MVDr. Kateřina Janovská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

MVDr. Kateřina Janovská Jak se zbavit nadváhy MVDr. Kateřina Janovská

Úloha výživy Bez příjmu potravy nemůže člověk existovat.Obživný pud je jedním ze základních lidských pudů, jeho porucha se projeví komplexním poškozením organismu. Výživová role: zdroj energie zdroj hlavních živin – bílkoviny, tuky, sacharidy zdroj vitamínů, minerálů (+ látky s biol. působením) zdroj vody zdroj vlákniny Psychosociální úloha: zdroj psychické pohody společenská a komunikační role

Změny výživy v průběhu dějin Úlohy výživy se nemění! Mění se jen společenské podmínky a formy. Historie lidstva ( 1mil.let) = opakované a dlouhodobé hladovění, trvalá sytost pro malé %, kontaminace stravy - především biologická. Geografické podmínky a klima určují skladbu stravy. Ve vyspělých zemích: posledních 60 let (3 generace) bez hladu, s relativním nadbytkem potravy, zvyšuje se kvalita, klesá závislost na geograf. poloze a klimatu. Riziko chemické kontaminace.

Rizika současné výživy v ČR - I Skladba stravy: nadbytek energie r.1989 – 13 500 kJ/den , 121% ddd (Hainer, 1987), r. 2000 – 11 470 kJ/den = 121% ddd (Štiková, 2002). EU r. 2000 – 14 300 kJ/den ( Německo 14 200 kj/den, Irsko 15 000 kJ/den, Island 13 100 kJ/den) nadbytek a nesprávné složení tuků  vyšší obsah cholesterolu nadbytek jednoduchých cukrů a nedostatek polysacharidů vč. vlákniny nedostatečný přívod některých vitamínů (C, E, kys. listová, B6, B1, B2, K ) nedostatečné zastoupení některých minerálů (Ca, I, Se, Cr, Mg) nedostatečný přívod přírodních ochranných látek nadbytek soli a alkoholu nezmizelo riziko toxických látek ve výživě (nesprávná příprava a úchova stravy, kontaminace chemická i biologická, nadměrné používání aditiv, přírodní toxické látky, alergeny)

Rizika současné výživy v ČR - II Jídelní režim nepravidelné stravování chvat při jídle činnosti při jídle nestřídmost nebo hladovění Nevhodný výběr typů potravin vysoký podíl snadno a rychle konzumovatelných potravin: rychlé občerstvení - fast food, uzeniny, různé pochutiny a sladké tyčinky apod. malý podíl tepelně neopracovaných potravin

Pyramida výživy – Ministerstvo zdravotnictví 2006

Trendy ve výživě Snaha o racionální výživu mezi některými populačními skupinami ( ženy, městská populace, studenti a VŠ) Přetrvávání rizikové výživy u ekonomicky slabší a méně vzdělané populace, hlavně u mužů Klesá čas na přípravu stravy, stoupá příjem hotových výrobků - pokrmů Nepravidelné stravování i u dětí a mládeže Kult štíhlosti a zdraví a mládí Množství různých alternativních směrů Přijímání stravovacích vzorů jiných kultur

Módní nebo moderní ? Bio potraviny Funkční potraviny Glykemický index Dělená strava Fit for life Fast food Smart drugs ….a další….

Pohyb je výživový faktor Minimum: 30 minut denně – střední intenzita – MZ 30 min chůze - USA Optimum: denně 10 minut protahovací rozcvičky + 5 km chůze (1 hod) nebo na kole, běžky… + 2-3x týdně 1 hodina střední intenzita nebo 1 odpoledne + pohyb v běžném životě

Psychosociální význam výživy biologické příčiny psychických vlivů výživy: nasycení  naplnění žaludku, prokrvení trávících orgánů, vzestup hladiny glukózy (a dalších látek) v krvi, vzestup endorfinů  pokles agresivity, psychický útlum, zklidnění až ospalost. kulturní nadstavba = společenská funkce výživy. Již u zvířat – rituály, společenské postavení ve skupině. Spojení s emocemi : jídlo = láska, oslava, odměna, setkání Na druhé straně: řešení problémů jídlem, jídlo nebo hladovění jako trest, náhrada jiných hodnot jídlem

Voda je základ života Pitná voda: veřejný vodovod, domácí studna, prameny, balená voda, minerální voda, voda z watercooleru, domácí filtrovaná Ochucené nápoje: čaj, káva, džusy a ovocné šťávy, limonády, sirupy Jiné zdroje vody: ovoce, zelenina, ostatní potraviny a pokrmy (polévky, mléko) Alkohol – víno a destiláty nejsou zdrojem vody Černá káva není zdrojem vody Z hlediska racionální výživy je nejvhodnější k běžnému pití kvalitní pitná voda z vodovodu, odstátá asi 30 minut (odstranění volného chloru), dále neslazené nebo mírně slazené čaje (střídat černý, zelený, bylinné a ovocné) a menší množství minerální vody a ředěných ovocných šťáv. Denní dávka tekutin z nápojů: cca 2 litry.

Jak se zbavit nadváhy - shrnutí pravidelně jíst – 5x denně, v klidu a pohodě nejíst nic mezi jídly dostatek tekutin – 2 litry vybírat potraviny s rozumem a se znalostmi o výživě a vlivu na zdraví potraviny bohaté na energii si dopřát jen vyjímečně (tučná masa, uzeniny, sladkosti, šlehačka, ořechy…) omezit přílohy a pečivo, zachovat běžné dávky bílkovin (maso, mléčné výrobky) i ovoce, zvýšit počet porcí zeleniny na 5 denně alkohol: pouze občas malé množství vína nedržet nesmyslné a příliš přísné diety pohyb v běžném životě minim. 1 hod denně rekreačně sportovat (kolo, plavání, běžky, fotbal, turistika…) nepodléhat stresu z nadváhy, neřešit zátěžové situace jídlem být manažerem vlastního jídelního chování - nenechat se ovládat

Děkuji za pozornost