum, památky Příroda Veterinární ošetřovna, zoologická zahrada, stáj, chlév, drůbežárna Pole, sad, zahrada, vinohrad Natáčecí studio, filmový štáb, filmová výroba Divadlo, koncertní síň

Lékař, kadeřnice – uveď 3 příklady k znakům práce. Domácí úkol Lékař, kadeřnice – uveď 3 příklady k znakům práce. znaky povolání p. činnosti p. prostředky p. předměty druh pracoviště p. objekty

Použitá webová stránka: http://www.vstupnatrhprace.cz/vyuka/poavp/volba_z1.htm#1