Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

Nástup Habsburků na český trůn
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
římský císař, král český a uherský
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josefínské reformy Počátky občanské společnosti
Josef II
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Odpovídej na otázky, hledej v textu.
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Leopold II..
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Téma: Dějiny s osobnostmi
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst, zkoumat a tvořit AnotaceŽák se seznámí.
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
PRESENT SIMPLE 5. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná JOSEF II. 5. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_444 15. 10. 2011

Anotace:. Prezentace seznamuje žáky s dobou a vládou Josefa II Anotace: Prezentace seznamuje žáky s dobou a vládou Josefa II., s jeho důležitými reformami Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Druhá polovina 18. století, Habsbursko-lotrinská dynastie, Josef II. a jeho reformy Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: 10-12 let (5. ročník)

Habsbursko-lotrinská dynastie Josef byl nejstarší syn Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Roku 1765 se stal římskoněmeckým císařem a také spoluvládcem své maminky. Korunní princ Josef, nazývaný odmala ‚princátko“, se narodil 13. března 1741 V sedmi letech dostal titul Královská výsost, vlastnil malý dvůr a pluk lehké jízdy, jako čtrnáctiletý se již účastnil s rodiči oficiálních akcí. Jestli si myslíte, že jako Královská výsost nemusel nic dělat, tak se moc pletete. Pepa vstával před sedmou, po modlitbě se oblékl, nasnídal a hned se pustil do latiny. Následovala němčina, psaní, po obědě zeměpis, náboženství, matematika, večer hudba a tanec. Samozřejmě opět pobožnost. Oblíbil si zeměpis a dějepis. Postupně studoval i filozofii, právo a etiku, z dalších jazyků francouzštinu a maďarštinu, zajímal se o fyziku i astronomii. Hrál na violoncelo a zpíval, v patnácti letech se vyučil knihtisku.

Josífkova první a poslední láska V manželství moc štěstí neměl. Jeho první ženou byla krásná a chytrá Izabela Parmská, do které se vášnivě zamiloval. Problém byl v tom, že ona jeho lásku příliš neopětovala, projevovala vřelou náklonnost spíše k Josefově mladší sestře Marii Kristině zvané Mimi. Údajně se nejednalo jen o pouhé přátelství. Přesto měla s Josefem dcerku Marii Terezii. Po třech letech manželství dostala černé neštovice, předčasně porodila druhou holčičku Kristinu, matka i miminko však zemřely. Isabele bylo ji teprve 21 let. Malá Marie Terezie zemřela v osmi letech na zápal plic.

Druhé manželství Josef z toho byl špatný a o žádné další svatbě již nechtěl ani slyšet, jenomže jeho máti si stejně prosadila svou. Za nevěstu mu doslova vnutila Marii Josefu Bavorskou, sice dobrosrdečnou, ale jinak neskutečně ošklivou. Prý o ni Pepík během manželství ani nezavadil pohledem, dokonce se šuškalo, že pořídil závoru na spojovací dveře mezi ložnicemi a na společný balkon dal postavit přepážku. Chudák holka, neměla to vůbec lehké, navíc ji po dvou letech stejně jako Isabelu skosily neštovice. Na pohřeb ji nepřišel. Josef se už pak neoženil.

Josífek vladařem Jestli Marie Terezie vydávala reformu za reformou, tak Josef je vyloženě chrlil. No představte si, že tenhle panovník, který měl za heslo sousloví CTNOSTÍ A PŘÍKLADEM, prosadil všemožných reformních výnosů, patentů a nařízení na šest tisíc! Měl tolik práce, že se ani nestihl dát korunovat českým králem. Nejdůležitější z jeho reforem: Toleranční patent z roku 1781, kterým se povolovala tři nekatolická náboženství vyznání – luteránství, kalvinismus a pravoslaví Patent o zrušení nevolnictví, kterým získali poddaní mnohá práva, jako třeba: uzavírat manželství bez svolení svrchnosti svobodně opouštět panství a hledat si zaměstnání podle libosti, stěhovat se - možnosti posílat své děti na studia či řemesla I když zůstaly zachovány robota, dávky a peněžní platy, z poddaných se stali svobodní lidé. V roce 1748 došlo také k termínu přeložení školních prázdnin ze září a října na červenec a srpen.

Ne všem se Josef reformami zavděčil Ne všem se Josef reformami zavděčil. Rozhodně ho nemohla mít ráda taková katolická církev, když jí rušil mužské i ženské kláštery jako kdyby se nechumelilo. V klášterních budovách se zřizovaly nemocnice, kasárna, manufaktury nebo továrny. Nesmírně populární byl Pepíček mezi obyčejnými lidmi, s nimiž se prý rád na svých cestách setkával oblečený v důstojnické uniformě. Říká se, že se dokonce neštítil vzít do ruky pluh a sám orat. To se stalo na poli u moravské obce Slavíkovice. Do Českého království jezdil docela často kvůli vojenským manévrům a inspekčním cestám po stavbách velkých pevností, jakými byl třeba Terezín či Hradec Králové. Představte si, že se dokonce dostal i do lidových pověstí a pohádek jako mstitel bezpráví a zastánce utlačovaných, který v přestrojení chodí mezi lid a na místě trestá provinilce

U císařského dvora však nebyl příliš oblíbený, protože nenáviděl přehnané dvorní okázalosti. Například zakázal klekat před panovníkem a líbat mu ruku. Zemřel za sychravého ranního počasí 20. února roku 1790 ve Vídni. Šlechta císařovy smrti nelitovala někteří přijali zprávu o Josefově smrti dokonce s nadšením. Panovníkova úmrtí upřímně želel pouze prostý lid a vášniví stoupenci osvícenských ideálů. A na trůn nastoupil jeho bratr Leopold II...

Země Koruny české v roce 1747

Opakování: Jak se jmenovali rodiče Josefa II.? Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský Které dva nejdůležitější patenty vydal Josef II? Patent o zrušení nevolnictví a toleranční patent (1781) Co mohli poddaní díky patentu o zrušení nevolnictví? Mohli se bez svolení vrchnosti stěhovat, uzavírat manželství, vykonávat rozličná povolání, posílat děti na řemesla nebo studia Co povoloval toleranční patent? Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než katolická (luteránství, kalvinismus, pravoslaví)

Napiš si: JOSEF II. Nejstarší syn Marie Terezie pokračoval v osvícenské vládě po její smrti. Jeho nejdůležitější nařízení z roku 1781: 1.) TOLERANČNÍ PATENT Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolická 2.) PATENT O ZRUŠENÍ NEVOLNICTVÍ Poddaní se mohli bez svolení vrchnosti stěhovat, uzavírat manželství, posílat děti do učení na řemesla nebo studia. Nadále však museli robotovat (pracovat na poli vrchnosti)

Použité zdroje: Soubor:Joseph II.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_II.jpg>. Soubor:Jean-Marc Nattier 005.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean-Marc_Nattier_005.jpg>. Soubor:Meister der Erzherzoginnenportraits 001.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meister_der_Erzherzoginnenportraits_001.jpg>. Soubor:Maria Josepha von Bayern.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maria_Josepha_von_Bayern.jpg>. S%C3%BAbor:Crown of Joseph II.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Crown_of_Joseph_II.jpg>. Soubor:Josef II statue.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_II_statue.jpg>. Soubor:Terezin CZ Ater95.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Terezin_CZ_Ater95.jpg>. S%C3%BAbor:Joseph II%28002%29.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Joseph_II%28002%29.jpg>. Soubor:Mapa - %C4%8Cechy, Morava, Slezsko, Lu%C5%BEice -1747.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-16]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapa_-_%C4%8Cechy,_Morava,_Slezsko,_Lu%C5%BEice_-1747.jpg>. Vlastivěda 5. Nová škola, 2005. Brno : Nová škola, 2005. 52 s. ISBN 80-7289-070-0. PITRO, Martin. Pyskatí Habsburkové. Praha : EGMONT ČR, s.r.o., 2006. 127 s. ISBN 80-252-0508-8. Historie České republiky [online]. 2006-2008 [cit. 2011-09-19]. Habsburkové. Dostupné z WWW: <cr.ic.cz>.