Bankovní záruky Lukáš Pozník Martin Veverka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

BANKOVNÍ ZÁRUKY Opravte si viz.soubor:prezentace
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Úvěrové operace.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Zajištění a utvrzení dluhu
Bankovní smlouvy. Akreditiv. Smlouva o otevření akreditivu.
BANKOVNÍ ZÁRUKY.
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Monika Franková a Jana Vaňková
Obchodní a platební procesy
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09
Cenné papíry kapitálového trhu.
Vkladové služby.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Obchodní a platební procesy
Řízení zahraničních obchodů
Platební instrumenty ZÁVAZKOVÉ II. BEZZÁVAZKOVÉ
Možnosti financování vývozu podniků chemického průmyslu
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Placení v ZOB.
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
Rizika mezinárodního obchodu
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Obchodní závazkové vztahy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Akceptační úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce
Účtování DPH účet 343.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Petráčková Jozová Cézová
Zahraniční obchod III. Dodací a platební podmínky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Struktura obchodní faktury
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Aktivní bankovní operace – úvěry
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
ICC - Teritoriální setkání Island
Účtování DPH účet 343.
Bankovní záruky a další formy zajištění velkých výstavbových projektů
Transkript prezentace:

Bankovní záruky Lukáš Pozník Martin Veverka

Definice bankovní záruky Bankovní záruka je stanovena v obchodní zákoníku, zákon č. 513/1991 Sb., § 313 Základní ustanovení: Bankovní záruka vzniká písemným prohlášením banky v záruční listině, že uspokojí věřitele do výše určité peněžní částky podle obsahu záruční listiny, jestliže určitá třetí osoba (dlužník) nesplní určitý závazek nebo budou splněny jiné podmínky stanovené v záruční listině. Bankovní záruka má být neodvolatelná. Po vystavení záruky a jejím odeslání či předání beneficientovi, nemůže již banka, která záruku vystavila, na jejím znění nic měnit ani záruku zrušit bez souhlasu beneficienta záruky. Vzhledem k tomu, že obchodní zákoník neřeší odvolatelnost záruk, doporučuje se, aby záruky byly v textu označeny jako neodvolatelné.

Subjekty a pojmy Příkazce – dlužník, osoba povinná plnit, která žádá banku, aby poskytla záruku věřiteli Beneficient – věřitel, subjekt, kterému má dlužník plnit a zároveň ten, v jehož prospěch byla vystavena záruční listina Ručící banka – banka, která vystaví bankovní záruku/záruční listinu na podkladě instrukcí příkazce a zašle ji přímo na adresu beneficienta Avizující banka – banka, která oznámila, že jiná banka poskytla záruku (zpravidla banka věřitele) Potvrzující banka – banka, která potvrdila bankovní záruku. Tato banka je povinna platit věřiteli ve stejném rozsahu, jako ručící banka, pokud se na ní věřitel obrátí Mandátní smlouva – příkazce k vystavení bankovní záruky uzavírá s bankou mandátní smlouvu, která má určit obsah záruční listiny

Vztahy mezi subjekty Příkazce Ručící banka Beneficient Příkazce Ručící banka Avizující banka Beneficient Příkazce Banka příkazce Potvrzující banka Beneficient

Účel vzniku bankovních záruk – rizika v obchodě riziko nedodání, opožděného dodání nebo dodání vadného zboží riziko nepřevzetí zboží kupujícím riziko platební nevůle kupujícího riziko platební neschopnosti kupujícího v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů v bankovním sektoru (zajištění úvěrových obchodů bank) Bankovní záruka jako zajišťovací prostředek

Zajištění úvěrů se člení do dvou hledisek podle formy zajištění osobní zajištění – bance ručí za její pohledávku vedle příjemce úvěru ještě třetí osoba (fyzická či právnická) věcné zajištění – dává bance právo na určité majetkové hodnoty příjemce úvěru podle svázanosti zajištění se zajišťovanou pohledávkou akcesorické zajištění – zajištění je pevně spjato se zajišťovanou pohledávkou, zanikne-li pohledávka, zaniká i zajištění abstraktní zajištění – představuje samostatně stojící právo, které je nezávislé na pohledávce

Forma a obsah bankovní záruky Bankovní záruka musí mít písemnou formu v podobě záruční listiny. Může mít buď listinou podobu, nebo může být použito moderních telekomunikačních prostředků užívaných mezi bankami: SWIFT*, klíčovaný dálnopis, kódovaný telegram. Součástí záruky je: Preambule – banka konstatuje, že uzavřela smlouvu mezi beneficientem a jejím klientem (za kterého ručí) Záruční prohlášení banky – jádro bankovní záruky, banka se zavazuje splatit sumu peněz, pokud její klient nedostojí svým závazkům vůči beneficientovi Další ustanovení platnost záruky zánik záruky *SWIFT – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications

Varianty bankovních záruk Princip přímé záruky PŘÍKAZCE BENEFICIENT 1. Vznik zajišťovacího závazku 2. Příkaz k vystavení záruky na základě mandátní smlouvy a zaplacení záruční provize BANKA 3. Vystavení záruky ve prospěch beneficienta sama vystavující banka vstupuje přímo do kontaktu s beneficientem zejména u tuzemských záruk nižší náklady

Varianty bankovních záruk Princip avizované a potvrzené záruky PŘÍKAZCE BENEFICIENT 1. Vznik zajišťovacího závazku Možnost uplatnit nárok na plnění ze záruky 2. Příkaz k vystavení záruky na základě mandátní smlouvy a zaplacení záruční provize 4. Potvrzení záruky BANKA PŘÍKAZCE 3. Vystavení záruky ve prospěch beneficienta ZAHRANIČNÍ BANKA v případě komplikovaného přímého kontaktu banky příkazce s beneficientem mezinárodní záruky avizující banka – pouze oznamuje beneficientovi vystavení záruky potvrzující banka – beneficient má právo požadovat plnění ze záruky buď po vystavující nebo po potvrzující bance

Varianty bankovních záruk Princip nepřímé záruky PŘÍKAZCE BENEFICIENT 1. Vznik zajišťovacího závazku Možnost uplatnit nárok na plnění ze záruky 2. Příkaz k vystavení záruky na základě mandátní smlouvy a zaplacení záruční provize 4. Potvrzení záruky BANKA PŘÍKAZCE 3. Vystavení záruky ve prospěch beneficienta (protizáruka) ZAHRANIČNÍ BANKA vystavující banka pověřuje (formou protizáruky) zahraniční banku vystavením nové záruky jedná se o dvě samostatné záruky na sobě nezávislé – pouze na sebe navazují

Druhy bankovních záruk Platební záruka (payment guarantee) za splnění platebního závazku klienta např. zaplacení faktury, směnky, splacení úvěru, atd. Neplatební záruka za jiný než platební závazek např. záruka za nabídku, kauční záruka, akontační záruka, atd.

Neplatební záruky Záruka za nabídku (bid bond, provisional guarantee) využívána subjekty vypisujícími soutěž na dodávku určitého zboží či provedení jiných prací garance schopnosti dodržet podmínky uvedené v nabídce Plnění ze záruky: stanoveno na první výzvu bez námitek Výše záruky: obvykle 1 až 5 % z ceny uvedené v nabídce Doba platnosti: dle lhůty, na kterou se vztahuje nabídka Kauční záruka (performance bond) zajištění kvality dodávky Výše záruky: obvykle 5 až 10% (někdy až 20%) z hodnoty dodávky Doba platnosti: celé období dodávek až do okamžiku řádného převzetí odběratelem

Neplatební záruky Akontační (advance payment guarantee) kupující dostane zpět zaplacené zálohy (akontace), pokud prodávající nedodá sjednané množství zboží a sám zaplacené zálohy nevrátí Plnění ze záruky: stanoveno na první výzvu bez námitek Výše záruky: obvykle pokrývá celou výši poskytnutých záloh včetně úroků ode dne poskytnutí záloh do jejich vrácení Doba platnosti: do dodání zboží odpovídající hodnotě akontací či vrácení akontací Záruka za zádržné - obdoba kauční záruky Záruka za ztracené dokumenty – povaha slibu odškodnění Celní záruka – v případě celního dluhu Stand-by letter of credit – shodné podmínky jako dokumentární akreditiv

Záruky poskytované specializovanými bankami ČMZRB (Českomoravská záruční a rozvojová banka) cenově zvýhodněná záruka za bankovní úvěr nebo za leasing na realizaci podnikatelského záměru záruka za kapitálový vstup investora záruka za návrh do obchodní veřejné soutěže ČEB (Česká exportní banka)

Výhody bankovní záruky Umožňuje jednoduše získat finanční prostředky Posiluje důvěryhodnost dlužníka ve vztahu k věřiteli Umožňuje příkazci zúčastnit se vyhlášeného výběrového řízení, aniž by musel skládat finanční prostředky na účet vyhlašovatele

Děkujeme za pozornost Lukáš Pozník Martin Veverka