TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
LEASING z pohledu daně z příjmu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_248.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňové odpisování majetku
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANCE 2014/2015.
ÚČTOVÁ TŘÍDA 0 DLOUHODOBÝ MAJETEK
DPPO Zdanění právnických osob se liší podle toho, zda se jedná o
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Dlouhodobý majetek Odpisy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A13 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Daň z příjmů právnických osob a společná ustanovení
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob
Daňové odpisování majetku
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
ZDP - Zdanění právnických osob - podnikatelských subjektů
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
Daňové odpisování majetku
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Daňové výdaje Skutečně vynaložené výdaje jako daňové v prokázané výši uplatňují právnické osoby a v případě fyzických osob ty s příjmy podle § 7 a 9 ZDP,
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů
Dlouhodobý majetek.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2 Cílem tohoto tématu je představit konstrukci daně z příjmů právnických osob.

Zrychlené odpisy

Zrychlené odpisy

Specifické problémy odepisování Urychlení odepisování – 10, 15 nebo 20 % v prvním roce Podmínkou je, že daňový subjekt je prvním vlastníkem 10 % se vztahuje k 1. – 3. odpisové skupině, řada výjimek (osobní auta) 15 % - zařízení pro čištění a úpravu vod 20 % - poplatníci s převážně zemědělskou a lesní výrobou Odpisování lze přerušit, je to právo nikoliv povinnost poplatníka

Odepisování nehmotného majetku Vždy časově (buď podle doby použití /pokud je zde časové omezení/ nebo podle zákona) Audiovizuální dílo – 18 měsíců Software, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje – 36 měsíců Zřizovací výdaje – 60 měsíců Ostatní nehmotný majetek – 72 měsíců

Technické zhodnocení - odepisování Zvýšená vstupní cena versus zvýšená zůstatková cena U nehmotného majetku stanovena nejkratší doba odpisování nehmotného majetku po technickém zhodnocení – polovina „standardní“ odpisové doby

Vyřazování majetku Zůstatková cena = pořizovaní cena – oprávky Vyřazení majetku – příjmy, které z toho plynou, jsou předmětem daně Je ale možné proti min vykázat daňově uznatelné výdaje ve výši zůstatkové ceny, pouze pokud se jedná o důsledek nikoliv živelné škody nebo způsobené neznámým pachatelem, jen do výše příjmu U majetku neodepisovaného se uplatňuje pořizovací cena avšak jen do výše příjmů z prodeje.

Pronájem Operativní – nájemné je daňově uznatelným výdajem/nákladem Finanční – musí být splněny dvě podmínky a) doba nájmu hmotného movitého majetku zařazeného v odpisové skupině 1 trvá nejméně 36 měsíců, v odpisové skupině 2 nejméně 54 měsíců a v odpisové skupině 3 nejméně 114 měsíců. U nemovitostí musí doba nájmu trvat nejméně 30 let. b) po ukončení doby nájmu podle písmene a) následuje bezprostředně převod vlastnických práv k předmětu nájmu mezi vlastníkem (pronajímatelem) a nájemcem; přitom kupní cena najatého hmotného majetku není vyšší než zůstatková cena vypočtená ze vstupní ceny evidované u vlastníka, kterou by předmět nájmu měl při rovnoměrném odpisování podle § 31 odst. 1 písm. a) tohoto zákona k datu prodeje, a c) po ukončení finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku zahrne poplatník fyzická osoba odkoupený majetek do svého obchodního majetku. Je nutné provést časové rozlišení plateb za finanční pronájem!

Daňově uznatelné náklady Náklad (výdaj) souvisí se zdanitelným příjmem Náklad je nutný pro dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů Náklad musí být poplatník schopen prokázat

Daňově uznatelné náklady –specifické problémy Náklady na reprezentaci – nejsou daňově uznatelné, pouze reklamní a propagační předměty, jejichž jednotková cena nepřevýší 500 Kč Některé účetní náklady jsou daňově uznatelné jen v určité výši Cestovní náhrady „objektivní“ škody a manka Zákaz uplatnění do daňově uznatelných nákladů Odměny členům statutárních orgánů Náklady jsou uznatelné jen po jejich zaplacení – např. pojistné placené za zaměstnance

Daňově uznatelné náklady –specifické problémy Stravné Závodní stravování Poukázky (max. 55 % ceny jídla) Cestovní náhrady (u zahraničních cest je možné 40 % kapesné) Daně Daň z nemovitostí, daň z převodu nemovitostí a daň silniční jsou daňově uznatelné Daň dědická a darovací nikoliv DPH – pokud není možné zažádat si o vrácení daně na vstupu, pak ano

Daňově uznatelné náklady –specifické problémy Manka a škody Zaplacené penále a pokuty – smluvní versus příslušenství daně

Základ daně z příjmů právnických osob - odpočty Daňová ztráta Výdaje na vědu a výzkum Mezisoučet - Dary na veřejně prospěšné účely (max. 5 % z mezisoučtu, ve specifických případech i 10 %) X Sazba daně - Slevy (absolutní a relativní /50 % z minimálně 25 přečtených zaměstnanců) Daň po slevě

Placení daně Daňové přiznání Do konce března následujícího roku Do konce června u poplatníků, kteří podléhají audit Zálohy (splatné do 15. dne posledního měsíce daného období) Výpočet vychází z poslední známé daňové povinnosti (PZDP) Do 30 000 Kč neplatí se od 30 001 do 150 000 Kč 6. a 12. měsíc zdaňovacího období, 40 % PZDP Od 150 001 Kč 3., 6., 9. a 12. měsíc zdaňovacího období 25 % PZDP

Příklad Spol. ALFA, s.r.o. vznikla (byla zapsána do obchodního rejstříku) 1.7.2010. Hospodářský výsledek (rozdíl mezi účtovou třídou 5 a 6) činil za rok 2011 200 000 Kč - bez účtů skupiny 59.Víme, že v tomto HV byly zahrnuty: rezerva na opravy hmotného majetku, která nebyla vytvořena v souladu se zákonem o rezervách 5 000 Kč účetní odpisy ve výši 85 000 Kč, přičemž daňové odpisy byly pouze 68 750 Kč úroky z vkladového účtu v hrubé výši 10 000 Kč Dále víme, že společnost poskytla dary (účet 543): společnosti s ručením omezeným provozující bezpečnostní agenturu 5 000 Kč, policii 1 000 Kč, obci na ples 3 000 Kč Společnost vykázala v prvním roce své existence účetní ztrátu 10 000 Kč a daňovou ztrátu 8 000 Kč; Spol. ALFA zaměstnává od svého vzniku 1 pracovníka se změněnou pracovní schopností na plný úvazek.