22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Význam vody pro člověka
HISTORIE VÁLEK O VODU. ÚVOD • TÉMĚŘ 900 MILIONŮ LIDÍ DNES ŽIJE BEZ PŘÍSTUPU K NEZÁVADNÉ PITNÉ VODĚ. SITUACE SE BUDE ZHORŠOVAT S BOBTNAJÍCÍ SVĚTOVOU POPULACÍ,
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Využití vody v průmyslu.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Zpracovala: Natali Hoffmannová
Kyselý déšť.
Integrovaná střední škola, Slaný
Globální svět.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Kontaminace (znečištění) vody
JAROSLAV OUHRABKA Pitná voda pro Prahu. Obecně Pitná voda je voda zdravotně nezávadná ani při dlouhodobé konzumaci Všechno to zajišťuje akciová společnost.
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Autor: Mgr. Radek Bílý Datum: Naše voda. Náš život.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Bohatství versus chudoba
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VODA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Vodní nádrže.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Znečistěný vzduch, půda a voda
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Orientační spotřeba vody při splachování Lucie Drábková, P07233
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Voda Mgr. Helena Roubalová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Zákoucká Simona Polášková Lucie
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Voda.
Eva Zaplatílková Lucie Vostárková ZŠ Chrastava
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Environmentální problémy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Voda pro život
Transkript prezentace:

22.Března

VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně uvědomoval její význam a důležitost a aby se dostala do popředí lidí na celém světě.

Voda v číslech Jeden obyvatel planety z pěti (1,2 miliardy) nemá přístup k pitné vodě a jeden ze dvou (tři miliardy) není napojen na kanalizaci pro odvádění odpadních vod. 3,4 miliony lidí každým rokem umírají na nemoci související s vodou. Polovina z nich jsou děti. V roce 2025 bude 60 % z 8 miliard obyvatel (oproti 6 miliardám dnes) žít ve městech. Z nich tři miliardy budou mít na dobu 1 roku množství vody menší než je hygienické minimum stanovené OSN. 97,5 % vody z pěti kontinentů je voda slaná, ke konzumaci nevhodná. Ze zbývajících 2,5 % dvě třetiny (1,6 % celkem) představuje voda zmrzlá. Zbytek bývá často fyzicky nedostupný, objevuje se ve špatnou chvíli (monzuny) či na špatném místě (záplavy). Zdroj sladké, snadno využitelné vody tak představuje méně než 0,1 % všech vod naší planety. 70 % použitelné vody se v současné době využívá v zemědělství pro potravinářské účely, 10 % slouží průmyslu a účelům měst a domácností. Zbytek jde na výrobu elektřiny (vodní elektrárny a ochlazování tepelných elektráren), plavby a zábavu. V důsledku urbanizace a demografického růstu bude činit spotřeba měst a domácností v příštích dvaceti letech skok o 40 % a spotřeba v zemědělství (zavlažování) o 17 %. Průmyslová a energetická poptávka se též bude zvyšovat.

Znečištění Polovina evropských a severoamerických řek a jezer je "vážně znečištěna". V rozvojových zemích je situace ještě vážnější. 20 % vodních ploch za minulá léta zmizelo nebo je v ohrožení. Kapacita přehrad se z důvodu sedimentace každým rokem o 1 % zmenšuje, zatímco jen velmi málo vodních děl je ve výstavbě. Za současného stavu věcí by "globální krize vody" mohla být vyvolána třemi lety nepřetržitého sucha, záplav v jedné části planety či sérií epidemií, jejichž příčiny mají souvislost s vodou. OSN zaznamenala na šedesát ohnisek napětí spojených s vážným nedostatkem vody. Většina z nich se nachází v Africe a na Předním a Středním Východě.