Vztah Ukrajiny k českým investorům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Organizace Státní správy
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Společná obchodní politika EU
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery Jiří Horník Den Ukrajiny, Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9. října 2013.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
EGAP - POJIŠŤOVÁNÍ EXPORTU DO R USKA Ing. Jan Dubec
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Společná obchodní politika
Malé a střední podnikání
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Vztah Ukrajiny k českým investorům Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra průmyslu a obchodu Vztah Ukrajiny k českým investorům

Vztah Ukrajiny k českým investorům Obsah: I. Stručná charakteristika česko-ukrajinských vztahů II. Investiční klima na Ukrajině Obecné Právní rámec pro české investice na Ukrajině Investiční rizika dle dosavadních zkušeností českých firem Příležitosti pro české investory III. Podnikání na Ukrajině - závěr Podnikání na Ukrajině

Stručná charakteristika česko-ukrajinských vztahů Ukrajina patří mezi prioritní země v oblasti dvoustranných hospodářských vztahů - „Exportní strategie České republiky na léta 2006 – 2010“. Z hlediska objemu zahraničního obchodu ČR zaujímá Ukrajina druhé místo (po RF) ze zemí SNS. Statistické údaje vzájemného obchodu s Ukrajinou za rok 2007 (mil. Kč) 2006 2007 2007/2006 (%) Vývoz 21 653 24 097 111,3 Dovoz 14 741 14 163 96,1 Obrat 36 394 38 260 105,1 Bilance 6 912 9 934 Největší položka českého vývozu (podle SITC): stroje a přepravní zařízení – 59% Největší položka českého dovozu (podle SITC): suroviny nepoživatelné (bez paliv) – 48,9% Podnikání na Ukrajině

Stručná charakteristika česko-ukrajinských vztahů Platformou pro rozvíjení bilaterálních hospodářských vztahů je Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ukrajinou. V letošním roce se uskuteční její druhé zasedání. Aktuální témata: ‣ dodávky technologií pro širokou škálu odvětví ukrajinského průmyslu ‣ standardizace a certifikace výrobků ‣ veterinární a fytosanitární problematika Podnikání na Ukrajině

Stručná charakteristika česko-ukrajinských vztahů Díky velkému potenciálu Doněcké a Dněpropetrovské oblasti máme zájem o přímý rozvoj spolupráce s těmito regiony. Do budoucna se uvažuje o ustanovení pracovních skupin podporujících rozvoj zejména obchodních vztahů. Perspektivní témata: ‣ dodávky investičních celků a technologií pro modernizaci podniků z oblasti metalurgie, paliv a energetiky, chemického průmyslu, strojírenství a hornictví ‣ developerské stavební projekty, zejména obchodně-zábavní centra, administrativní centra a bytová výstavba ‣ komunální služby a to zejména zpracování odpadů, kanalizační a vodovodní sítě ‣ dodávky technologií a výstavba podniků na výrobu stavebních materiálů ‣ dodávky technologií a výstavba zemědělských zpracovatelských podniků Podnikání na Ukrajině

Stručná charakteristika česko-ukrajinských vztahů Vstup Ukrajiny do WTO je významný také tím, že odstartoval jednání o Free Trade Area, která má být nejambicióznější ze všech dosavadních FTA mezi EU a třetími zeměmi. Od dohody očekáváme: ‣ zjednodušení celních a administrativních procedur ‣ důslednou ochranu investic a duševního vlastnictví ‣ zvýšení transparentnosti podnikatelského prostředí Tzn. další rozvoj vzájemného obchodu a investic Proces sjednávání FTA s Ukrajinou patří mezi priority v rámci českého předsednictví v Radě EU v roce 2009. Podnikání na Ukrajině

Investiční klima na Ukrajině - obecné Od vzniku samostatné Ukrajiny do poloviny roku 2007 dosáhly přímé zahraniční investice výše 24,1 mld. USD (550 USD na jednoho obyvatele) Z hlediska odvětvového členění většina investic směřovala do průmyslových podniků potravinářského průmyslu, zpracování zemědělských výrobků, obchodních sítí, strojírenství, dopravy a spojů. Nejvýznamnější zahraniční investicí na Ukrajině byla reprivatizace metalurgického podniku Krivorožstali indickou společností Mittal ve výši 4,4 mld. USD. Z teritoriálního hlediska mají nejvyšší podíl na investicích USA, Kypr, Spojené království, Britské Panenské ostrovy, Nizozemsko a SRN. Podíl Ruska – alespoň ten oficiální - nepřesahuje několik procent. Je však zřejmé, že tyto investice na Ukrajinu jdou z „daňových rájů“ jako Kypr a Panenské ostrovy. Podnikání na Ukrajině

Právní rámec pro české investice na Ukrajině Ve vztahu k investicím má ČR s Ukrajinou uzavřeny následující dohody: ‣ Dohoda mezi vládou ČR a vládou Ukrajiny o podpoře a ochraně investic, 2.11.1995 (aktuálně však probíhá její renegociace) ‣ Smlouva mezi vládou ČR a vládou Ukrajiny o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňových úniků v oboru daní z příjmů a majetku, Kyjev, 30.6.1997 (k této dohodě má česká strana snahu doplnit protokol o výměně informací týkající se i daní, které nejsou součástí vlastní dohody) Podnikání na Ukrajině

Investiční rizika dle dosavadních zkušeností českých firem Špatné zkušenosti učinili čeští investoři s úrovní ochrany minoritních akcionářů. Stávající legislativa neposkytuje příliš mnoho ochranných mechanismů při časté snaze velkých akcionářů o zneužití principu většiny. Poté, co je investice realizována, může dojít k „šikanování“ investora ze strany nejrůznějších orgánů pod záminkou ochrany životního prostředí, pracovně právních, hygienických a dalších předpisů. Kromě státní agentury na podporu investic působí obdobné agentury i na regionální úrovni. Na rozdíl od státní agentury si však nechávají za služby platit, přičemž se nedá spoléhat na jejich budoucí podporu při ochraně investice. Podnikání na Ukrajině

Investiční rizika dle dosavadních zkušeností českých firem MPO ČR je připraveno podporovat české investory a jejich práva. Tato podpora je možná ve třech rovinách: ‣ jednání v rámci mnohostranné obchodní politiky. ČR plně podporuje brzké sjednání dohody o volném obchodu s Ukrajinou, které by se měla týkat mj. i důslednější ochrany investic. ‣ dvoustranná jednání na mezivládní úrovni (zejména v rámci každoroční Smíšené komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci), ale i na úrovni regionální a u příležitostí jednání představitelů obou zemí. ‣ renegociace dohody o podpoře a ochraně investic. Snahou české strany je dosáhnout takové podoby této dohody, aby zajišťovala co možná nejširší a nejúčinnější ochranu českých investic. Podnikání na Ukrajině

Příležitosti pro české investory Nejaktuálnějším tématem je ukrajinské spolupořadatelství šampionátu EURO 2012. V rámci tohoto projektu má být investováno cca 23,6 mld. USD, z čehož 3,32 mld. USD mají poskytnout státní a místní rozpočty, zbytek pak zahraniční investoři. Z dílčích projektů lze uvést: ‣ jen v Kyjevě má být postaveno a rekonstruováno 12 významných silničních tahů a dalších 30 dopravních objektů ‣ v místech konání utkání (Kyjev, Lvov, Doněck, Dněpropetrovsk + Charkov a Oděsa) se počítá s investicemi do letišť a letištních zařízení ‣ plánovány jsou výstavby a rekonstrukce hotelů a hotelových zařízení ‣ výstavby a rekonstrukce stadionů Podnikání na Ukrajině

Příležitosti pro české investory Bližší informace o jednotlivých projektech lze získat na MPO ČR (oddělení zemí SNS, kontakt: pytlicek@mpo.cz). OEÚ Kyjev a Generální konzulát v Doněcku jsou připraveny poskytnout případným zájemcům bezprostřední podporu na místě Ukrajinskou organizací na podporu investic je: Ukrainian Center for Foreign Investment Promotion vul. Rayevskoho 36 , PSČ 01 402, Tel.: +380 44 285 68 34 E-mail: info@investukraine.org URL: www.investukraine.org Podnikání na Ukrajině

Podnikání na Ukrajině - závěr V současné době na Ukrajině: Neexistuje ucelený systém investičních pobídek. Případné pobídky lze vyjednat s příslušnými orgány na místní úrovni individuálně, tento systém je však značně netransparentní. Vláda připravuje privatizaci řady významných podniků. Hlavní město prožívá stavební boom. V dalších velkých městech se připravují významné projekty. Je aktuální téma modernizace průmyslu a rozvoj komunální infrastruktury. Tzn. že tato země skýtá velmi zajímavé obchodní příležitosti. Je však mít na zřeteli, že Ukrajina je „velká země“, kde místní podmínky jsou v mnoha případech zcela specifické. Znalost prostředí je nezbytným předpokladem k úspěšnému podnikání na tomto perspektivním trhu. Podnikání na Ukrajině