Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_060316 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika zásob
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Finanční řízení podniku
Financování podniku.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_MAJETEK.
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Podniková ekonomika.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Kapitálová a majetková struktura podniku
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Majetek podniku a zdroje financování
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Finanční výkazy obchodních společností
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Podniková ekonomika.
Aktiva a pasiva podniku
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Zdroje financování Zdroje financování jsou původ, z nichž byl majetek pořízen. Financování hodnotíme z různých hledisek. 1. Z časového hlediska financování krátkodobých potřeb financování dlouhodobých potřeb 2. Podle zdrojů financování peněžní financování věcné financování 3. Podle vztahů zdroje k firmě zdroj vnitřní 4. Podle vztahu zdroje k vlastníkovi zdroj vlastní zdroj cizí

1.Vlastní zdroje financování Vlastní zdroje financování jsou zdroje, které patří podnikateli. Podnikatel tuto část majetku vkládá do podnikání při založení podniku a dále ji rozšiřuje podnikatelskou činností. základní kapitál fondy zisk odpisy ostatní zdroje Vlastní zdroje

2.Cizí zdroje financování Cizí zdroje krytí majetku jsou dluhem podniku, které musí v určené době splatit. Z hlediska doby, po kterou je má podnik k dispozici, lze cizí zdroje rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé. zákonné rezervy závazky úvěry leasing emise cenných papírů odkup pohledávek Cizí zdroje

Zhodnocení použití vlastních nebo cizích zdrojů Více kapitálu Méně kapitálu Využití kapitálu je nehospodárné → dlouhodobým kapitálem podnik financuje část oběžného majetku. Způsobuje poruchy v chodu podniku → hrozí platební neschopnost, zadlužení podniku. Zásada financování: Podnik by měl mít tolik kapitálu, kolik potřebuje pro svůj plynulý chod.

Co ovlivňuje výběr kapitálu? Kritéria výběru rizikovost kapitálu doba splatnosti cena

Použití cizího kapitálu Použití cizího kapitálu zvýší efektivnost vnitřních zdrojů. Ten, kdo poskytuje kapitál nemá právo na řízení firmy. Nemá kapitál v době, kdy jej potřebuje. Podnikatel nemá dostatek vlastního kapitálu. Je těžké ho získat. Cizí kapitál zvyšuje riziko zadlužení.

Struktura aktiv a pasiv Slouží k posouzení optimálního poměru mezi vlastním a cizím kapitálem. Jedná se o procentní vyjádření jednotlivých položek v rozvaze, tj. podíl na celkovém součtu. Stálá aktiva Oběžná aktiva 40 % 60 % Optimální poměr aktiv

Vlastní kapitál Cizí kapitál 30 % 70 % Optimální poměr pasiv Ze struktury rozvahy zjistíme: 1. ukazatel zadluženosti, 2. dobu splatnosti kapitálu, 3. úrokové krytí.

Dopočítejte chybějící položky rozvahy a zhodnoťte strukturu aktiv a pasiv. Rozvaha k (údaje jsou uvedeny v mil. Kč) Aktiva x Pasiva x Dlouhodobý majetekVlastní kapitál Dlouhodobý hmotný majetek 20 Základní kapitál Nedokončený majetek 10 Rezervní fond 8 Dlouhodobý finanční majetek 4 Zisk 9 Oběžný majetekCizí zdroje Zásoby 15 Dlouhodobé závazky 7 Dlouhodobé pohledávky 6 Krátkodobé závazky 10 Krátkodobé pohledávky 14 Dlouhodobý úvěr 4 Krátkodobý finanční majetek 13 Krátkodobý úvěr 8 Aktiva celkemPasiva celkem

Struktura aktiv Položka aktivPostup výpočtuHodnota v % Dlouhodobý majetek Dlouhodobý hmotný majetek Nedokončený majetek Dlouhodobý finanční majetek Oběžný majetek Zásoby Dlouhodobé pohledávky Krátkodobé pohledávky Krátkodobý finanční majetek Aktiva celkem (34 : 82). 100 (48 : 82). 100 (15 : 82). 100 ( 6 : 82). 100 (14 : 82). 100 (13 : 82). 100 ( 4 : 82). 100 (10 : 82). 100 (20 : 82) ,5 24,4 12,2 4,9 58,5 18,3 7,3 17,1 15,8 100,0

4,9% 17,1% 15,8% 12,2% 24,4% 18,3% 7,3% Struktura aktiv v %

58,5% 41,5% Stálá aktiva x Oběžná aktiva v % OBĚŽNÁ AKTIVA

Struktura pasiv Položka pasivPostup výpočtuHodnota v % Vlastní kapitál Základní kapitál Rezervní fond Zisk Cizí zdroje Dlouhodobé závazky Krátkodobé závazky Dlouhodobý úvěr Krátkodobý úvěr Pasiva celkem (53 : 82). 100 (29 : 82). 100 ( 7 : 82). 100 (10 : 82). 100 ( 4 : 82). 100 ( 8 : 82). 100 ( 9 : 82). 100 ( 8 : 82). 100 (36 : 82) ,7 43,9 9,8 11,0 35,3 8,5 12,2 4,9 9,7 100,0

Struktura pasiv v % 9,8% 11,0% 12,2% 4,9% 9,7%

Vlastní kapitál x Cizí zdroje v % VLASTNÍ KAPITÁL CIZÍ ZDROJE 64,7% 35,5%