Křesťanství vznik a podstata.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Husitství v kostce.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Ježíšova velekněžská modlitba I
Světová náboženství.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Arabská říše Islám.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
RISK Náboženství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Matoušovo evangelium.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Ježíš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSTVÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_17
polovina 1. století našeho letopočtu
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Křesťanství vznik a podstata

Vznik

Místo a doba Palestina a území Římské říše v prvních stoletích našeho letopočtu vychází z židovského náboženství

Ježíš Nazaretský žil přibližně v prvních třech desetiletích n.l. původně tesař, ve věku asi 30 let začal působit jako učitel a putující náboženský kazatel

shromáždil kolem sebe skupinu lidí, kteří věřili v jeho učení jeho působení bylo spojeno s nadpřirozenými úkazy a zázraky

Ježíšovy zázraky

Ježíš jako zločinec z hlediska Židů: svým výkladem židovského náboženství ohrožoval pozici židovských kněží považovali ho za falešného mesiáše z hlediska Římanů: ˇhlásal, že se blíží „království nebeské“  považovali ho za možného vůdce protiřímského odboje

Ukřižování na popud židovských předáků byl odsouzen Římany (Pilát Pont- ský) k trestu smrti

Zmrtvýchvstání pohřben byl do skalního hrobu („jeskyně“, v níž tělo volně leželo, vchod byl zakryt balvanem) podle křesťanství třetí den po smrti Ježíš vstal z mrtvých

Nanebevzetí Ježíš 40 dní ještě působil na Zemi poté odešel „do nebe“

Křesťanství po Ježíšovi Ježíš nic nenapsal jeho následovníci (apoštolové) šířili jeho učení ústně a pomocí dopisů církve = skupiny křesťanů v jednotlivých městech zvláště na východě Římské říše Pavel z Tarsu Žid, původně Saul (Šavel) římský občan pověřen pronásledováním křesťanů

Pavel cestou do města Damašku se mu zjevil Ježíš Saul se stal křesťanem uspořádal Ježíšovy myšlenky do pevného systému – z kazatelova učení vytvořil náboženství

Křesťanství se šíří přes pronásledování Římany se křesťanství šíří do celé říše ve středověku se stane dominantním náboženstvím v Evropě v novověku se rozšíří do celého světa dnes je s více než 2 miliardami věřících nejrozšířenějším náboženstvím světa zahrnuje řadu církví

Podstata víry

Bůh monoteismus Bůh stvořil svět a stále do jeho chodu aktivně zasahuje

Trojice jediný Bůh, tři osoby: Otec Syn Duch svatý

Zlo Bůh stvořil svět, kde zlo neexistovalo jedna z Bohu nejbližších bytostí se mu chtěla rovnat a postavila se proti Bohu (Satan = odpadlík)

Člověk působením Satana je každý člověk (do různé míry) hříšný Bůh nesnáší hřích  každý člověk by tedy musel zemřít Bůh ale nechce všechny lidi zahubit Ježíš proto zemřel na kříži za všechny lidi (zástupná oběť)  nikdo z lidí nemusí zemřít, přijme-li tuto oběť, bude žít podle křesťanských zásad a bude věřit Ježíš je spasitel člověka

otázku věčného života řeší různé církve různě: člověk má nesmrtelnou duši a po smrti tato duše žije věčně v nebi (=blízko Boha) člověk skutečně zemře, ale Bůh ho později vzkřísí a člověk bude žít věčně v nebi (=blízko Boha) shoda: v žádném případě člověk nebude potřebovat pozemské tělo

Judaismus a křesťanství Bůh je bůh Židů Bůh je laskavý k Židům, ale hrozný k jejich nepřátelům mesiáš ještě nepřišel Bůh je bohem všech lidí Bůh je laskavý ke křesťanům a „neu-trální“ k ostatním mesiášem je Ježíš

Posvátný text Bible Starý zákon (v zásadě totožný s Tórou a dalšími žid. spisy) Nový zákon 4 evangelia Skutky apoštolů Dopisy Zjevení Janovo

Symbol kříž (různé podoby, s Ukřižovaným nebo bez něj)

Staré symboly ryba pastýř