DRMS Forum 18. - 19. října 2011, Národní technické muzeum, Praha Records Manager: Vysoce kvalifikovaný profesionál Information and Records Management Society.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
STUDIE PROVEDITELNOSTI PRO PROJEKT „Technologické centrum“ Zpracovatel: EUNICE CONSULTING a.s. 1.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Krajská digitální spisovna (KDS)
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
1 Představení divize služeb Tomáš Nekola. EVROFIN Int. spol. s r.o.  Založení společnosti v roce 1993  Centrála v Ústí nad Labem  Pobočky Praha, Brno,
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Jednání implementátorů ORP Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica
Skartační řízení elektronicky
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Národní digitální archiv Představení projektu Jiří Bernas, Miroslav Kunt, Národní archiv.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Spisová služba – základní pojmy
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4)
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Transkript prezentace:

DRMS Forum října 2011, Národní technické muzeum, Praha Records Manager: Vysoce kvalifikovaný profesionál Information and Records Management Society – Czech Republic Group, o.s. Tomáš Pokorný

2 Agenda  Co se skrývá za zkratkou IRMS CRG  Problémy správy dokumentů  Vzdělávání v oblasti správy dokumentů  Records Manager – realita a vize

3 Kdo je IRMS CRG?  Profesní organizace sdružující specialisty na problematiku správy informací a záznamů  Součást mezinárodní asociace Information and Records Management Society se sídlem v Londýně  Působnost v České republice a na Slovensku  Na základě Memoranda o spolupráci partner Ministerstva vnitra

4 Hlavní cíle IRMS CRG  Podporovat a propagovat správné postupy správy a řízení záznamů a informací  Usilovat o zlepšování standardů kvality v oblasti správy záznamů a informací  Podporovat odborný růst a vzdělávání členů sdružení, odborné i laické veřejnosti  Podporovat relevantní výzkum a publicistiku

5 Dokumenty a informace  Závislost na informacích a dokumentech  Postupný přechod od fyzických nosičů k digitálním a současný nárůst spotřeby papíru  Absence jednotících pravidel  Digitální žumpa  Společný jmenovatel …?

6 Koncept vzdělávání  Ucelený systém pro vzdělávání ve všech úrovních odbornosti  Od veřejnosti a řadových pracovníků až po specialisty, konzultanty a auditory  Certifikace dle (mezi)národních norem

7 Vsuvka – standardy

8 Národní standard NSESSS  Je určen pro organizace veřejné správy s povinností vést spisovou službu a provozující ERMS, dodavatele ERMS, pracovníky spisové služby a odborníky na správu dokumentů.  Je vydáván ministerstvem vnitra na základě zmocnění v zákoně 499/2004 Sb.  Je založen na evropském standardu MoReq2

9 MoReq 2  MoReq 2 – modelové požadavky na správu elektronických dokumentů vycházejí z celosvětové normy ISO  ISO se vztahuje na správu dokumentů, ve všech formátech a prostředcích, vytvořených jakoukoli veřejnou nebo soukromou organizací jako průvodní část jejich aktivit nebo jakoukoli osobou povinnou vytvářet a spravovat dokumenty.  MoReq 2 však nezahrnuje správu archiválií a archivních institucí.

10 ISO –  Definuje systémový přístup k řízení procesů v oblasti správy informací a záznamů v jakékoliv podobě  Vyžaduje plnění všech legislativních požadavků (NSESSS)  Není určeno pro inspekci IS/SW řešení a aplikací (produktovou certifikaci)  Metadata, záznam, dokument, klasifikační schéma.

Koncept vzdělávání – veřejnost  Správa dokumentů – Úvod do problematiky  IRMS Manažer dokumentů  Konzultant správy dokumentů  Interní auditor správy dokumentů  Auditor IRMS ISO Úvod do problematiky Manažer dokumentů Konsultant Interní auditor Auditor ISO 15489

12 Koncept vzdělávání – profesionál  Kdo je vlastně profesionál, když dojde na správu dokumentů?

13 Records Manager  Profesionál s odpovídající kvalifikací pro správu dokumentů v 21. století  … není IT specialista  … není klasický spisovenský pracovník  … není archivář  V současné době nemáme na trhu práce profesionála s odpovídající kvalifikací …

14 Records Manager  Klíčové otázky proto jsou:  Opravdu ho potřebujeme?  A kde ho vezmeme?

15 RM: Opravdu ho potřebujeme?  Digitalizace v komerční sféře  Nástup e-governmentu  Spuštění systému datových schránek  Povinností provozu elektronických systémů spisové služby u převážné většiny veřejnoprávních institucí v České republice  Centrální registry, Národní digitální archiv  Technologická centra krajů a ORP

16 RM: Kde ho vezmeme?  Ideální program vzdělávání Records Managera je ve své podstatě interdisciplinární, a kombinuje jak teoretické, tak i praktické stránky  Klíčové oblasti, které postihuje, zahrnují mimo jiné  Počítačové vědy, zpracování a analýzu informací  Strategické řízení a ekonomii  Právo a základy psychologii  Dějiny správy i její současné trendy  Nauky o autenticitě a pravosti dokumentů

17 Správa dokumentů – kudy dále …?  Certifikované a akreditované kurzy  Partneři IRMS CRG  Podzim 2011  Vysokoškolské bakalářské a magisterské programy  BIBS EU – člen IRMS CRG  Akademický rok 2012/2013

DĚKUJI ZA POZORNOST. Records Manager: Vysoce kvalifikovaný profesionál