Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Advertisements

GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Vliv nejistoty na hodnotu PPP projektu
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Rozhodovací matice.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Hodnotový management Teorie rozhodování
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Využití ekonomie informací v teorii firmy.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Cíl firmy, alternativní teorie firmy. Význam zisku
Pavel Pánek MaM FAPPZ Pavel Pánek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Systémy pro podporu managementu 2
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Řídící procesy po obsahové stránce Ondřej Šimeček Vladimír Gorej Tomáš Ludvík Petr Slamiak Praha, ČZU, 2006.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Matematická teorie rozhodování
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Rozhodování Úloha a význam rozhodování Manažerské rozhodování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
Úloha a význam rozhodování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_196.
Jan Novák R10492 Základy managementu Rozhodovací analýza Ostravská univerzita Přírodovědecká fakulta.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hry proti přírodě (Rozhodovací analýza)
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Proces řízení rizik.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Rozhodovací procesy.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Opakování lekce 4,5,
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
Cíl přednášky Seznámit se
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
ROZHODOVÁNÍ Osnova: Východiska Procesní stránka rozhodování
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Milada Kováříková Zuzana Moravová Hana Zákostelská
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
ROZHODOVÁNÍ Alena Kopfová
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Petr Stránský.  Tradiční ekonomický model neuvažuje riziko. Tím model říká, že spotřebitel “zná vše”. (Jistota) Nereálné. Pokud uvažujeme riziko:  upřesňujeme.
MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ
Rozhodování jako manažerská funkce
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Rozhodování funkce managementu. Rozhodování funkce managementu.
Rozhodování 1.
České Budějovice, červen 2016
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Ing. Veronika Dostálková MBA
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy

Rozhodování Jedna z významných činností manažera Nedílná součást manažerské práce Zásadně ovlivňuje budoucí fungování firmy Volba z minimálně dvou možných řešení Kombinuje: vědecké postupy intuici manažera

Rozhodovací proces Identifikace rozhodovacích problémů; Jejich analýza a formulace; Stanovení kritérií hodnocení variant; Tvorba variant řešení; Stanovení důsledků jednotlivých variant; Hodnocení důsledků variant, výběr vhodné varianty; Realizace zvolené varianty; Kontrola výsledků realizované varianty. (Fotr, et. al. 2010)

Prvky rozhodovacího procesu Cíl rozhodování; Kritéria rozhodování; Subjekt rozhodování – rozhodovatel; Objekt rozhodování – o čem se rozhoduje; Stavy světa. (Fotr, et. al. 2010)

Dobře strukturované problémy Z pravidla řešeny opakovaně; Na operativní úrovni managementu; Existují zaběhnuté postupy řešení; Algoritmizované (Fotr, et. al. 2010)

Špatně strukturované problémy Často řešeny na vyšších úrovních managementu; Řešeny poprvé a často se již neopakují; Tvůrčí přístup + znalosti, zkušenosti a intuicí; Neexistují standardní postupy řešení; Řešení ovlivňuje celá řada provázaných faktorů; Zpravidla větší počet hodnotících kritérií; (Fotr, et. al. 2010)

Rozhodování za jistoty a rizika Rozhodování za jistoty - rozhodovatel ví zcela jistě, který stav světa (možný scénář vývoje budoudnosti) nastane a jaké budou důsledky variant. Rozhodování za rizika - rozhodovatel zná možné stavy světa a důsledky jednotlivých variant a současně zná i pravděpodobnosti se kterými mohou tyto stavy světa nastat. (Fotr, et. al. 2010, s. 32)

Rozhodování za rizika Postoj rozhodovatele k riziku: Ovlivněn osobností, zkušenostmi a okolím Rozhodovatel s averzí k riziku volí varianty s vysokou pravděpodobností přijatelného výsledku. Rozhodovatel se sklonem k riziku vyhledává spíše varianty riskantní. (Fotr, et. al. 2010, s. 32)

Konkrétní nástroje analýza citlivosti; rozhodovací matice; pravděpodobnostní stromy; scénáře; analýza potenciálních problémů a příležitostí podle metodiky Kepner-Tregoe simulace metodou Monte Carlo.

Rozhodování za nejistoty O rozhodování za nejistoty jde v případě, kdy „rozhodovatel zná možné budoucí situace, ale nezná pravděpodobnosti, se kterými mohou nastat.“ (Fotr, et. al. 2010, s. 32) Nejistotu lze chápat jako nemožnost stanovení hodnot rizikových faktorů ovlivňující důsledky variant rozhodnutí na firmu.

Konkrétní nástroje Pravidlo maximinu; Pravidlo maximaxu; Laplaceovo pravidlo; Hurwiczovo pravidlo ; Savageovo pravidlo ;

Rozhodovací problémy Skutečné rozhodovací problémy jsou většinou kombinací výše zmíněných typů problémů a rozhodování. Na vyšších úrovních managementu se většinou jedná o problémy méně strukturované s vyšším podílem rizika či nejistoty. Na nižších úrovních problémy strukturovanější.

Literatura SOUKUPOVÁ, Jana. Teorie firmy. první. Slaný : Melandrium, 2003. 126 s. kaptilola 7, ISBN 80-86175-29-4. FOTR, Jiří, et al. Manažerské rozhodování, postupy, metody a nástroje. druhé. Praha : Ekopress, 2010. 467 s. ISBN 978-80-86929-59-0.

Děkuji za pozornost