SPOTŘEBNÍ DANĚ TABÁKOVÉ VÝROBKY Liberální institut

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Struktura daní v ČR.
Výkonové zpoplatnění v ČR aktuální stav
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Mikroekonomie I Zásahy státu do cen
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Revize Směrnice o tabákových výrobcích. •Dotazník ( ) se skládá z 6 tematických okruhů.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Analýza Centra ProEquality
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Struktura daní v ČR.
_________________________________________
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Korupce a veřejné zakázky
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Volitelné SPZ – návrh Prahy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Dopady změn směnných kurzů
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Alkohol a kouření: proč je v ČR tak málo motivovaných k prevenci? Spotřební daň jako zdroj příjmu státního rozpočtu i možný nástroj regulace spotřeby?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Zdanění provozu motorových vozidel v ČR Autor: Lucie Fialová Vedoucí práce:Mgr. Marta Hortová Oponent:Mgr. Hana Bartošová České Budějovice, červen 2016.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
HAZARD V ČÍSLECH.
Transkript prezentace:

SPOTŘEBNÍ DANĚ TABÁKOVÉ VÝROBKY Liberální institut Ing. Yvona Legierská SPOTŘEBNÍ DANĚ na TABÁKOVÉ VÝROBKY Liberální institut Praha, 20.9.2006

Minimální sazby spotřební daně v EU Cigarety: minimální sazby platí pouze pro MPPC (nejpopulárnější cenovou Kategorii) 57% z maloobchodní ceny nejméně však 64 Euro/1,000 cigaret (36 Kč za krabičku) V případě, že daňové zatížení činí více než 101€ za 1,000 cigaret, 57% není třeba dodržet Pevná a procentní sazba daně povinná Podíl pevné sazby na celkových daních (včetně DPH) musí činit 5-55% Možnost zavedení minimální sazby daně až do výše daně na MPPC

Minimální sazby spotřební daně v EU Tabáky: Jemně řezané pro ruční výrobu cigaret (šířka řezu 25% nebo více do 1 mm) 32 Euro/kg nebo 36% z maloobchodní ceny Ostatní tabáky ke kouření 20 Euro/kg nebo 20% z maloobchodní ceny Doutníky: 5% nebo 11 €/1.000 kusů nebo za kg

Přechodná ustanovení pro ČR cigarety 1.1.2007 57% (z MOC) 60 €/1.000 cigaret 1.1.2008 57% (z MOC) 64 €/1.000 cigaret Ostatní tabákové výrobky 1.1.2007 minimální sazby EU Komise EU neočekává přesné sazby k přesnému datu, nýbrž přiměřené kroky správným směrem. Daňové zatížení pro rok 2007 ani nelze přesně spočítat, protože mj. není znám směnný kurz k Euru.

Problém minimálních sazeb EU Minimální sazby spotřebních daní veškerých výrobků, které spotřebním daním podléhají, neberou v potaz příjmy jednotlivých členských zemí Stejné sazby platí pro Rakousko a Lucembursko na straně jedné a pro Slovensko a Pobaltí na straně druhé Proto je dostupnost těchto výrobků v různých členských zemích velmi rozdílná (průměrný plat ve starých zemích EU odpovídá až 3.000 litrů benzínu, v nových členských zemích částečně výrazně pod 700 litrů) U tabákových výrobků jsou relace obdobné

Problematika spotřebních daní na tabákové výrobky Výše spotřební daně je velmi různá u jednotlivých kategorií tabákových výrobků (cigaret, tabáků, doutníků) Na rozdíl od jiných spotřebních daní, má spotřební daň na tabákové výrobky procentní část daně, která je povinná u cigaret a může, ale nemusí být u ostatních výrobků Z těchto důvodů je otázka sazeb nejenom otázkou výše, nýbrž i otázkou struktury (a důvodem pro značné, ale zčásti protichůdné lobbistické tlaky jednotlivých výrobců)

Problematika různých sazeb Vzhledem k výrazně různým sazbám existuje snaha převést výrobky do méně zdaněných kategorií: Cigarety upravit tak, aby splňovaly definice doutníků (cigarety s homogenizovaným tabákovým listem namísto cigaretového papíru) Polotovary cigaret upravit tak, aby splňovaly definice tabáků (roličky tabáku, které je možné vsunout do dutinek) Jemně řezaný tabák pro ruční výrobu cigaret upravit tak, aby splňoval definice ostatních tabáků (řez nad 1,0 mm) Tabák upravit tak, aby splňoval definici doutníků (megadoutníky, které obsahují co nejvíce tabáku, např. 25 g) Upravit tabák tak, aby vůbec nebyl předmětem daně (proslavené technické tabáky, například na „vykuřování skleníků“) Spotřebitelé zčásti přecházejí k výrobkům s nižší daní a tudíž cenou a tím ovlivňují výnos daně

Závěr z problematiky různých sazeb Definice jednotlivých kategorií výrobků musí být proto naprosto přesné, jediné slůvko může hrát rozhodující roli (v současné novele se vede např. boj o slůvko „drcená tabáková směs“), která rozdíl ve zdanění mezi cigaretami a doutníky zvětšuje nebo zmenšuje Relace mezi jednotlivými kategoriemi musí být správně nastaveny (Česká republika například v r. 2001 sjednotila sazby na oba druhy tabáků, do r. 2001 činila sazba 44, resp. 855 Kč/kg, v důsledku toho byli čeští kuřáci vášnivými kuřáky dýmek)

Problematika procentní sazby daně Procentní sazba daně zatíží různě drahé výrobky různou částkou daně: Výrobci drahých značek požadují minimální míru procentní sazby a mají pro to přesvědčivé argumenty (vyšší výběr daně, lepší plánovatelnost výnosu, menší ztráty výnosu při cenových válkách atd.). U tabáků a doutníků pokud možno žádnou procentní sazbu daně (méně typů kolků atd.). U všech kategorií výrobků pokud možno co nejvyšší sazbu minimální daně. Výrobci levných značek požadují pravý opak, a mají pro to přesvědčivé argumenty (zčásti dokonce přesně stejné, ale použité opačným směrem).

Osvědčený recept k návrhům sazeb (projednávání zákonů) Zaúkolování tabákového průmyslu: Sdělit asociaci tabákového průmyslu požadovanou výši zdanění Vyzvat asociaci k předložení společného návrhu, což kupodivu nakonec dokáží Sazby navýšit, protože jsou decentně „upravené“, ale ponechat strukturu Tabákovým společnostem se potom nevyplatí iniciovat změny sazeb, protože: Se spolupodílely na tvorbě Mají obavy před možným živelným procesem u změn ... a proto sazby raději podporují ... Sazby k 1.1.2004, 1.7.2005 a k 1.4.2006 prošly v navrženém znění

Problémy současné novely Současná výše daně odpovídá: 48 €/1.000 cigaret 28.8 €/kg tabáku Do 1.1.2007 musí daň činit (dle přístupové smlouvy) 60 €/1.000 cigaret (a 57%, což není problém) 32 €/kg tabáku Navržené sazby odpovídají: 66,2 €/1.000 cig., tedy více než požadovaných 60 € 79,6 %, tedy více než požadovaných 57% 38,8 €/kg tabáku, tedy více než požadovaných 32 €

Vývoj inkasa spotřebních daní z tabákových výrobků (mld.Kč) 1997 14,6 1998 14,2 1999 15,6 2000 14,9 2001 13,2 2002 15,8 2003 17,7 2004 21,5 2005 25,4

Překážky účinnosti novely k 1.1.2007 K dosažení závazků vůči EU by bylo nutné zkrácené projednání novely Novela však obsahuje technické chyby („Ostatní tabáky“ jsou předmětem daně, ale nemají sazbu, „drcená tabáková směs“ je navržena k odstranění ze současného znění zákona, což odporuje směrnici) Sazby jdou vysoko nad závazky vůči EU Výrobci protestují proti výši i struktuře sazeb Novela neobsahuje omezení předzásobení

Problém zvyšování sazeb Zvyšování sazeb daně vede ke zvýšení atraktivity přeshraničních nákupů a nelegálního zboží Přeshraniční nákupy jsou v EU velmi rozšířené, pro ČR dosud nepředstavovaly přílišnou hrozbu (srovnatelné ceny s Polskem a Slovenskem), nýbrž zdroj státních příjmů (cca. 30-40% prodaných cigaret nakupují zahraniční občané) Přílišným zvýšením cen může dojít k přílivu cigaret ze sousedních zemí, útlumu nákupu cigaret zahraničními návštěvníky a k masovému rozšíření nelegálního trhu

Problém nelegálního zboží Přijetím novely by došlo k nárůstu cen nejlevnějších cigaret o nejméně 10 Kč, u dražších cigaret až o 17 Kč, přičemž se ještě neprojevilo, vzhledem k předzásobení, zvýšení daně k 1.4.2006 o nejméně 6 Kč Současné nejlevnější cigarety by stouply ze 36,- na 52,50 Kč, tedy o 45,8% ! Výsledek: cenový šok pro spotřebitele finanční nedostupnost pro část spotřebitelů zvýšená atraktivita padělaného a pašovaného zboží na východ od EU stojí krabička značkových cigaret okolo 10 Kč

Několik údajů k nezdaněnému zboží 0 - 5% : Slovinsko 5 - 10% : Česká republika 18 - 20% : Polsko, Německo 20 - 30% : V. Británie, Maďarsko, Slovensko, Estonsko, Litva 40% - : Lotyšsko Zatímco v nových členských zemích se jedná v převážné většině o pašování, pochází ve starých členských zemí zhruba 1/3 nezdaněného zboží z přeshraničních nákupů (z Beneluxu do VB, z ČR a Polska do Německa)

Problém předzásobení Před zvýšením spotřebních daní se výrobci předzásobí: 2004: 3-4 měsíce 2005: 5-7 měsíců 2006: 9-12 měsíců (?) 2007: 15-20 měsíců (?) V současné době bojují všichni výrobci za omezení předzásobení, protože: Současná míra předzásobení je riskantní Změna chování spotřebitelů může vést k neprodejnosti zásob V případě výpadku výroby nebo nedostatku materiálu hrozí zruinování značky (cenově neprodejná vůči konkurenci) Předvýroba je drahá (skladování, kapitál, přesčasy)

Další nevýhody předzásobení Stát získá vyšší daň se značným zpožděním Miliardy se mohou náhodně přesunout z jednoho roku do druhého Spotřebitel kouří zboží, které není příliš čerstvé ... ale: Omezení předzásobení zákonem je velmi obtížné, vždy ho lze obejít Pevné datum pro doprodej v obchodní síti je právně problematické Robustní systémy nejsou ani ve starých členských zemích (přesto problémy v této výši nemají, protože zvyšování daní není srovnatelné s ČR)

Možnosti řešení předzásobení Výrobci navrhují: Všeobecně formulovaný zákaz předzásobení v zákonu (bez sankcí) Dobrovolnou samoregulační dohodu se sankcemi při porušení Výrobci požadují: nižší sazby daní pozdější účinnost sazeb Protože jinak by po starých zásobách před zvýšením daně k 1.7.2005 přišly na trh okamžitě ceny po budoucím zvýšení daně k 1.1.2007 (ceny, které by měly platit po 1.4.2006, by se tím tedy přeskočily) a spotřebitelé by byli konfrontováni s jediným, ale drastickým zvýšením ceny o nejméně 16 Kč

Zhodnocení návrhu k předzásobení Podporou návrhu výrobců k dobrovolnému omezení předzásobení stát nic neztratí, protože v současné době žádné vlastní řešení nemá Účinnosti sazeb k 1.1.2007 zřejmě stejně nelze z časových důvodů docílit, je třeba počítat s lobbistickými aktivitami v PSP a v Senátu, zákon musí být zveřejněn nejméně 6 týdnů před počátkem účinnosti A bez omezení předzásobení nedojde ke zvýšení státních příjmů z tohoto zvýšení daně

Návrhy sazeb u tabáků Sazby daně u tabáků Novelou navržená sazba ve výši 1.090 Kč/kg odpovídá 38,80 €/kg a vedla by ke zvýšení o 34,6% Minimální sazba EU ve výši 32 €/kg odpovídá sazbě zhruba 890 Kč/kg, tedy zvýšení o 9,9% Navýšením sazby na 890 Kč/kg by došlo u tabáků ke splnění minimální sazby EU Dopad na legální trh by byl podstatně menší

Návrhy sazeb u cigaret Čtyři možnosti: Skokové navýšení na 66 €/1.000 cigaret (návrh novely), se zvýšením cen o 10,50 Kč za krabičku u nejlevnějších a 16 Kč u drahých cigaret (plus 6 Kč z minulého zvýšení) Skokové navýšení na 60 €/1.000 cigaret se zvýšením cen o 9-10 Kč za krabičku (dle nastavení procentní a minimální sazby). Při dalším posilování kurzu by nebyla žádná úprava k 1.1.2008 nutná. Teoreticky by tyto návrhy mohly vést ke splnění závazků vůči EU k 1.1.2007 nebo krátce poté

Lineární navýšení daně na cílovou hodnotu k 1.1.2008 Rozložení chybějícího daňového zatížení ze současných 48 €/1.000 cigaret na cílových 64 € k 1.1.2008 do dvou stejných navýšení o dvakrát 8 €, což by vedlo ke zvýšení ceny v roce 2007 o 6,50 Kč (plus 6 Kč z minulého zvýšení daně) a v roce 2008 o zhruba 3 Kč Rozložení chybějícího daňového zatížení ze současných 48 €/1.000 cigaret na cílových 64 € k 1.1.2008 do dvou stejných navýšení o dvakrát stejnou částku v Kč (tedy zohlednění posilování měny), což by vedlo k navýšení o dvakrát cca 5 Kč (plus dalších 6 Kč ve 2007 z minulého zvýšení daně)

Závěr Spotřební daně na tabákové výrobky jsou: velmi komplexní s dopadem na výběr daní vysoce ovlivňující konkurenční situaci jednotlivých účastníků trhu citlivé pro vývoj legálního trhu předmětem urputných bojů Změny navržené k 1.1.2007 nemusí vést k cíli, tj. zvýšení výběru spotřebních daní z tabákových výrobků. Otevřenou otázkou zůstává možnost prodloužení harmonizace do roku 2009 (Slovensko, Polsko).

Děkuji Vám za pozornost