Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
OBILOVINY.
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Pole.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Potraviny rostlinného původu
Obiloviny – druhy, význam
Použití obilovin v kuchyni
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa - Zelenina
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa - Brambory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Mlýnské obilné výrobky
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0304Obiloviny Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Klíčová slova Obiloviny Datum 20. 10. 2012

Obiloviny Obiloviny tvoří základ jídelníčku člověka již po dobu delší než je dvanáct tisíc let a jsou hlavní složkou potravy lidí dožívajících se vysokého věku.

Obiloviny jsou: Semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Mají květenství : - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice) - další (amarant)

Složení obilného zrna Živiny Sacharidy 60-66% škrobu, 2-3% celulózy (oves až 9%) Bílkoviny 9-11% (zejména lepek) Tuky 1-2% Vody 15-18% Minerální látky 2-3% (vápník, železo, hořčík, měď, zinek, fosfor) Vitamíny Skupiny B a E

Pšenice je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou), dále na mouku (hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra) a pšeničný slad. Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (semolina – vhodná na těstoviny). Měkká obsahuje pevný, pružný a tažný lepek a proto se hodí k výrobě pečiva.

Pšenice

Žito Tvar zrna je protahlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinu při výrobě mouky (výražková, celozrnná a k technickým účelům), dále se zpracovává na náhražky kávy, k výrobě lihu a škrobu. Směs žitné a pšeničné mouky se používá k výrobě chleba

Ječmen U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu) a průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky a vloček. Ječná mouka se používá k výrobě čajového pečiva a sucharů.

Oves Se zpracovává na ovesné vločky, ovesnou rýži a ovesné pápěří. Využívá se hlavně při výrobě produktů dětské výživy. Obsahuje až 7 % tuku.

Rýže se u nás nepěstuje, pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Rozlišuje se : - rýže setá (bažinná) vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování - rýže horská , je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy. Existuje řada odrůd rýže, liší se od sebe velikostí, tvarem(jehličkovitá, oválná, vejčitá), průsvitností zrn (sklovitá, mléčná). Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Na trhu je rýže loupaná, neloupaná, předvařená, parboiled (technologicky upravená horkou parou), pufovaná ( tzv. burisony, je to rýže napařená a při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem), jasmínová rýže, basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí). Divoká rýže je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.)

Ještě jednou rýže Je nejdůležitější obilovinou na světě, protože tvoří základní potravinu pro polovinu lidstva. Obsahuje až 75% škrobu a 9% bílkovin, neobsahuje lepek. Vyrábí se z ní mouka, škrob, ale i alkoholické nápoje (japonské „saké“, čínské „džu“ a javanský „arak“). Je mnoho odrůd rýže např. Basmati, Patma, American, Carolina, Risotto, Jasmine aj. Parboiled rice – je rýže upravená, která se nerozvařuje a neslepuje Černá rýže (Wild rice) má ořechovou příchuť a vůni a nazývá se také „divoká“.

Pohanka Patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá celá nebo loupaná. Mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. Má nižší obsah lepku.

Proso Patří mezi nejstarší obiloviny světa. Obilky prosa jsou uzavřeny v tvrdých, hladkých pluchách, které jsou nestravitelné. Po jejich odstranění nazýváme obilky jáhly. Využívají se v kuchyni, ale i v kvasném průmyslu k výrobě piva a lihovin. Obsahují 60% škrobu. Rovněž se mele na mouku. AUTOR NEUVEDEN. http://www.aros.cz/cs/krmiva/proso-sete-zlute/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aros.cz/cs/krmiva/proso-sete-zlute/

Kukuřice Se zpracovává na mouku, krupici a kukuřičný škrob (Maizena). Vyrábí se z ní kukuřičné lupínky (Popcorn) a používá se do různých výrobků. Významná je také pro krmné účely.

Amarant (Laskavec) Je prastará kulturní rostlina. Vyrábí se z ní celozrnná mouka, která má kořenitou, mírně štiplavou chuť. Obsahuje 17,7% bílkovin, 7% tuku, 5% vlákniny a minerální látky – vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Neobsahuje lepek.

Čirok Zrna neobsahují lepek. Hlavními komponenty jsou přibližně: 10 % vody, 8-10 % bílkovin (horší kvality), 70 % sacharidů, 1-3 % vlákniny, 3-6 % tuků. Dále obsahuje taniny, alkaloid dhurin (nebezpečný při zkrmování), atd. Používá se k výživě (mouka), ke krmným i technickým účelům.

Mezi obiloviny patří: 1. Pšenice 2. Žito 3. Ječmen 4. Oves 5. Pohanka 6. Proso (jáhly) 7. Kukuřice 8. Rýže 9. Amarant 10. Čirok

Použití: Výroba mouky Výroba krupice Výroba krup a krupek Sladu pro výrobu piva Výroba lihu Ovesných vloček a pápěří Výroba škrobu Náhražek kávy

Bližší informace http://oko.yin.cz/29/obilniny/ http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Psenice.htm http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/psenice.htm http://www.povetrnik.cz/rs/view.php?cisloclanku=2008040402

Použité zdroje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cirok http://www.celostnimedicina.cz/obiloviny.htm#ixzz2CrOVavPf Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. http://www.aros.cz/cs/krmiva/proso-sete-zlute/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aros.cz/cs/krmiva/proso-sete-zlute/