IVIG 2005, Praha, 22. září 2005 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Informační gramotnost na středních školách
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Citace, citování Plagiátorství
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
VŠ knihovny vzdělávající výsledky průzkumu 2014 Jan Zikuška (MU), Hana Landová (ČZU) BA 2014: , Ústí nad Labem.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
UNIVERZITA KARLOVA, PRAHA PEDAGOGICKÁ FAKULTA STŘEDISKO VZDĚLÁVACÍ POLITIKY Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Činnost komise IVIG v roce 2004 CPVŠK 2004, České Budějovice
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.

Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
ELearningový kurz informační výchovy na MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová 3. června 2008, Informační den ÚVIS.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Knihovna a její služby v 21. století
Příjemce Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Organizace a řízení logistiky
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
Transkript prezentace:

IVIG 2005, Praha, 22. září Pilotní průzkum IVIG II. Výsledky a závěry Vysoká škola ekonomická v Praze - CIKS Univerzita v Pardubicích – univerzitní knihovna Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – ústřední knihovna Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně – fakultní knihovna Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze – SVI, Knihovna antropologie, Knihovna ÚŽP --- Biologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích – fakultní knihovna Fakulta strojní Českého vysokého učení technického v Praze – fakultní knihovna Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně – fakultní knihovna

i VIG Informační gramotnost jako struktura / systémový model Funkční gramotnost ICT gramotnost Funkční gramotnost ICT gramotnost Literární gramotnost Dokumentová gramotnost Numerická gramotnost Jazyková gramotnost ICT gramotnost Informační gramotnost Mediální kreativita Sociální dovednost a zodpovědnost Informační gramotnost Standardy informační gramotnosti Informační vzdělávání

i VIG Informační gramotnost jako struktura Informační gramotnost zaměřená na služby knihoven

i VIG Hypotézy Informačně gramotný student dosahuje alespoň 70 procentních bodů ve všech složkách informační gramotnosti Kursy práce s informacemi zvyšují úroveň informační gramotnosti vysokoškolských studentů

i VIG Nejslabší složkou informační gramotnosti je dokumentová gramotnost Index informační gramotnosti zaměřené na služby knihoven v procentních bodech Informační gramotnost = 53 p.b. Literární gramotnost55 Dokumentová gramotnost40 Numerická gramotnost55 Jazyková gramotnost59 ICT gramotnost72

i VIG Informační gramotnost ovlivňuje absolvování kursu zaměřeného na práci s informacemi Knihovní gramotnostKurs / ano Kurs / ne Literární gramotnostano ne Dokumentová gramotnostano ne Numerická gramotnostano ne Jazyková gramotnostano ne ICT gramotnostano ne 77 73

i VIG Z ostatních forem (informačního vzdělávání) dominují dotazy pracovníkům knihoven Preferované formy1. Dotazy kolegům 2. VŠ kursy – ostatní 3. Studium na střední škole 4. Dotazy pracovníkům knihovny Formy, které ovlivňují IG1. VŠ kursy - ostatní 2. Dotazy pracovníkům knihovny 3. Materiály knihovny 4. Publikace knihovny

i VIG Subjektivní hodnocení důležitosti orientovat se ve službách knihoven a míra využívání odborné literatury: silné faktory informační gramotnosti Skupina A Nízká motivace využívat služeb knihovny Malá míra používání odborné literatury IG 40 p.b. 6 % zkoumané populace Skupina C Vysoká motivace využívat služeb knihovny Malá míra používání odborné literatury IG 46 p.b. 35% zkoumané populace Skupina B Vysoká motivace využívat služeb knihovny Vysoká míra používání odborné literatury IG 58 p.b. 55 % zkoumané populace Skupina D Nízká motivace využívat služeb knihovny Vysoká míra používání odborné literatury IG 51 p.b. 4% zkoumané populace

i VIG Informační gramotnost studentů, kteří plánují dosáhnout doktorské hodnosti a absolvovali kurs práce s informacemi dosahuje 70 p.b. Plánovaný stupeň ukončení studia – PhD. Absolvent/ka kursu – IG 70 p.b. Neabsolvoval/a kurs – IG 64 p.b. OstatníAbsolvent/ka kursu – IG 55 p.b. Neabsolvoval/a kurs – IG 50 p.b.

i VIG Děkujeme za pozornost!