V E N K O V 2 0 0 9 Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 18. listopad 2009, zámek Holešov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
102. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM MAJÍ ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI ŽIVIT NÁROD, NEBO SI JÍDLO DOVEZEME?
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Centra odborného vzdělávání v zemědělství Ing. Jaroslava Nekvasilová
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ing. Jan V E L E B A prezident AK ČR. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web:
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Regionální politika RP ČR.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

V E N K O V Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 18. listopad 2009, zámek Holešov

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VENKOV A ZEMĚDĚLSTVÍ EU 1/3 Venkov tvoří přes 90% ploch EU a žije zde cca 60% veškeré populace. Zemědělství je na venkově EU hlavním zdrojem obživy a jeho páteří. Prioritou SZP EU proto je podpora racionálního zemědělského hospodaření v krajině. SZP z pohledu zemědělce přesto není nastavena optimálně, např. nedokázala reagovat na stávající krizi (mléko, obilí), způsobila zánik některých odvětví (cukrovarnictví v ČR). Revize zdravotního stavu - tzv. Health Check nesplnila očekávání – naopak prohloubila národní rozdíly. Nutno otevřít co nejdříve diskuzi jakou politiku pro rozvoj zemědělství a venkova po r

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VENKOV A ZEMĚDĚLSTVÍ EU 2/3 Priority vytyčené SZP EU, jejichž cílem je rozvoj venkova: Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělců (podpory směřující do nákupu strojů, pro mladé a začínající farmáře, zlepšení odbytu produkce, aj.). Péče o půdu a životní prostředí (agro-envi opatření, podpory LFA, zalesňování méně bonitní půdy, aj.). Diverzifikace podnikatelské činnosti na venkově a zdejší kvalita života (podpora agroturistiky, údržba a obnova kulturního, architektonického dědictví, aj.) Základní myšlenka: „Investice do udržení živého a životaschopného venkova přinášejí prospěch celé společnosti.“

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VENKOV A ZEMĚDĚLSTVÍ EU 3/3 I přes deklarované jednotné vize SZP existují značné národní rozdíly: - kapitálová síla a možnosti EU15 (nadstandardní přístup a formy pomoci – Francie, Německo, aj.), - diskriminační podmínky vstupu pro EU10+2 v r. 2004, - platba na 1 ha z.p. v ČR je letos 56% co v Rakousku, - aktuálně „platba pomoci“ ve výši 15 tis. € na farmu. Neustálý ústup rostoucím tlakům ochranářské lobby (nitrátová směrnice, IPPC, cross-compliance, GAEC, welfare). EU tak postupně ztrácí konkurenceschopnost k okolnímu světu. Hitem současnosti je údržba TTP („zahradničení v krajině“) a ekologické zemědělství, které však svět v době potravinové krize nenakrmí.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ EU A SVĚT 1/2 Nutno vnímat dění v širších souvislostech, přes 1 mld. lidí na světě hladoví, přes 1 mld. lidí nemá přístup k pitné vodě, vyčerpávají se přírodní zdroje, oceány, dochází k dalšímu znehodnocování půdy, ovzduší, vody… Přesto je trh EU světem i sám sebou charakterizovaný jako uzavřený, izolovaný, ochranářský, konzervativní, nevyužívající vlastní potenciál a možnosti... Výroba surovin a potravin za přísných hygienických a bezpečnostních standardů: - nezpochybnitelný přínos pro spotřebitele; - nevýhoda ve vysokých nákladech a malé konkurenci vůči světu, který na to v takové míře nedbá (dovozy hovězího masa z J. Ameriky, drůbež z USA). Značné rozdíly v podnikatelské struktuře uvnitř EU, podpora převažujících malých rodinných farem. Svět jde cestou intenzifikace, sdružování do družstev prvovýrobců, aj.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ EU A SVĚT 2/2 Nekončící diskuze ve věci GMO, které svět již běžně používá, EU díky své pasivitě a absenci politické zodpovědnosti výrazně ztrácí – viz. poznatky z USA. Příkladem jsou nedávné zákazy dovozů nedostatkových bílkovinných krmiv (sója) s GM prachovými příměsemi. Tlaky v rámci WTO (USA, Indie, státy J. Ameriky) na otevření EU trhů. Příslib postupné liberalizace (omezení subvencovaných vývozů, apod.) Cenou za současného stavu a zaměření SZP nelze konkurovat. Diskuze směřuje k nastavení minim. standardů pro dovozové výrobky a potraviny. Strategickým úkolem EU musí zůstat zajištění vlastní potravinové soběstačnosti.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: POTRAVINY, KRMIVA, PALIVA – nárůst požadavků Krmivo Potraviny Požadavky v mld t zrna Source: USDA and Goldman Sachs Commodities Research CAGR +1.6% Pa l ivo Demand inflexion Bio paliva – cukr. třtina Braz ílie, kukuřice US A, biomas a Rostoucí trh – popula ce, růst HDP – urbaniza ce : více masa CAGR ~2.5%

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PRIORITY SZP EU PO R /2 Dlouhodobé zajištění bezpečných a kvalitních potravin ze zdrojů EU pro 500 mil. spotřebitelů. Konkurenceschopné zemědělství – přijatelné ceny pro spotřebitele – spravedlivá odměna pro farmáře. Srovnání podmínek SZP pro všechny členy EU27, stabilita trhu, koncepce pro dlouhodobé podnikatelské záměry, snížení administrace, apod. Nastavení jasných pravidel pro rozdělení zisku ve vertikále prvovýroba – zpracovatel – obchod. Omezení fluktuace cen zemědělských komodit, která je mnohem vyšší než u průmyslových odvětví. Racionální využití stovek mld. již investovaných € do modernizace agropotravinářského komplexu v rámci celé EU.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PRIORITY SZP EU PO R /2 Udržení života a aktivit na venkově, investice do projektů diverzifikace činnosti, boje s nezaměstnaností, stimulace zapojení mladých lidí, odpovídající infrastruktury, apod. Udržitelná produkce za odpovídající ochrany půdy, vodních zdrojů, krajiny, welfare, apod. s nadstavbou jako je péče o krajinu, o biodiverzitu. Udržení národních specifik - regionální potraviny, ale také zvyky, obyčeje, řemesla. Uchopení nových výzev, jako je boj s klimatickými změnami, využití alternativních zdrojů energie (biopaliva I. a II. generace, bioplynové stanice, fotovoltaika, biomasa). Čeští zemědělci se chtějí těchto procesů aktivně účastnit i po r !

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 1/2 Rok 2007 – rok naděje, růst cen a zájmu o komodity, celkové oživení, příznivý rozpočet, dobrý start PRV. Hlavním důvodem však byly spekulace kapitálu… Rok 2008 – karta se obrací, start agrární inflace, růst cen vstupů (energie, hnojiva, osiva, …). Propad tržeb zapříčiněný zhroucením cen hlavních komodit (mléko, obilí, vepř. maso, aj.) Dopady světové ekonomické a hospodářské krize do všech odvětví, do národních rozpočtů. Absence důvěry bank - nedostatek provozního kapitálu. Přitom na 90% světového obchodu probíhá formou kreditu, nebo zajištění garancí, půjček dovozcům, nebo vývozcům.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2/2 Rok 2009 – krize pokračuje a dále se prohlubuje… Ceny zemědělských výrobců hluboce a dlouhodobě pod náklady, očekávaná roční ztráta příjmů 15 – 20 mld. Kč. Pasivita státu – bez konkrétních programů pomoci. Pasivita EU – selhání, neodhadnutí trendů a vývoje trhu v r. 2008, následně jen kosmetické změny a návrhy. Například dlouhodobá jistota – tržby za mléko – se staly dalším, samotnými zemědělci dotovaným odvětvím… Rok 2010 – bez větších nadějí na změnu, boj o podobu rozpočtu kapitoly zemědělství. Předpoklad ukončení existence mnoha subjektů. Paradoxně jsou takto „odměněni“ především ti, kdo hospodaří intenzívně a investovali do provozů.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ ČR V EU

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

Hovězí maso produkce kg/obyv. v roce 2007 Vepřové maso produkce kg/obyv. v roce 2007 Kuřecí maso produkce kg/obyv. v roce 2007 Kravské mléko produkce kg/obyv. v roce 2007

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Pšenice produkce kg/obyv. v roce 2007 Cukrovka produkce kg/obyv. v roce 2007 Brambory produkce kg/obyv. v roce 2007 Řepka produkce kg/obyv. v roce 2007

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ A VENKOV V ČR 1/2 Odlišná struktura od průměru EU, venkov tvoří cca 80% plochy ČR a žije zde cca čtvrtina obyvatel. Po r došlo ke zhoršení situace a kvality života na venkově, odliv státní podpory i obyvatel. M.j. zemědělství opustilo pozici hlavního zaměstnavatele. Trvá hledání vzájemné ideální komunikace a kompromisů mezi produkčním zemědělstvím a další činností a životem na venkově. O to větší význam koordinace činností mezi státem – nevl. zeměd. organizacemi + nevl. organizacemi pro venkov – zeměd. podnikateli a jednotlivými občany.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ZEMĚDĚLSTVÍ A VENKOV V ČR 2/2 Příležitosti propojení zemědělství a venkova založené na aktivitách a práci lidí žijících na venkově: -Podnikání a zaměstnání v hlavních a příbuzných oborech (zemědělství, lesnictví, rybářství, potravinářství, navazující služby a odvětví, apod.) -Podnikání v alternativních a rozvíjejících se oborech – - agro- hippo- cykloturistika, ubytování na farmách a zapojení do jejich života, - další alternativy (rybolov, myslivost, programy pro školy, aktivity pro rodiny s dětmi, seniory…) - obnovení historických tradic (dožínky, masopust, majáles, svatováclavské poutě, jízda králů) - ochutnávky tradičních i jiných jídel a nápojů (sv.martinské víno, zvěřinové hody, zabíjačky, apod.)

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 1/2 Deklarovaná vize: Do roku 2013 se změní tvář venkova ČR a jeho hospodářská struktura v míře vedoucí k výraznému zlepšení životního prostředí, životní úrovně a životních podmínek jeho obyvatel, k posílení nosných oborů a diverzifikaci ekonomických aktivit zemědělství, lesního a vodního hospodářství, cestovního ruchu a dalších odvětví zabezpečujících hospodářskou a společenskou stabilitu venkova a k dosažení úrovně srovnatelné s venkovskými regiony vyspělých zemí Evropské unie. Komparativní výhody života na venkově zvýší atraktivitu venkova pro bydlení, práci a podnikání.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2/2 Jednoznačný přínos je v přílivu investic z EU fondů, které by ČR nebyla schopna samostatně zajistit. Dodržet celkový rámec financování a kofinacování. Otázkou a neustále k diskuzi je nastavení jednotlivých Os a Opatření. Upřednostnit programy o které je zájem zdola, nikoliv shora úředním tlakem. Zjednodušit a snížit administrativu na nezbytnou úroveň, eliminace nadbytečných a křížících se kontrol. Přes deklarovanou vizi jsou současná realita a stav stále poněkud odlišné, viz. společné problémy.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SPOLEČNÉ PROBLÉMY 1/3 Postupující stárnutí populace, vylidňování venkova, rostoucí absence mladých rodin s dětmi. Nedostatečná nabídka práce, vzdálenost a nutnost dojíždění. Problémy se zahájením a činností stávajících a nových živností, podniků, apod. Byrokratická zátěž. Nedostatečná infrastruktura, špatná dopravní obslužnost, nízká dostupnost obchodu a služeb, aj. Spoléhání se na sociální síť státu. Historicky způsobené zpřetrhání vlastnických vazeb k majetku, půdě, historii vlastního rodu, aktivitám, apod.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SPOLEČNÉ PROBLÉMY 2/3 Většinové odcizení se aktivnímu životu na venkově. Chybí, či jsou těžce obnovovány spolky a sdružení organizující volnočasové aktivity (hasiči, myslivci, sportovní kluby, ochotníci, a další) Nízká úroveň financování potřeb venkova, malá obec větší problémy (rozpočtové určení daní). Tlaky na záběry kvalitní zemědělské půdy, průměrně za posledních 8 let ročně nevratně mizí cca ha ! Developeři, spekulanti, dálnice, průmyslové zóny na zelené louce, apod. Negativní vliv na životní prostředí, vodní režim, zvěř, aj.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SPOLEČNÉ PROBLÉMY 3/3 Příměstské – původně často venkovské aglomerace jsou díky masivnímu rozvoji a neřízenému stavebnímu boomu anonymní, chybí provázanost, služby, komunity, obchody... Odcizení vnímání a nerespektování potřeb zemědělské prvovýroby. Spotřebitel nevnímá historii vzniku potravin ve vzorci pole-zrno-mouka-pekař-obchod a nevytváří si tak osobní vztah k práci těchto lidí. Dále tedy nerovnost mezi městy a venkovem trvá a spíše vzrůstá.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ÚLOHA STÁTU V KRIZI Kritická situace si vyžaduje nestandardní řešení. Upřednostnit aktuální problémy zemědělství a venkova před dlouhodobými záměry. Přeskupit finanční zdroje EU i státu. Přístupnější pomoc prostřednictvím programů PGRLF. Zasadit se o důvěru bank k financování našich potřeb. Komunikovat se spotřebitelem. Pomoci českým potravinám a jejich výrobcům, probudit patriotismu a hrdost. (- Marketingový fond při AK ČR, přebíráme úlohu státu…) Přejít k aktivnímu dozoru státu nad dodržováním zákonů ve vertikále „výrobce – zpracovatel – obchodník“, využít zákon o významné tržní síle. Obhajoba národních zájmů v EU. Aktivnější zásah EK – stáhnout přebytky z trhu.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ÚSPĚŠNÉ PŘÍKLADY SPOLUPRÁCE Země živitelka 2009, expozice krajů, regionálních výrobků a firem, Večer venkova. Dohody o partnerství a spolupráce na řešení komplexních záležitostí a konkrétních úkolů. Prosazovaní společných zájmů v Monitorovacích výborech, komisích, připomínkování legislativy, apod. Soutěže o nejlepší regionální potraviny. Zapojení jednotlivých zemědělců do projektů MAS. Služby zemědělců pro obce, např. udržování zeleně, spolupořadatelství místních akcí, apod. Nabídka MMR k zapojení AK ČR do soutěže Vesnice roku.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: MOŽNOSTI DALŠÍ SPOLUPRÁCE Záleží především na lidech, jejich přesvědčení a vizích, odvaze je plnit a přetvářet v realitu, shodnout se na: - názorovém sjednocení subjektů žijících a podnikajících na venkově, vyvinout soustředěný tlak na vládu a EK; - zapojit úzce do problematiky, financování a zodpovědnosti za řešení problémů zemědělství a venkova jednotlivé kraje ČR; - nepřehlížet s výmluvou na krizi skutečné problémy, hledat jejich okamžité a souběžně i koncepční řešení; - inspirovat se z úspěšných modelů a projektů spolupráce doma i v zahraničí. - v maximální možné míře využít prostředky ze strukturálních fondů na posílení venkova v celé jeho šíři.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: DALŠÍ ZÁMĚRY A CÍLE 1/2 Krátkodobé: - odvrátit hrozící krach nejenom zemědělských podniků a stabilizovat jejich příjmy; - nepřipustit další propad rozměru zemědělství jako jednoho z hlavních oborů na venkově; - zajistit plný rozpočet kapitoly MZe pro rok 2010; - odstranit národní nadstavbu kontrol, byrokracie, prosadit zjednodušení nároků, apod.; - aktivní obhajoba prvovýroby a zpracovatelů před tlaky obchodních řetězců; - užší spolupráce všech partnerů.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: DALŠÍ ZÁMĚRY A CÍLE 2/2 Dlouhodobé: - skloubit zájmy a nalézt kompromisy pro všechny na venkově podnikající a žijící skupiny obyvatel; - posílit a udržet postavení aktivních skupin podnikatelů všech forem a velikostí zajišťujících důstojné příjmy a život na venkově; - prosadit spravedlivé ohodnocení práce; - posílit a podpořit diverzifikaci činnosti na venkově s cílem získat příjmy z podpor a tržeb pro široké podnikatelské spektrum; - úspěšně dokončit PRV ; - prosadit vytvoření aktivní Koncepce pro rozvoj venkova a zemědělství po r

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AK ČR je připravena k diskuzi a k další spolupráci při řešení současné krize a nabízí k dispozici svoje kapacity jak směrem k ostatním nevládním organizacím, tak k jednotlivým složkám státu. DĚKUJI ZA POZORNOST !