ČŠI a vlastní hodnocení školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Vlastní hodnocení škol z pohledu České školní inspekce
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
PREZENTACE ODBORU ŠKOLSTVÍ KRAJSKÉHO ÚŘADU KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Systém kurikulárních dokumentů
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Autoevaluace z pohledu
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vzájemná hospitační činnost
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
vlastní hodnocení školy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků ZŠ
1 Porada s pracovníky útvarů školství úřadů obcí s rozšířenou působností Krajský úřad Libereckého kraje 21. srpen 2009 Česká školní inspekce ve školním.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Individuální vzdělávací plán
2. ročník(4. semestr) NMgr. studia LF LF:MPSM101
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mgr. Karel Bárta ředitel Libereckého inspektorátu ČŠI Masarykova 28, Liberec tel.:
Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost od Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost.
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
2007 Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol ve dnech 17. – 19. října 2007  Hlavní úkoly ČŠI ve školním roce 2007/2008  Dotazy k ISO,
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1. Systém vzdělávání v České republice
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Plán vzdělávacích aktivit
Liberecký inspektorát ČŠI
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Normativní financování vztahy a souvislosti
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

ČŠI a vlastní hodnocení školy Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI

Základní vymezení ČŠI Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ČŠI - § 173 – 176

Vztah ČŠI k vlastnímu hodnocení školy § 12 odst. 1 - hodnocení školy se uskutečňuje jako vlastní hodnocení školy a hodnocení Českou školní inspekcí § 12 odst. 2 – vlastní hodnocení je jedním z podkladů pro hodnocení Českou školní inspekcí; rámcovou strukturu, pravidla a termíny stanoví prováděcí předpis (ZMĚNA!)

Vztah ČŠI k hodnocení školy § 174 – při hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání vychází ČŠI ze zásad a cílů stanovených školským zákonem Základní kritérium hodnocení = účinnost podpory rozvoje osobnosti dítěte, žáka a studenta Kritéria hodnocení škol a školských zařízení schvaluje MŠMT

Vztah ČŠI k hodnocení školy ČŠI zjišťuje a hodnotí stav škol z hlediska: Dodržování zákonnosti Ochrany žáků Kvality výchovy a vzdělávání Cílů vzdělávání ČŠI orientuje svou činnost především tak, aby napomáhala zvyšování kvality práce školy

Kritéria hodnocení pro školní rok 2009/2010 (vlastní hodnocení) 6. Strategie a plánování Management školy/školského zařízení průběžně hodnotí a inovuje strategie a plány pro realizaci ŠVP Přijímaná opatření vycházejí z vlastního hodnocení školy, ze zásad a cílů platného školského zákona a priorit DZ a DZK Na strategickém řízení a vlastním hodnocení se podílejí pedagogická rada (pokud se podle školského zákona zřizuje) a další pracovníci školy/školského zařízení

Typy činnosti ČŠI ve vztahu k vlastnímu hodnocení Tematické zjišťování (§ 174 odst. 2 písm. a) Hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání (§ 174 odst. 2 písm. b) Hodnocení souladu ŠVP s RVP (§ 174 odst. 2 písm. c) Státní kontrola dodržování právních předpisů – školský zákon, vyhlášky (§ 174 odst. 2 písm. d)

Závěry z inspekční činnosti ve vztahu k vlastnímu hodnocení Inspekční tým srovnává svá zjištění se závěry vlastního hodnocení školy Při zjištění rozporu – diskuse závěr se vždy opírá o právní předpis nebo rámcový vzdělávací program

Zkušenosti ČŠI Od roku 2004 Výstup (hodnotící zpráva) je formální (jen výčet úspěchů či různých činností) Výstup se neliší od výroční zprávy Závěry se opírají o pocity a názory ředitele, bez exaktního zjišťování a vyhodnocování dat K tomu přispívají nefunkční pedagogické rady (jen shrnutí výsledků, bez zásadních opatření)

Problémy škol s vlastním hodnocením Stanovení kritérií hodnocení – někdy účelová, náhodná – neplní funkci Interpretace získaných dat Více jsou hodnoceny podmínky než celkové výsledky školy

Děkuji za pozornost www.csicr.cz Zdenka.Spalova@csicr.cz Karlovarský inspektorát, Karlovy Vary, Kollárova 15 Tel.: 353 24 22 21