Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897"— Transkript prezentace:

1 Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 45 Anotace Stručné seznámení se vztahem pojmů forma a obsah v architektuře Klíčová slova Forma, obsah, umělecké dílo, účel, pravdivá architektura Předmět Architektura Autor, spoluautor Ing. arch. Ota Zápotocký Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, následná diskuze Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 3. ročník, žáci 16 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 Forma a obsah architektonického díla
Každé lidské dílo má vždy formu a obsah. Obsah je to, co nám sděluje (např. umělecké dílo, informační leták, …) nebo čemu slouží, jaký účel splňuje (automobil, nářadí, hrníček, …). Forma je to, jak předmět nebo dílo vypadá, jaký má vzhled, formu. Jistě můžeme mít dva předměty, které slouží stejnému účelu, mají stejný obsah, ale jinak vypadají, mají rozdílné formy. Např. osobní automobil. Slouží stejnému účelu, ale co mají různých forem!

3 Namítnete, automobily přece slouží také různým účelům. Ano
Namítnete, automobily přece slouží také různým účelům. Ano. Pak je jen správné, že nákladní automobil vypadá jinak než osobní, silniční jinak než terénní, limuzína jinak než kupé atd. Hovoříme o souladu formy a obsahu. Pokud hovoříme o stavbách nebo o architektonických dílech obecně, ty mají zcela samozřejmě také obsah a formu. Podle obsahu můžeme například rozlišit rodinný dům, obytný nájemní dům, vilu, ubytovnu, ale také školu, divadlo, fabriku, přehradu, dálnici… Každá stavba s jiným účelem by také měla mít jinou formu. Na první pohled má být patrné, že stojíme před divadlem, fabrikou, školou atd. Hovoříme o tzv. pravdivé architektuře.

4 Není tedy správné, když rodinný domek napodobuje vilu nebo dokonce zámek (podnikatelské baroko!) nebo když hotel vypadá jako panelák, škola jako menší fabrika atd. Estetické řešení, kromě toho, že je vlastně kombinací provozně dispozičního a materiálově konstrukčního řešení, má své vlastní zásady, kterými se budeme podrobně zabývat. Jsou to např. barevné řešení, kontrast, harmonie, rytmus, tektonika, modulace, gradace, měřítko, atd. Svou výtvarně estetickou stránkou působí stavební dílo na psychologickou soustavu člověka a podmiňuje jeho tělesnou a duševní pohodu, jeho náladu; ovlivňuje pozitivně, ale i negativně jeho emocionalitu.

5 Příklady různých forem:

6

7 Otázky pro opakování a k zamyšlení:
znáte ve svém okolí nějaké případy architektonických lží? znáte z historie architektury příklady nesouladu formy a obsahu? dokážete jmenovat příklady stejného obsahu a různých forem a naopak? definujte charakteristické rysy forem různých druhů staveb! myslíte si, že je důležitější obsah nebo forma?

8 Použité zdroje pérové kresby:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje pérové kresby: Pechar Josef a kol., Učebnice architektury pro 3. ročník SPŠ stavebních, 1. vydání Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury 1981, ISBN 000.


Stáhnout ppt "Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897"

Podobné prezentace


Reklamy Google