PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
 Příspěvek v rámci konference Student Business Forum 2011  Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové  autor: JUDr. Milan Plíšek Advokátní.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
KONFERENCE FEMINA IURIS 2009 Promítnutí důsledků současné ekonomické krize do práce obchodní společnosti z pohledu obchodního a pracovního práva.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Corporate governance – správa společností Širší pojetí Užší pojetí -soubor vztahů a struktur, pomocí nichž uplatňují společníci (vlastníci podílů) svá.
Evropská soukromá společnost s r. o
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Obchodní společnosti.
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
XIII. Exportní fórum – Ing. Jan Maloch
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Trestně-právní aspekty restrukturalizací Turnaround Management Association: Restrukturalizační fórum 2013 Ladislav Smejkal.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Jak se chránit před dluhem?
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Insolvenční právo.
Procesní subjekty.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Pojem likvidace, její zahájení
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ Insolvence a restrukturalizace korporací 2015 JUDr. Michal Žižlavský 0.
PRÁVNÍ LIMITY NEFORMÁLNÍ RESTRUKTURALIZACE JUDr. Michal Žižlavský © JUDr. Michal Žižlavský, advokát
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Úvod do studia civilního procesu
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
Corporate governance – správa společností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

NOVÉ MOŽNOSTI REORGANIZACE insolventních korporací JUDr. Michal Žižlavský

PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ 1

ZJEVNÝ A SKRYTÝ ÚPADEK ZJEVNÝ ÚPADEK = PLATEBNÍ NESCHOPNOST všichni dlužníci více věřitelů (2) neschopnost plnit splatné závazky (<30 dnů) SKRYTÝ ÚPADEK = PŘEDLUŽENÍ jen korporace a FO podnikatelé závazky > hodnota majetku 2

POVINNOST PODAT NÁVRH platební neschopnost – povinnost byla vždy předlužení – povinnost od 1. 1. 2012 (stále) jen korporace a FO podnikatelé x ne spotřebitelé vnější odpovědnost – přímo vůči věřitelům vnitřní odpovědnost – uvnitř firmy, dle pravomoci 3

VNĚJŠÍ ODPOVĚDNOST DLUŽNÍKA A VLIVNÝCH OSOB civilní ručení členů orgánů při úpadku korporace § 68 ZOK (aktivní legitimace: insolvenční správce, věřitelé; pasivní legitimace: člen nebo bývalý člen SO, vlivná osoba, ovládající osoba) vydání prospěchu ze smlouvy o výkonu funkce § 62 ZOK (aktivní legitimace: insolvenční správce; pasivní legitimace: člen nebo bývalý člen orgánů – nejen SO) civilní náhrada škody § 99 IZ za prodlení z podáním insolvenčního návrhu (aktivní legitimace: věřitelé se zjištěnou pohledávkou; pasivní legitimace: typicky SO korporace, některé další osoby § 98/1, 2 IZ) trestní – zejm. TČ zvýhodňování věřitele § 223 TrZ 4

PRÁVA A POVINNOSTI ČLENŮ ORGÁNŮ VĚŘITELE možnost podat věřitelský insolvenční návrh právo uplatnit odpovědnost členů orgánů dlužníka a vlivných osob povinnost zdržet se přijímání plnění nad zákonný rozsah 5

PŘENESENÁ REORGANIZACE .

REORGANIZACE – základní varianta 7

REORGANIZACE – „předbalená“ 8

SAMETEX, spol. s.r.o. 9

INSOLVENCE - DRUHÁ STRANA MINCE KORPORÁTNÍHO PRÁVA Korporace vznikají a zanikají. Jejich aktiva zůstávají. Insolventní nebo předlužená korporace může provozovat podnik (závod). Může se restrukturalizovat. Může být předmětem M&A transakcí. Odchody společníků z korporací se dají optimalizovat. Investice do „distressed“ aktiv jsou zajímavé. Podstatné je ale jedno: Korporátní změny a M&A transakce vyžadují u insolventních korporací jiný právní rámec. Insolvenční právo je druhou stranou mince korporátního práva. 10

JUDr. Michal Žižlavský Advokát od roku 1991. Zaměřuje se na obchodní právo, restrukturalizace a insolvenční právo. Specializuje se na osobní poradenství pro členy správních orgánů korporací, zaměřené na ochranu před riziky, které souvisejí s rozhodovacími procesy. V průběhu své praxe působil několik let jako soudce. Získal zkušenosti z mnoha set soudních řízení jako soudce, advokát a insolvenční správce. Je ohlášeným společníkem právnické osoby, která působí jako insolvenční správce se zvláštním povolením pro řešení úpadku korporací, bank a finančních institucí. Věnuje se reorganizacím podniků podle nové právní úpravy a souvisejícím transakcím a investicím do „distressed“ aktiv. Je členem představenstva České advokátní komory, předsedou odborné sekce České advokátní komory pro insolvenční právo a předsedou Rady expertů Asociace insolvenčních správců. Zkouší advokáty z oboru obchodního práva. Působil jako člen Legislativní rady vlády. Podílí se na tvorbě legislativy jako člen expertní skupiny, která je stálým poradním orgánem ministerstva spravedlnosti. michal.zizlavsky@zizlavsky.cz