Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled citací a odkazů:
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přehled citací a odkazů:
Chemické reakce karboxylových kyselin
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Přehled citací a odkazů:
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Deriváty Karboxylových Kyselin
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Esterifikace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Název Významné alkoholy Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Název Aldehydy, ketony Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALKOHOLY II. vlastnosti a reakce
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminy, vznik, vlastnosti
CZ.1.07/1.1.10/
Karboxylové kyseliny.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
PaedDr. Ivana Töpferová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Deriváty karboxylových kyselin
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Karboxylové kyseliny.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje vlastnosti, názvosloví, reakce Klíčová slova Karboxylové kyseliny, reakce, chemické vlastnosti Autor Mgr. Hana Dudíková Datum Květen 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Karboxylové kyseliny II Příprava, výroba Reakce

Karboxylové kyseliny jsou syntetizovány především z alkoholů a aldehydů. Používají se při tom různá oxidační činidla, jako manganistan draselný, dichroman draselný a kyslík. Aromatické karboxylové kyseliny se získávají přímo oxidací uhlovodíků. Kyselina octová se vyrábí přírodní kvasnou cestou, což je biochemická oxidace etanolu (octové kvašení či kysání). Pro průmyslové účely se kyselina octová vyrábí z etynu: CH≡CH + H2O → CH2=CH-OH → CH3-CHO → CH3-COOH Výroba

Neutralizace karboxylových kyselin probíhá klasicky jako reakce kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody. R-COOH + NaOH → R-COONa + H2O Octan sodný se ve vodě hydrolyzuje na slabou kyselinu octovou a silný hydroxid sodný, proto je vodný roztok octanu sodného zásaditý. Neutralizace a hydrolýza jsou tedy rovnovážné reakce, kde sůl kyseliny hydrolyzuje zásaditě. Dekarboxylace karboxylových kyselin probíhá za odštěpení molekuly oxidu uhličitého z karboxylové skupiny. U vícesytných kyselin dekarboxylace může probíhat postupně. R-COOH → R-H + CO2 HOOC-R-COOH → H-R-COOH + CO2 Reakce

Esterifikace karboxylových kyselin je reakce karboxylových kyselin s alkoholem, která je katalyzována kyselým prostředím. Při esterifikaci dochází k adici molekuly alkoholu na částečně kladně nabitý uhlík karboxylu a k následnému odštěpení vody. Jedná se o rovnovážnou reakci, kterou lze ovlivňovat třeba odstraňováním vznikající vody ze směsi koncentrovanou kyselinou sírovou. Tento princip je běžně využíván v praxi. Hydrolýza esterů probíhá buď kysele jako zpětná reakce k esterifikaci, nebo zásaditě, kdy při reakci s NaOH nebo KOH vznikají mýdla. Reakce

Reakce Průběh esterifikace zapisujeme: R-COOH + R-OH → R-COOR + H2O Průběh kyselé hydrolýzy zapisujeme: R-COOR + H2O → R-COOH + R-OH Průběh alkalické hydrolýzy zapisujeme: R-COOR + NaOH → R-COONa + R-OH Karboxylové kyseliny jsou většinou velmi odolné proti oxidaci i redukci. Reakce

Kolář K. , Kodíček M. , Pospíšil J Kolář K., Kodíček M., Pospíšil J.: Chemie II (Organická a biochemie) pro gymnázia. 1.vydání.Praha: SPN, 2000. ISBN 80-85937-49-2 McMurry, J.: Organická chemie. 1.vyd., Brno, 2007. ISBN 978-80-214-3291-8. Pacák, J., Čipera, J., Halných, J., Hrnčiar, P., Kopřiva, J.: Chemie pro II. ročník gymnázií. 1.vyd., Praha, 1985. Vacík, J., Barthová, J., Pacák, J., Strauch, B., Svobodová, M., Zemánek, F.: Přehled středoškolské chemie. 1. vydání, Praha, 1990. ISBN 80-04-22463-6 Použitá literatura