Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice."— Transkript prezentace:

1 Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice

2 Proč neumíme zatloukat hřebíky ? Manuální práce nás nebaví…. Rukama nepracuji! Po kariéře řemeslníka netoužím …. Knoflíky nepřišívám – koupím si novou košili…. Na drahé auto si řemeslem nevydělám…. Když doma potřebujeme něco opravit, zavoláme si firmu…. Tatínek doma není, maminka to opravit neumí…. Na brigádu nemůžu – nikdo mě nevezme…. Na učiliště se dostanu vždycky! Zkusím střední školu….

3 ZŠ Velké Němčice, okres Břeclav 228 žáků Tradiční zemědělská oblast Prosperující zemědělské družstvo a dvě firmy. Spádová oblast Brno, Hustopeče…..

4

5 Technická výchova v RVP ZV Člověk a svět práce 1.stupeň -Volí vhodné nástroje a náčiní -Sestavuje modely se stavebnicemi -Pečuje o nenáročné rostliny -Připraví tabuli pro jednoduché stolování -Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti -Vyzná se ve vlastnostech pracovních materiálů ( drát, folie, karton….) Člověk a svět práce 2. stupeň -Užívá technickou dokumentaci -Provádí technické úkoly s výběrem materiálu -Organizuje svoji práci -Dokáže ručně opracovat… -Ovládá jednoduché postupy při práci v domácnosti -Elektrotechnika v domácnosti -Příprava pokrmů…. -Měří, zapíše protokol, dodržuje pravidla….

6 Problémy (malých) ZŠ: Chybí kvalifikovaní učitelé (PV, F)… Finance na základní vybavení… Podceňování technické výchovy… Nízká prestiž řemeslných povolání… Malý zájem zaměstnavatelů… Rodina – přehnané požadavky… ………………………..

7 Co může škola dělat v oblasti technické výchovy ? Nerušit dílny ! Dle možností využívat školní zahradu. Pracovní výchova v ŠVP jedenkrát týdně ( 1 hodina). Vyučovací předmět „ Svět práce“ v 9. ročníku – učitel = výchovný poradce. Exkurze do místních firem. Příklady z praxe. Spolupráce s úřady práce – regionální priority. Rukodělné kroužky – dle možností. Projekty ( finance), spolupráce se zřizovatelem. Nebát se rodičů a veřejnosti ( bezpečnost, volba povolání ….)!

8 Co máme k dispozici ? Školní zahrada

9

10 Technické muzem:

11 Naše posvícení – projektový den

12 Projekt OPVK:

13 Informační centrum školy

14 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice."

Podobné prezentace


Reklamy Google