Trh práce v ČR 25. 10. 2013. Obsah Strategie 2020 Aktuální trh práce Statistiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Středočeský kraj Česká republika
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Nezaměstnanost.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
„Nejsou lidi!“ Petr Nečas místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí 2. října 2007.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Přednost početních operací
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
EURES – vaše práce v Evropě
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Nezaměstnanost.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Trh práce v ČR

Obsah Strategie 2020 Aktuální trh práce Statistiky

Strategie 2020 Evropský rozměr Cíle ČR:zam % (70,4 ve 2010 ) ženy 65% (60,9) % (46,5) nezam. mládeže cca 12% (18,3) nezam. nízkokval. cca 13% (25)

Strategie 2020 Záruka pro mladé: kvalitní zaměstnání, další vzdělávání (odborná příprava s kvalifikací), učňovský program, stáž do 4 měsíců po ukončení formálního vzdělávání nebo od začátku nezaměstnanosti 6 mld. EUR na období (NUTS nad 25%) Strategie zaměstnanosti (nové programové období) Zvyšování pružnosti TP, motivace k práci, zaměstnatelnosti HR a efektivity VSZ

Strategie 2020 CSR 1.Fiskální úsilí pro dostatečný pokrok (růst) a spolufin. ESF 2.Snížení zdanění práce a rozdílu vůči OSVČ 3.Zrychlení dosažení věkové hranice důchodů, ne předčasnost 4.Efektivita VSZ, zařízení péče o děti (do 3 let…) 5.Služební zákon, správa fondů EU, posílení kapacit na veřejné zakázky na místní a regionální úrovni 6.Hodnotící rámec škol (slabé školy), akreditace VŠ, posílení výzkumu 7.Reforma regulovaných povolání a zlepšení energetické náročnosti budov

Aktuální trh práce UoZ … 7,6% podíl regionální rozdíly! podpor v nezam. … 18,7% EUROSTAT MN: srpen (7,5%)=7,3%, EU=10,6% nižší v AT, DE, LU, DK, NL, MT a FI VPM

Aktuální trh práce.druhá šance na školách (předčasné ukončení, nízká kvalifikace).řešení nesouladu na TP (požadované dovednosti).digitální kompetence a IKT.podpora podnikání (kurzy podnikání).uznávání neformálního a informálního učení.podpora zaměstnavatelů (SÚPM,…) a mobility mladých

Aktuální trh práce.podpora mladých do 30 let (do ,- a 12 měsíců).odborné praxe pro mladé (3 200 účastníků).pomoc obcím a občanskému sektoru (SÚPM a VPP do ,-).Zaměstnej sám sebe, buď OSVČ (podnikatelský plán).zkrácené pracovní úvazky (do ,-).Vzdělávejte se pro stabilitu.rekvalifikace (zaměstnanecké).poradenství (kontakty mezi subjekty na TP) – MIKOP.NI k absolventským praxím

Statistiky Pracovní síla, ne/aktivitaVŠPS NezaměstnanostVŠPS, evidence ÚP ZaměstnanostVŠPS, podnikové šetření, statistika národních účtů Cena práceČSÚ podniková šetření (odvětví) dodavatel ISPV a RSCP (strukturální šetření) Volná místaÚP CizinciMPSV

Statistiky 1. pol Pracovní síla =ekonomicky aktivní obyvatelstvo=zam. a nezam. +72,3 k … =5 293,9 k (pro věk 15+) Neaktivita (důchodci, školáci, ženy v dom.) -80,1 k, ale +6,7 k u žen ve věku (péče o dítě) …=3 661,9 k Zaměstnanost +57 k …=4 918,5 k Podnikatelé -29 k …=873,9 k (660,9 k bez zaměstnanců) Zaměstnanci +86 k …=4 044,6 k ??? Kratší pracovní doba +59,5 k …=326,7 k Doba neurčitá +16,1 k …=4 546,6 k Doba určitá +40,9 k …=371 k Primární sektor (po dlouhodobém poklesu)+9,1 k …=3,1%

Statistiky 1. pol Zaměstnanost Sekundární sektor (průmysl, stavebnictví) -19,4 k …=37,4% Terciální sektor +67,3 k …=59,5% 20-64: 72,2% Ženy: 63,5% 55-64: 50,9% Nezaměstnanost Obecná míra (VŠPS/ILO): podíl nezam. a pracovní síly 7,1% (6,9% pol. 2012) ….375,4k Podíl nezaměstnaných od 2013: dosažitelní UoZ vůči obyvatelstvu, v obou případech let

Statistiky 1. pol Volná pracovní místa Dynamika jako ve 2012, ale i 2011 – po změně zákona Doplňková šetření Projekt VPM Cena práce ČSÚ každý Q: vývoj průměrných mezd z podnikového výkaznictví podle ne/podnikatelské sféry, odvětví, velikostních skupin, územního členění skrze evidenční počet zaměstnanců, měsíčně odvětvové statistiky s vývojem produkce, tržeb... Strukturální statistiky (dodavatel): podrobnější info podle zaměstnání (do 5. úrovně CZ-ISCO), rozprostření mezd (průměr, medián, decily) čtvrtletně a harmonizováno s EU. RSCP: výdělky jednotlivých zaměstnání, odhady výdělkových parametrů v kraji.

Statistiky 1. pol Zahraniční pracovníci Zahraniční pracovníci v postavení zaměstnanců na trhu práce ČR Občané Kvalifikovaný odhad států EU/EHP a Švýcarska Informační karty ostatních států (třetí země) Povolení k zaměstnání Zelené a modré karty Celkem

Děkuji za pozornost Ing. Štefan Duháň ředitel odboru trhu práce tel.: