Potravinové doplňky v současném sportu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Informační studie Lukáš Marek, Kurs: IZI215, Po ,00001 Volba optimálního doplňku stravy pro sportovce.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Kondiční příprava hráče baseballu
Specifická příprava na závod Aneb jak porazit stavitele a ne sám sebe.
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Žena a sport.
Doping.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
BÍLKOVINY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Doping Michael Vojtášek.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Martin Kovář Martin Kovář narozen 20.března.1967.
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Pomocné prostředky tréninku
DOPING Něco málo na úvod
Škodlivé látky.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
DOPING.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Posilování Vypracoval: Josef Kelnar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok 2016/2017 Datum vypracování:
SVALOVÁ SOUSTAVA.
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
CHEMIE - Metabolismus živin
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Specifické metody SP LS 16
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Potravinové doplňky v současném sportu Iva Barešová Seminární práce k předmětu IZI215

Co je to doping? Látky tělu cizí, které mají uměle a nečestně zvyšovat výkonnost sportovce Definice poprvé v roce 1963 ve Štrasburku Např. alkohol, anabolické androgenní steroidy, opiáty, ale i nelegální metody jako např. krevní doping

Proč sportovci dopují? Sport už není jenom koníček, důraz na úspěch je mnohem silnější Sportem lze získat ekonomické zabezpečení i sociální postavení Vítězí se ve jménu ideologie, úspěch je i společensky žádoucí - viz tzv.. řízený doping v období socialismu Rozdíly ve světové špičce jsou velmi malé, je nutné hledat nové způsoby zlepšování výkonnosti

Jsou potravinové doplňky doping? NE: jsou to látky tělu vlastní, nesplňují definici dopingu ANO: pomáhají sportovcům zvítězit nepřirozenou cestou Názory se různí ZÁVĚR: jsou to legální prostředky

Jaké jsou záludnosti doplňků potravy? Placebo efekt Nedostatečnost výzkumů vedlejších účinků Výrobek může obsahovat dopingovou látku a sportovec může být následně pozitivně testován

Jaké má kreatin vlastnosti a účinky? Aminokyselina syntetizovaná tělem a přijímaná v potravě, hlavně v mase a rybách Podílí se na uvolňování energie pro svalovou kontrakci - vratná fosforylace:z ATP na ADP a zpět Způsobuje nárůst svalové hmoty a tím i tělesné hmotnosti Urychluje regeneraci

Má kreatin i nežádoucí účinky? ANO:poškození jater a ledvin, dehydratace, křeče, svalová zranění jako důsledek nárůstu svalové hmoty NE:žádné nežádoucí účinky se neprokázaly, kreatin je neškodný a netoxický avšak účinný

Je kreatin použitelný pro závodní plavce? ANO-pro sprintery: urychluje regeneraci, pomáhá v přípravném období kvalitně absolvovat velké tréninkové dávky a rychle se z nich zotavit,rychlejší uvolnění energie a nárůst svalů a síly pomohou v i závodě - výkon max do 60sec NE pro vytrvalce: v závodě kreatin nevyužijí, nárůst tělesné hmotnosti je pro ně nevýhodný

Je používání kreatinu morální? ANO:sportovci musí podávat nadprůměrné výkony a k tomu potřebují odlišné živiny než běžný člověk NE:je to jen náhražka vlastní píle a tréninkové vůle, neschopnost sestavit si správný jídelníček ZNOVU DISKUSE, záleží na každém sportovci, trenéru, lékaři

Takže kreatin ano nebo ne?! Každý by si měl uvědomit, že je zodpovědný sám za sebe a že: MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE