Organizace studia a první pohled na GIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Přijímací řízení.
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Studijní program Stavební inženýrství
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Představení doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc.
Mapy a geografické informační systémy
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I LS 2012 – 2014, 1. přednáška 2014 Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Geo-informační systémy
  Vytvořit digitální znázornění průběhu hipostezek v Moravskoslezském kraji, provést vhodné analýzy průběhu jezdeckých tras a data publikovat na internetu.
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS.
Obor informační technologie
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Úvod do managementu 1. seminář
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Zdroje dat, měření, konverze
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Digitální mapa Prahy.
Úvod Proč studovat informatiku?
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Bakalářská práce - zpracování
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Úvod do managementu 1. seminář
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Informační podpora při krizovém řízení
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Diplomová práce Valašské muzeum v přírodě - virtuálně vedoucí: doc. Ing. Petr Rapant CSc. kontakt: konzultant VMP : Jaroslav Polášek.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Technické znalectví a pojišťovnictví
Informační modelování budov (BIM)
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Geografické informační systémy
Informační modelování budov (BIM)
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Organizace studia a první pohled na GIS Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Úvodní přednáška Organizace studia a první pohled na GIS

O předmětu Povinný pro studenty oboru ARI Kapitola 1: Organizace studia O předmětu Povinný pro studenty oboru ARI Povinný předmět v rámci specializace Grafika a GIT Volitelný předmět od 2. roku Bc. studia pro všechny studijní obory na MENDELU Rozsah 2 hodiny týdně přednášek 2 hodiny týdně cvičení v učebně Q12 Ukončení zápočet (4 kredity) zkouška (6 kreditů)

Materiály k výuce + organizace Kapitola 1: Organizace studia Vyučující Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. ÚI PEF (budova Q, 1. patro) konzultační hodiny po domluvě jiri.fejfar@mendelu.cz Materiály k výuce + organizace akela.mendelu.cz/~xfejfar/GIS/GIS.html (google: akela fejfar)

Kapitola 1: Organizace studia Pravidla Návštěva přednášek, cvičení i všech akcí (výjezdů) je dobrovolná Je potřeba získat body domácí úlohy tvorba video-návodů, referáty

Ukončení předmětu Zápočet: Kapitola 1: Organizace studia Ukončení předmětu Zápočet: Zápočtová práce je zaměřená na zvládnutí GIS nástrojů (arcGis, postGis, ...) Zápočtová úloha (min 2/3 bodů) 60% získatelných bodů (domácí úlohy, aktivita, ...) Zkouška: Zkouška je zaměřená na zvládnutí teorie Získaný zápočet Test Ústní zkouška Vyšší aktivita během semestru = lehčí zkouška (a naopak)

Co nás čeká Přednášky: Cvičení v počítačové učebně Kapitola 1: Organizace studia Co nás čeká Přednášky: Teorie GIS Organizace výuky, aktuality DOTAZY, PŘIPOMÍNKY, ... Cvičení v počítačové učebně Studenti neinformatických oborů: SW firmy ESRI Studenti informatiky: ESRI + OpenSource Výjezdní výuka (3 týdny v terénu) Arboretum Výjezdy do okolí Brna Vstup dat pomocí GPS a Pocket PC

Další možnosti pro zájemce 1/2 Kapitola 1: Organizace studia Další možnosti pro zájemce 1/2 navazující volitelný předmět získání dalších znalostí a dovedností zapojení do praxe týmová práce GIS Day předmět specializace na Mgr. stupni animování, 3D modelování, průlety terénem, laboratoř virtuální reality

Další možnosti pro zájemce 2/2 Kapitola 1: Organizace studia Další možnosti pro zájemce 2/2 Studium specializace Grafika a GIS Bakalářská nebo diplomová práce na téma z oblasti GIT prohloubení znalostí z problematiky GIT téma dle konkrétního požadavku praxe Studium specializace Grafika a její aplikace (na navazujícím stupni)

Literatura Literatura k tématu CORNELIUS, S. -- CARVER, S. -- HEYWOOD, A. An Introduction to Geographical Information Systems. 4th edition., Prentice Hall, 2012. ISBN 0-273-72259-X MAGUIRE, D. -- GOODCHILD, M. -- LONGLEY, P.. Geographic Information Systems and Science. Wiley. 2010. ISBN 0-470-72144-8 MACHALOVÁ, J. Prostorově orientované systémy pro podporu manažerského rozhodování. C.H. Beck. 2007. ISBN 978-80-7179-463-9

Kapitola 2: První pohled na GIS Definice: GIS je organizovaný soubor hardware, software, grafických dat a personálu, určený k účinnému sběru, ukládání, údržbě, manipulaci, analýze a zobrazování všech forem geograficky vztažené informace. http://www.youtube.com/watch?v=IL1SKqtWB9Q http://www.youtube.com/watch?v=kEaMzPo1Q7Q&feature=related

Kapitola 2: První pohled na GIS GIS je informační systém schopný pracovat s geodaty

Realita, modely, informace... Kapitola 2: První pohled na GIS Realita, modely, informace... Reálný svět pozorovaný uživatelem a vytvoření jeho mentálního obrazu. Převedení do šiřitelné (interpretační) podoby – mapy. Modelování prostředky GIS (GIT).

Motivace Problémy s používáním map: Kapitola 2: První pohled na GIS objekty se obtížně vyhledávají, náročná práce s více mapami různých měřítek, co je zobrazeno, je vše, co mohu získat (statická informace).

GIS mění statické mapy na dynamické Kapitola 2: První pohled na GIS GIS mění statické mapy na dynamické Pohyb v mapě: posun, zvětšení, zmenšení. Změna symbologie: barvy, značky, fonty. Zobrazení mnoha informačních souborů. Vypínání a zapínání informačních vrstev.

GIS pracuje s různými daty Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pracuje s různými daty Rastrová Vektorová data (University of Washington)

GIS pracuje s různými daty Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pracuje s různými daty Typická informace v mapě poloha objektu Atributy objektu

Zobrazení prostorových dat ve vrstvách Kapitola 2: První pohled na GIS Zobrazení prostorových dat ve vrstvách vrstva = prvky + atributy vrstvy mohou být zapínány a vypínány vrstveny závislé na měřítku

GIS pracuje s různými daty Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pracuje s různými daty Rastrová data (družicové snímky, DEM)

GIS pracuje s různými daty Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pracuje s různými daty 3D modelování

GIS pracuje s různými daty Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pracuje s různými daty Laserové snímání

Analytické nástroje GIS Kapitola 2: První pohled na GIS Analytické nástroje GIS klasifikace dat obalové zóny překryv grafických prvků spojování atributů

GIS odpovídá na prostorové dotazy Kapitola 2: První pohled na GIS GIS odpovídá na prostorové dotazy Co se nalézá nebo je v blízkosti určité lokality? Která území splňují daná kriteria? Co se změnilo za určitou dobu? Jaká existují pravidelná prostorová uspořádání? Co když?

Praktické využití GIS 1/2 Kapitola 2: První pohled na GIS Praktické využití GIS 1/2 Modelování protipovodňových opatření

Praktické využití GIS 2/2 Kapitola 2: První pohled na GIS Praktické využití GIS 2/2 Modelování viditelnosti

Nástroje pro prezentaci prostorových dat z GIS Kapitola 2: První pohled na GIS Nástroje pro prezentaci prostorových dat z GIS mapy grafy zprávy zvuk video

GIS pomáhá pochopit prostorové vztahy Kapitola 2: První pohled na GIS GIS pomáhá pochopit prostorové vztahy

Výhody používání GIS Typické výhody automatizace – snížení nákladů. Kapitola 2: První pohled na GIS Výhody používání GIS Typické výhody automatizace – snížení nákladů. Lepší organizace dat (jednotná, dostupná a aktuální). Rychlejší přístup k datům. Snazší komunikace. Nové funkční možnosti.

Trojí chápání pojmu GIS Kapitola 2: První pohled na GIS Trojí chápání pojmu GIS GIS jako technologii můžeme chápat prostředky nutné pro provoz a realizaci aplikace, tj. hardwarové a softwarové vybavení. GIS jako aplikace je chápán typ informačního systému „geografického typu“, který slouží nějaké organizaci. Pro uživatele je především takto chápán GIS. Jedinec nebo skupina, kteří chápou GIS jako vědeckou disciplínu, většinou řeší specifický problém a svými řešeními obohacují technologie a aplikace GIS.

Kapitola 2: První pohled na GIS Oblast využití GIS Obrana – organizace vojenské přepravy, plánování vojenských cvičení, zhodnocení vlastností okolí rozmístění vojsk Státní správa a samospráva – výzkum a prevence výskytu epidemií, začleňování nové výstavby do stávajícího prostředí, dokumentace památkových objektů, řízení a kontrola pohybu vozidel, turistické mapy a příručky, územní plánování, katastr nemovitostí, oceňování nemovitostí Ochrana životního prostředí – identifikace černých skládek, rekultivace skládek, monitorování erozí, monitorování zdrojů hluku a kvality ovzduší, hlášení požárů Zemědělství – lesní hospodářství, precizní zemědělství, kontrola dotací, evidence užívání půdy, řízení rostlinné výroby Správa inženýrských sítí – správa technických vedení a produktovodů, infrastruktura sítě mobilních telefonů Geologie – geologické mapování, postup těžby v krajině, rekultivace výsypek Školství – hry a výcvikové simulační projekty, spádová území škol