ROP Střední Čechy Režim závěrečných výzev Praha 17.9.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ PROJEKTU DM TO JESENÍKY II
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Kroměříž Podmínky pro dopracování projektu 2., 3., 4. etapa (problémy, rizika,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Struktura dokumentace a její účel (rizika) Specifikace administrace ROP Střední Morava na.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Schválením žádosti projekt nekončí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
ROP JV – informace o novém programovém období
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Interní postupy MAS Brdy
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Druhy kontrol projektu:
Setkání regionálních výrobců
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Seminář pro žadatele IROP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Operační program Rybářství 2014 – 2020
Program na podporu lesních ekosystémů
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Transkript prezentace:

ROP Střední Čechy Režim závěrečných výzev Praha

Režim závěrečných výzev – základní informace Režim závěrečných výzev – minimalizuje riziko přečerpání/nedočerpání ROP Metodický pokyn č. 93 – Úprava pravidel pro režim závěrečných výzev –Uplatní se především u Výzvy č. 82,83,85 a 88 Bezpečná část alokace - finanční prostředky, které pro danou výzvu budou s vysokou mírou pravděpodobnosti k dispozici (kurz pro přepočet je 27,00 Kč za 1 EURO). –Výše bezpečné alokace se průběžně navyšuje o úspory realizovaných projektů, vratky, pohyb kurzu apod. Nejistá část alokace - finanční prostředky, které pro danou výzvu můžou, ale nemusí být k dispozici z důvodu pohybu kurzu CZK/EURO a dalších okolností realizace již schválených projektů (úspory, odstoupení od smlouvy atd.). Hodnocení projektů standardním způsobem; přednostně vybírány projekty s vyšším počtem bodů. Projekty celé kryté bezpečnou částí alokace - administrace standardním způsobem (garance dotace schválené VRR). Projekt částečně kryt bezpečnou částí alokace (tzv. přelomový projekt)- smlouva o poskytnutí dotace garantuje dotaci ve výši odpovídající této bezpečné části, maximum ve výši schválené VRR. Projekty mimo bezpečnou alokaci, které dosáhnou minimální bodové hranice – schváleny k financování, avšak s nabídkou Smlouvy o dotaci bez garantované výše. R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 2

Režim závěrečných výzev – postupy administrace projektů s negarantovanou částí nebo celou dotací Rozhodující je výše bezpečné alokace v době přípravy Smlouvy o dotaci. Žadatelé mají 30 kalendářních dní na vyjádření, zda-li Smlouvu o dotaci podepíší. Odmítnutí Smlouvy o dotaci (nevyjádření se v termínu) – náhradní projekt. Smlouvu lze podepsat později, avšak náhradní projekty jsou zařazeny1 za poslední projekt s podepsanou Smlouvou o dotaci – nižší šance na proplacení Žádostí o platbu (ŽoP). Pokud žadatel souhlasí s uzavřením Smlouvy bez garance výše dotace, doručí v co nejkratším termínu na OMEUP všechny povinné přílohy ke Smlouvě dle aktuálních PPŽP a současně je mu zaslán ze strany OMEUP elektronicky návrh Smlouvy. Žadatel obratem odešle případné připomínky ke Smlouvě v revizích em zpět. Smlouva o poskytnutí dotace - celkové způsobilé výdaje odpovídají podílu ERDF, tj. dotace 100 %. Vlastní podíl bude zahrnut do nezpůsobilých výdajů. R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 3

Režim závěrečných výzev – postupy administrace projektů s negarantovanou částí nebo celou dotací Pokračování: Smlouvu žadatel podepisuje osobně na ÚRR. Žadatel je povinen podepsat Smlouvu do 60 kalendářních dní od odeslání výzvy k vyjádření, zda-li žadatel Smlouvu uzavře. Po domluvě s žadatelem lze ve výjimečných případech poslat Smlouvu žadateli k podpisu dopisem, žadatel musí doručit Smlouvu zpět ve stanovené lhůtě. Při nedodržení tohoto termínu bude projekt zařazen mezi náhradní projekty Je-li žadatelem (resp. příjemcem) obec či kraj, musí nejpozději ke dni podpisu Smlouvy dodat usnesení rady/zastupitelstva obce či rady kraje, kterým daný orgán vyjadřuje svůj souhlas s přijetím dotace, uzavřením Smlouvy a financováním projektu ve výši 0 – 100 % způsobilých výdajů Nejpozději do 50 pracovních dnů od podpisu Smlouvy musí žadatel doručit zadávací dokumentaci k zadávacímu řízení na hlavní předmět projektu R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 4

Režim závěrečných výzev – postupy administrace projektů s negarantovanou částí nebo celou dotací Pokračování: Po uplynutí výše uvedeného termínu 60 kalendářních dní pro dodání podepsané Smlouvy bude provedena úprava pořadí projektů tak, že náhradní projekty budou zařazeny až za poslední projekt s podepsanou Smlouvou (pořadí náhradních projektů se bude řídit počtem dosažených bodů v rámci věcného hodnocení). Náhradní projekty Pokud v dané oblasti podpory budou nashromážděny dodatečné finanční prostředky (po pokrytí projektů s podepsanými Smlouvami) v takové výši, že pokryjí 100 % požadované dotace náhradního projektu, který je 1. v pořadí, bude tento žadatel vyzván k podpisu Smlouvy. Datum a čas podpisu/doručení Smlouvy o dotaci u náhradního projektu je rozhodující pro stanovení pořadí projektů, resp. po podpisu/doručení podepsané Smlouvy je projekt zařazen za poslední projekt s již podepsanou Smlouvou. Náhradní projekty, u kterých žadatel odmítne uzavřít Smlouvu s garantovanou dotací ve výši 100 % požadované dotace, budou ze seznamu náhradních projektů automaticky vyřazeny (označeny v IS Monit7+ jako stažené žadatelem). R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 5

Režim závěrečných výzev – postup administrace u vyhlášení dvou závěrečných výzev v jedné oblasti podpory V případě, že je v dané oblasti podpory vyhlášena dodatečně další závěrečná výzva, výše uvedená pravidla se použijí obdobně Výše bezpečné alokace je u dodatečné výzvy stanovena VRR pevně Žadatelé s projekty částečně nebo zcela nekryté bezpečnou alokací jsou po schválení projektů VRR obdobně osloveni jako v případě první výzvy. V případě podepsání Smlouvy jsou zařazeny za poslední projekt s podepsanou Smlouvou v první výzvě R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 6

Režim závěrečných výzev – Žádosti o platbu a změny projektu Projekty s pohyblivou mírou dotace můžou (za respektování všech dosud platných omezení – zejména Metodický pokyn č. 41, vč. dodatků) předložit libovolný počet žádostí o platbu. Žádost o platbu je proplacena v okamžiku, kdy je jasné, že pro projekt s vyšším počtem bodů (resp. dříve zaregistrovaný v případě kontinuálních výzev) je dostatek finančních prostředků. Žádost nečeká na proplacení žádostí o platbu u projektu, který je v pořadí výše. Příjemce má povinnost co nejrychleji aplikovat změny do rozpočtu projektu - zejména úspory z výběrových řízení, méněpráce atd. a to max. do 30 kalendářních dní od okamžiku změny (např. podpisu smlouvy s dodavatelem). Po podpisu smlouvy s dodavatelem musí v případě úspory příjemce žádat o změnu rozpočtu nebo rozpočet pokrátit prostřednictvím monitorovací zprávy, hlášení o pokroku (v případě že monitorovací zprávu/hlášení o pokroku příjemce předkládá ve výše uvedeném termínu). Nedodržení termínu může být důvodem pro neschválení změny projektu. Upozornění: ŘO není v režimu závěrečných výzev u projektů z části nebo úplně financovaných z „ nejisté“ části alokace vždy schopen garantovat včasné proplacené prostředků. Z tohoto důvodu se nedoporučuje žadatelům využívat režim modifikovaných plateb. R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 7

Režim závěrečných výzev – Harmonogram projektu Smlouva v rámci bezpečné alokace musí být podepsána ze strany příjemce do 28 pracovních dnů od usnesení VRR. Náměstek ředitele může v odůvodněných případech rozhodnout o prodloužení této lhůty. Zadávací řízení na hlavní předmět projektu musí být ukončeno do 5 kalendářních měsíců od schválení projektu VRR k financování u projektů krytých bezpečnou alokací, resp. od podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace u ostatních projektů. Fyzická realizace projektu musí být zahájena do 6 kalendářních měsíců od schválení projektu VRR k financování u projektů krytých bezpečnou alokací, resp. od podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace u ostatních projektů. Nedodržení výše uvedených termínů je zejména s ohledem na reálný harmonogram projektu důvodem k odstoupení od Smlouvy o poskytnutí dotace ze strany poskytovatele dotace. R E G I O N Á L N Í R A D A R E G I O N U S O U D R Ž N O S T I S T Ř E D N Í Č E C H Y Z RR 8

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Kubiš Vedoucí oddělení metodická podpora Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy tel.: web: