LIMITUJÍCÍ FAKTORY ČESKÉHO EXPORTU. Proč je export pro ČR důležitý?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Trendy finančních produktů ČLFA
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Centrum celoživotního vzdělávání
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Středočeský kraj Česká republika
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
LIBEREC, 2008 VZDĚLÁVÁNÍ, VĚDA, VÝZKUM A INOVACE IVAN WILHELM.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Prospěchová stipendia
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Prospěchová stipendia
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
KONTROLNÍ PRÁCE.
Ruská federace x WTO a OECD
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

LIMITUJÍCÍ FAKTORY ČESKÉHO EXPORTU

Proč je export pro ČR důležitý?

Struktura tvorby HDP ČR v roce 2013 v % (HDP = 4,086 bil.Kč)

Co mimo jiné export limituje?

1.Placení firemních daní je druhé nejkomplikovanější v Evropě (v průměru firmy potřebují na přípravu a vyřízení 413 h / rok, tj.1,8 pracovníka)

2.Vysoké odvody a daně z mezd (z každé vyplacené stokoruny dostane stát 65,10 Kč)

3.Vysoké zdanění pohonných hmot (z každého prodaného litru benzínu dostane stát při ceně 36 Kč/l 20,45 Kč, tj. 56,8%)

4. Legislativní nestabilita (NOZ platný od má připravenou novelizaci více než 300 paragrafů)

5.Korupce (podle Amnesty International přichází stát = daňový poplatník o 100 mld. Kč/rok)

6.Mýto (sazby v Kč/km) (od se připravuje výrazné navýšení mýta, i když stav silnic je katastrof.) Kamion 4+ náprav

7. Školství, jako limitující faktor budoucího českého Exportu

Hlavní brzda dalšího růstu: Nedostatek techniků na všech úrovních vzdělávání!

Příčiny nedostatku techniků: 1. Základní školství je přefeminizované – podíl žen v pedagogických sborech přesahuje 85 % z celkového počtu učitelů na ZŠ. 2. Málo hodin matematiky, většinou se vyučuje memorování, nikoliv logické myšlení, syntéza a analýza dat. 3. Postupně klesá funkční gramotnost žáků ZŠ (odhaduje se, že ztráta ČR činí 169 mld. Kč/rok) 4. Na technické SŠ jdou většinou žáci, kteří se nedostanou na gymnázia – mají výrazně horší prospěch na ZŠ

5. V ČR je středních škol (z toho státních, ostatní jsou soukromé nebo církevní). - průměrný počet studentů na jednoho pedagoga je 12 - v regionálním školství stát zaplatí 86 mld. Kč/rok za osobní náklady - při 25 studentech/pedagoda – úspora 35 mld. Kč/rok 6. Prům. plat učitele ZŠ v r byl Kč/měs. Při úvazku 23 h/týdně (lékař ve státním zdrav. zařízení s atestací a 9 roky praxe má tab. plat Kč/měs. při úvazku 40 h/týdně) 7. Ve školním roce 2013/14 propadlo u maturit cca 14 tis. studentů, z toho 25 % z matematiky!

Složení studentů SŠ Školní rok (osob)Rozdíl 12 / / 09Školní rok (%) Počet studentů08/0912/13Osob%08/0912/13 Učňovské obory ,922,823,2 Gymnázia a lycea ,732,634,0 Ostatní s maturitou ,144,742,8 C E L K E M ,5100,0 V ČR je 127 Obchodních akademií ! 2008/ /13

8. V ČR je 82 VŠ (z toho 44 soukromých) a 178 vyšších odborných škol. - podíl studentů na technických vysokých školách se snížil o 10 p.b.(o 41 %) - nedostatek erudovaných pedagogů (školy si půjčují profesory na státní zkoušky) - školy si konkurují při získávání studentů, snižují nároky, nedělají přijímací zkoušky (nastupují i studenti s IQ < 100) – příčinou jsou kapitační přísp % bakalářů pokračuje v dalším studiu (největší podíl na světě → chybí v provozech závodů)

9. V ČR rychle přibývá lidí s vysokoškolským vzděláním, zatímco před 11 lety jich bylo , loňské sčítání už eviduje lidí, tj. nárůst o 46,6 % KDO BUDE CHTÍT PRACOVAT MANUÁLNĚ??? 10. Druhým extrémem je, že také roste počet lidí, kteří jsou zcela bez vzdělání. Tedy těch, kteří vůbec nechodili do školy. Před 11 lety jich bylo , loni už , tedy o 24,6 % více (= městu velikosti Přerova, vč.nemluvňat ) 11. Pokud nedojde k rychlé a zásadní změně, zhynou tradiční české obory

Strojírenský průmysl Chemický průmysl Elektrotechnický průmysl Textilní průmysl Sklářský průmysl

Vysokoškoláci budoucnost průmyslu?

/ 01 Studentů% %Δ % Pedagogické , ,343,7 Humanitní vědy , ,193,7 Společenské vědy , ,3142,0 Přírodní vědy , ,9135,1 Technické , ,511,2 Zemědělství8 4154, ,4101,3 Zdravotnictví , ,7106,7 Služby7 9713, ,8134,2 CELKEM ,5 Rozdělení studentů na VŠ v ČR

Jak jsme na tom v porovnání se světem?

Pořadí 2013ZEMĚPořadí 2012Změna 13x12POZNÁMKA 1Švýcarsko10První 3 místa bezezměny 2Singapůr20 3Finsko30 4Německo62 5USA72 6Švédsko4-2 7Hongkong92 8Nizozemí5-3 9Japonsko101 Velká Británie8-2 16Rakousko160 23Francie230 42Polsko41 46Česká republika39-7Nelichotivé umístění 49Itálie Maďarsko Slovensko Burundi Guinea Čad139-9 Žebříček konkurenceschopnosti dle Svět. ekonom. fóra ( WEF)

Pořadí konkurenceschopnosti ČR dle World Economic Forum Ještě horší než vlastní umístění, je trend!

Pořadí kvality vzdělávacího systému ČR dle WEF Dynamika propadání!

Pořadí studentů ve znalosti matematiky a přír.věd v ČR dle WEF Dynamika propadání!

Hodnocení školství v ČR – srovnání s nejlepšími (škála 1–7) dle WEF

Statistická data (100 hodnot) a dotazníkový průzkum se shrnou do 12 pilířů (stav institucí, infrastruktura, makroekonomické prostředí, zdravotní stav populace, školství, fungování trhu a finančních institucí, využívání inovací atd.) KATEGORIE Umístění ČR Vysoký stupeň nedůvěry v politiky 146 Daně, které nepodporují investování 132 Špatná a neefektivní státní regulace 135 Zvýhodňování některých firem státními orgány 123 Obtížné propouštění a najímání zaměstnanců 121 Vysoký deficit veřejných rozpočtů 120 Zneužívání veřejných peněz 117 Stát neobjednává ve veřej. zakázkách moderní technologie 124 Příčiny špatné konkurenceschopnosti – dle WEF

ČR

Jak je to s dlouhodobou koncepční práci na MŠMT?  Chybí ucelená dlouhodobá koncepce systému vzdělávání  Na postu Ministra ŠMaT se od r.1993 vystřídalo 16 osob  Průměrná životnost ministra na tomto resortu je 1,4 roku  7 ministrů sloužilo < 1 rok  2 ministři sloužili jen 1 měsíc  4 roky přežila ve funkci pouze Petra Buzková (3 premiéry)  Horší situace je jen na Min. zdravotnictví (18 ministrů)

Ministr ŠMaTPremiérStranaOdDoDnyRoky 1Piťha PetrKlaus 1.KDS ,82 2Pilip IvanKlaus 1.KDS ,09 3Gruša JiříKlaus 2.N ,58 4Sokol JanTošovskýN za KDU ČSL ,53 5Zeman EduardZemanČSSD ,98 6Buzková PetraŠpidla, Gross, ParoubekČSSD ,14 7Kopicová MiroslavaTopolánek 1.N ,35 8Kuchtová DanaTopolánek 2.SZ ,73 9Bartoňová EvaTopolánek 2.ODS ,08 10Bursík MartinTopolánek 2.SZ ,09 11Liška OndřejTopolánek 2.SZ ,51 12Kopicová MiroslavaFischerN za ODS ,18 13Dobeš JosefNečasVV ,72 14Fiala PetrNečasN ,19 15Štys DaliborRusnokN ,56 16Chládek MarcelSobotkaČSSD ??? PRŮMĚR 5241,44

MŠMT má druhou největší „spotřebu“ ministrů z našich ministerstev od ! MinisterstvoPočet ministrů ČR 1Zdravotnictví18 2Školství MaT16 3Dopravy16 4Obrany16 5Místní rozvoj16 6Životního prostředí15 7Kultury14 8Spravedlnosti14 9Financí12 10Vnitra12 11Zemědělství12 Průmyslu a obchodu11 13Práce a SV11 14Zahraničních věcí10

Jaké z toho mohou být důsledky? Wolfgang Schuster: bývalý primátor Stuttgartu, dnes předseda Evropské nadace pro vzdělávání na přednášce „Perspektivy duálního vzdělávání v ČR“ v Praze prohlásil: „Německý průmysl je připraven na odchod z České republiky. Ne proto, že zde každoročně rostou náklady na pracovní sílu, ale proto, že za 25 let společnost neudělala nic pro technické vzdělání a s odcházející generací dnešních šedesátníků nebude dostatek kvalifikovaných odborníků v průmyslu.“

Jdou pozdě, už je minimálně 12:10 !!! Páni ministři, na záchranu školství – průmyslu čas neúprosně běží … (změna se promítne nejdříve za 10 let)

Děkuji za pozornost Ing. Otto Daněk