Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výstupy z Úvodního semináře
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Specifické vývojové poruchy učení
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Teorie vzdělávání dospělých
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Pedagogická diagnostika
Obtíže žáků s učením a chováním III.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Gramotnost v sociální práci Zimní semestr Školního roku 2015/2016.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Inteligence DUM_19.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Podmínky učení.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Pedie Co mají společné?.
Náročné životní situace
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie Školní úspěšnost (Pro předmět Vývojová psychologie) Lucie Matějovská 1. ročník, prezenční studium

Školní úspěšnost - definice obecnější chápání: vyjadřuje uskutečnění nároků společnosti na osobnost, uplatňovaných prostřednictvím školy (tzv. proces pedagogické optimalizace – slaďování požadavků školy na osobnost) soulad vytvářený v průběhu výchovně vzdělávacích kooperací a řešící rozpory mezi požadavky školy na straně jedné a výkony, činnostmi a vývojem žákovy osobnosti na straně druhé: Rozpory mezi tím, co už žák umí, a tím, co se by umět měl Rozpory mezi vnějším hodnocením dítěte druhými lidmi a sebehodnocením Rozpor mezi reálným postavením dítěte v kolektivu a vytouženým, žádaným postavením Rozpor mezi nově vznikajícími potřebami, touhami, přáními dítěte a dosaženou úrovní jejich sil, přehledu, odpovědnosti, způsobilosti Rozpory mezi hranicemi, do kterých je dítě (žák) vymezováno svým okolím a skutečnými silami, schopnostmi, vlastnostmi dítěte samého, pro které jsou tyto hranice např. příliš těsné (nebo jim nemusí stačit) Dvě stránky školní úspěšnosti: subjektivní a objektivní

Prospěch jako ukazatel školní úspěšnosti Co známky znamenají, co se známkuje? Jaký má známka vliv na budoucnost? minimální vliv na úspěšnost v budoucí profesi spíše ovlivňuje výběr budoucího povolání Kdo v reálném životě dosahuje skutečných úspěchů? Hodnotit slovně nebo známkovat?

Pozadí školní ne/úspěšnosti: Škola – rodina – žák charakteristiky školy osobnost učitele jako zdroj problémů problémy ve výuce dané učivem sociální charakteristiky učení   Rodina odlišné sociální prostředí požadavky na dítě ze strany rodičů a očekávání úspěšnosti problémy v rodině jako zdroj selhávání dítěte vztah mezi rodiči a učitelem Osobnost dítěte vývojové obtíže výkonové předpoklady rozdíly mezi chlapci a dívkami temperamentové charakteristiky pečlivost, snaživost, konformita a jejich vliv na výkon a hodnocení motivace pro školní výkon autoregulace, regulace učebního pokroku zdravotní problémy učební styly, učební strategie

ODLIŠNÝ SOCIÁLNÍ START (SOCIOKULTURNÍ HANDICAP) Etnické rozdíly Rozdíly ve společenských vrstvách děti z nižších vrstev často vyrůstají v méně podnětném prostředí děti z nižších vrstev mají navíc v předškolním období méně příležitostí k rozvoji klíčových řečových schopností učitelé jsou většinou příslušníky střední či vyšší střední vrstvy Teorie řečových kódů rozvinutý a omezený řečový kód Význam zájmu rodičů o školu Konflikt rodina – škola domácího prostředí výrazně odlišné normy oproti škole

VÝVOJOVÉ ROZDÍLY Školní ne/zralost schopnost dítěte přizpůsobit se nárokům, které na ně klade škola, resp. školní vyučování dítě je přiměřeně fyzicky i psychicky disponováno pro požadovaný výkon ve škole a samo zažívá pocit uspokojení ze zvládání úkolů, které jsou na ně kladeny tři roviny: tělesný vývoj – fyzická zralost rozumové a poznávací funkce, řečový vývoj – psychická zralost sociální a emocionální zralost Výkyvy v dospívání období puberty

Školní neúspěšnost v důsledku fyzického postižení, mentální retardace či poruch učení a pozornosti Dlouhodobé tělesné postižení ovlivňují celkový vývoj dítěte vztah vrstevníků k nemocnému/postiženému Snížená úroveň rozumových schopností postižení jedinců, při kterém dochází k zaostávání vývoje rozumových schopností, k odlišnému vývoji některých psychických vlastností a k poruchám v adaptačním chování Poruchy učení a pozornosti poruchy učení – souhrnné označení různorodé skupiny poruch, které se projevují zřetelnými obtížemi při osvojování mluvení, porozumění mluvené řeči, čtení, psaní, matematické usuzování nebo počítání u dětí průměrně i nadprůměrně inteligentních. základem je nejspíš LMD – lehká mozková dysfunkce

Děkuji za pozornost …