EU - 06 - 04 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Titul - název Případný podtitul Sada č. X VY_32_INOVACE_X_01_nazev Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ , „Modernizací výuky.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Mojžíš Pavla Jiráková C4A.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Digitalizace výuky Příjemce
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Počátky písemnictví na našem území
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Historie židovského Chrámu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BIBLE Starý zákon.
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

EU - 06 - 04 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7

Kniha knih, Písmo svaté (Písmo) bible Kniha knih, Písmo svaté (Písmo) texty vznikaly již před naším letopočtem nejznámější světová literární a kulturní památka nejpřekládanější kniha na světě do staroslověnštiny ji přeložili bratři Konstantin a Metoděj (862 Velká Morava) kniha 2 náboženství

Kniha knih, Písmo svaté (Písmo) bible Kniha knih, Písmo svaté (Písmo) texty vznikaly již před naším letopočtem nejznámější světová literární a kulturní památka nejpřekládanější kniha na světě do staroslověnštiny ji přeložili bratři Konstantin a Metoděj (862 Velká Morava) kniha 2 náboženství: židovského a křesťanství skládá se ze 2 částí → Kterých?

bible Starý zákon Nový zákon psán hebrejsky 5 knih Mojžíšových Knihy prorocké Svaté spisy nejznámější příběhy psán řecky o životě a skutcích Ježíše Krista, který obětoval svůj život, aby vykoupil hříchy lidstva 4 evangelia – autoři jsou 4 apoštolové Marek, Matouš, Lukáš a Jan Epištoly (listy apoštolů věřícím tzv. zjevení Janovo o konci světa

Otázky k četbě a poslechu Starý zákon Sodoma a Gomora (poslech) Proč Bůh zničil tato města? Kdo byl ušetřen? Co znamená stát jako solný sloup? Koho tento trest potkal a proč? O Mojžíšovi (četba) Jakého byl Mojžíš původu? Jak se Mojžíš ocitl u faraóna? Proč chce Mojžíš vyvést svůj lid z Egypta? Kdo pomáhal Mojžíšovi přesvědčovat faraóna, aby propustil jeho lid z Egypta? Co to je „deset egyptských ran? Proč je Bůh seslal na egyptský lid? Uveď alespoň 3 příklady: Jak překonává Mojžíš se svým lidem Rudé moře? řešení řešení

Otázky k četbě Nový zákon četba Proč se Jidášův polibek stal synonymem falešné, neupřímné lásky? Co znamená, když se řekne jidášská mzda? Co znamená, když se řekne ležet jako lazar? Co znamená, když někdo řekne, že si nad celou záležitostí myje ruce? řešení

Sodoma a Gomora (poslech - řešení) Proč Bůh zničil tato města? byla hříšná Kdo byl ušetřen? Lotova rodina Co znamená stát jako solný sloup? stát jako zkamenělý Koho tento trest potkal a proč? Lotovu ženu

O Mojžíšovi (četba - řešení) Jakého byl Mojžíš původu? židovského Jak se Mojžíš ocitl u faraóna? jeho matka ho poslala v ošatce po vodě, aby ho zachránila před smrtí, našla ho faraonova dcera Proč chce Mojžíš vyvést svůj lid z Egypta? chce lid vysvobodit z otroctví Kdo pomáhal Mojžíšovi přesvědčovat faraóna, aby propustil jeho lid z Egypta? Bůh, Áron Co to je „deset egyptských ran? Hospodinův trest Proč je Bůh seslal na egyptský lid? protože faraon odmítl propustit židovský lid z Egypta Uveď alespoň 3 příklady. krev, kobylky, mouchy, komáři, žáby, vředy, mor ,krupobití, tma, pobití novorozených Jak překonává Mojžíš se svým lidem Rudé moře? použije svou hůl, aby se před ním moře rozestoupilo a lid mohl projít

Nový zákon (četba – řešení) Proč se Jidášův polibek stal synonymem falešné, neupřímné lásky? Jidáš takto označil Ježíše Krista jako oblíbeného proroka, kterého chtěli velekněží zajmout Co znamená, když se řekne jidášská mzda? je to výraz pro peníze za nečestné a špatné jednání Co znamená, když se řekne ležet jako lazar? vážně nemocný člověk odkázaný na pomoc druhých Co znamená, když někdo řekne, že si nad celou záležitostí myje ruce? odmítá vinu za další případný vývoj událostí, vzdává se zodpovědnosti

Nejznámější příběhy Starého zákona o stvoření světa Jak dlouho trvalo Bohu než stvořil svět? Adam a Eva Z čeho Bůh stvořil Evu? Desatero božích přikázání Uveď 3 příklady. Kain a Ábel Co znamená, když má někdo Kainovo znamení? Noemova archa, o potopě Babylonská věž Co znamená, když se řekne, že je to tu jako v Babylonu? Sodoma a Gomora Otázky k poslechu Josefův příběh o Mojžíšovi David a Goliáš Jak přemohl David Goliáše? O čem to svědčí? Šalamounova moudrost Kdo je Šalamoun?

Použité zdroje Všechny uvedené odkazy cit. 2011-10-09 . Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 1 http://www.clker.com/clipart-4630.html Obr. 2 http://www.clker.com/clipart-4632.html Obr. 3 http://www.clker.com/clipart-4634.html Obr. 4 http://www.clker.com/clipart-4636.html Obr. 5 http://www.clker.com/clipart-13349.html Obr. 6 http://www.clker.com/clipart-13349.html Obr. 7 http://www.clker.com/clipart-13351.html ROLLOVÁ, Kateřina. Co to znamená, když se řekne.... Vydání první. Praha : MOTTO, 2000. 120 s. ISBN 80-7246-054-4. SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. 2., upravené a rozšířené vydání. Praha : SPN, 2009. 246 s. ISBN 978-80-7235-438-2. Bible pro malé i velké – Starý zákon CD1 (ukázka č. 9) CD-ROM Praha: Popron music  publishing s.r.o., 2005 cit. 2011-10-09  http://cs.wikipedia.org/wiki/Bible http://cs.wikipedia.org/wiki/Moj%C5%BE%C3%AD%C5%A1