Organizace spojených národů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

Nadnárodní společenství
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ
OSN OSN= organizace spojených národů
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
NATO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Nadnárodní společenství
OSN Historie Charta OSN Oficiální jazyky a rozpočet Cíle a zásady
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Pařížská mírová konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Organizace spojených národů
Charta 77.
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Všeobecná deklarace lidských práv
POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ Evropa a svět.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mezinárodní organizace
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
 Řešení budoucích konfliktů  Autor myšlenky  Zahájení činnosti, sídlo, složení  Nesplnění poslání Vznik Společnosti národů.
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Společnost národů, její vznik a úloha
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
OSN.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Stát Definice, funkce, typy.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
WASHINGTONSKÝ MÍROVÝ SYSTÉM
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
Mezinárodní organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Organizace spojených národů United Nations Organization (UNO)

Historie Založena 26. června 1945 v San Franciscu (USA) na základě přijetí Charty OSN 50 státy Předchůdkyní OSN byla Společnost národů, skončila poté, co se jí nepodařilo zabránit vypuknutí druhé světové války. Organizace spojených národů oficiálně vznikla 24. října 1945, kdy byla Charta ratifikována Čínou, Francií, Sovětským svazem, USA, Velkou Británií a většinou ostatních signatářských zemí OSN První Valné shromáždění OSN se konalo 10. ledna 1946 v Londýně.

Cíle OSN udržovat mezinárodní mír a bezpečnost rozvíjet mezi národy přátelské vztahy spolupracovat při řešení mezinárodních ekonomických, sociálních, kulturních a humanitárních otázek a podpoře základních lidských práv a svobod Boj s HIV, AIDS, Malárií

Organizační struktura Valné shromáždění : Tvoří ho zástupci všech členských států, z nichž každý má jeden hlas. K přijetí rozhodnutí o důležitých záležitostech je nutná dvoutřetinová většina hlasů. Rada bezpečnosti : 15 členů, z toho pět stálých – jsou to Čína, Francie, Rusko, USA a Velká Británie – a 10 nestálých, které Valné shromáždění volí na dvouleté období. Má hlavní zodpovědnost za udržování mezinárodního míru a bezpečnosti Ekonomická a sociální rada : jako hlavní orgán pro koordinaci hospodářské a sociální činnosti. 54 členů, volených na tříleté období Valným shromážděním

Soudní dvůr Sídlo v nizozemském Haagu Je základním soudním orgánem OSN. Řeší spory mezi členskými státy a předává OSN a jejím specializovaným organizacím odborné posudky Soudních procesů se mohou účastnit a své spory mohou soudu předkládat pouze státy. Soud tvoří 15 soudců, voleni na 9 let

Sekretariát OSN Tvoří ho tým tzv. mezinárodních úředníků řízení a správa mírových operací zprostředkovatelská činnost v mezinárodních sporech zkoumá ekonomické a společenské trendy vypracovává zprávy o lidských právech a trvale udržitelném rozvoji.

Generální tajemník Je tváří OSN a symbolem jejích ideálů Vystupuje jako mluvčí všech obyvatel světa, zejména těch chudých Každoročně vypracovává zprávu o práci organizace Správa majetku OSN a právo zúčastnit se jednání všech orgánů OSN.

Charta OSN Charta Spojených národů je ustavující dokument světové organizace, který stanovuje práva a povinnosti členských států a stanoví orgány a postupy fungování OSN. ÚRYVEK : „My, lid Spojených Národů, jsouce odhodláni uchránit budoucí pokolení od metly války, která dvakrát za našeho života přinesla lidstvu nevýslovné strasti, odhodláni deklarovat znovu svou víru v základní lidská práva, v důstojnost a hodnotu lidské osobnosti, v rovná práva mužů i žen a národů velkých i malých…“

Členské státy OSN

Výsledky OSN Byly uskutečněny četné mírové operace, díky kterým byly pozastaveny, nebo zcela urovnány mnohé mezinárodní i vnitřní konflikty. Pomohla k vzniku nových samostatných států Úspěchy v ochraně lidských práv a svobod Původní představu, podle níž měla být OSN účinným nástrojem mezinárodní bezpečnosti se nepodařilo zcela naplnit