Christian Andreas Doppler

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Albert Einstein.
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Bedřich smetana Život a dílo
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vlny ČVUT FEL, Praha Katedra fyziky.
František Křižík.
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Georg Simon Ohm ( století).
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Významné osobnosti fyziky a chemie
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_668.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Významné osobnosti fyziky a chemie
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Fyzika první učební obory
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Harmonické vlnění šíření harmonických kmitů harmonická vlna:
(principy přístrojů CW, PW, CDI, ...)
Významné osobnosti fyziky a chemie
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
EDUARD BASS 9. ročník.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Tomáš Garrigue Masaryk
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Werner Karl Heisenberg
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Blaise Pascal Žil v: stol..
Autor : J.Čáp Oblasti Asie II - základní údaje – 2 ( Z Asie 0 VY_32_INOVACE_ZEMEPIS_CAP_1.16.
Veronika Zvoníčková 9.B. Životopis Vynálezy
Tomáš Garrigue Masaryk
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Fyzika – vybrané kapitoly
rozsah slyšitelných frekvencí: 1.2 – 120 kHz
Fyzici a fyzikální jevy
Millikanův experiment
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Transkript prezentace:

Christian Andreas Doppler Nikol Dudová a Zdislava Presová

Christian Andreas Doppler v 5 bodech Žil v 19.století Byl významný Rakouský fyzik a matematik Věnoval se elektřině, magnetismu a astronomii Vynalezl tzv. Dopplerův jev Je po něm pojmenováno pražské Gymnázium Christiana Dopplera

Čemu se věnoval? Mnoha oblastem, publikoval práce o rovnoběžkách zlepšení mikroskopu astrofyzice V roce 1842 vysvětlil princip nazvaný DOPPLERŮV JEV

Život Po té co absolvoval střední školu v Linci, zahájil studium na vídeňské polytechnice a v roce 1829 se stal asistentem matematiky na vídeňské technice, v Praze na reálce se stal učitelem matematiky Byl také jmenován profesorem mechaniky a geodézie Oženil se a měl 3 syny a 2 dcery V roce 1850 se stal ředitelem fyzikálního institutu na univerzitě ve Vídni, ale brzy musel požádat o dovolenou ze zdravotních důvodů, odjel se léčit a následující rok zemřel na tuberkulosu

Dopplerův jev Popisuje změnu vlnové délky vlnění v závislosti na vzájemném pohybu pozorovatele a zdroje vlnění Navrhl ho Christian Andreas Doppler pro měření vzdálenosti a pohybu hvězd Doppler uskutečnil známý pokus se zvukem, kdy využil hudebníky hrající v jedoucím vlaku a pozorovatele stojící v klidu na zemi. Při pokusu byla posuzována výška hraných tónů

Zajímavosti Byl přijat za mimořádného člena královské společnosti Jméno Christiana Dopplera bylo umístěno pod okny Národního muzea v Praze Měl převzít rodinné kamenictví, ale svět poznal jen Dopplera fyzika

Zdroje informací http://www.converter.cz/fyzici/doppler.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Christian_Doppler http://www.quido.cz/osobnosti/doppler. Kniha: Po stopách Christiana Dopplera