Přímá demokracie u nás a ve světě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv I. 17. března 2014.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
KDU-ČSL 1 Financování politických stran a regulace politických kampaní Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL.
Veřejná moc a veřejná správa
Česká republika-demokratický stát
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Vývoj sociální politiky u nás 1948 – 1989 Úvod do SP Letní semestr akademického roku 2008/2009.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
DEMOKRACIE ZA PRVNÍ REPUBLIKY
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Vznik státních útvarů V.
Volební systém České republiky
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Historické milníky evropského práva
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
VY_32_INOVACE_51_16 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Volby a volební právo Občanská výchova.
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Kanton St.Gallen Konference o demokracii, 27. března 2013 Willi Haag, vládní rada Demokracie z pohledu Švýcarska.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Veřejný ochránce práv.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Přímá demokracie u nás a ve světě

Přímá demokracie Přímá volba starostů, hejtmanů a prezidenta Obecné referendum Švýcarsko USA Ostatní země

Přímá demokracie Definice Přímá demokracie na rozdíl od demokracie zastupitelské vyžaduje, aby moc vykonával lid přímo. Nástroje přímé demokracie: Referendum Iniciativa Odvolání politika Historie Atény, Řecko, 5.století před naším letopočtem - shromáždění Další interpretace Plánovací komise (utopické představy)

Přímá demokracie podle VV Přímá volba starostů, hejtmanů a prezidenta Obecné referendum Možnost odvolání politika

Přímá volba starostů, hejtmanů a prezidenta Přímá volba souvisí i se změnou pravomocí Např. starosta by si měl možnost zvolit svou radu Posílení pravomocí prezidenta

Argumenty pro přímou volbu politiků Omezení politické korupce při volbě politiků Transparentní volby Jasné vymezení kompetencí jednotlivce Občané mají větší vliv na politiku, měli by rozhodovat o jednotlivcích, kteří ovlivňují jejich život Občané mají dostatek informací Delegace moci ze stranických aparátů na lid (průhlednost) Zabránění zvolení neoblíbené osobnosti na významný post (Jančík, Praha 5)

Argumenty proti přímé volbě politiků Populismus Volba nekompetentní osoby, která například nemá manažerské schopnosti Kohabitace Přímá volba je finančně nákladná Zavedení přímé volby prezidenta znamená další zvýšení počtu voleb, což vede k "únavě voličů" a tím pádem klesající volební účasti

Obecné referendum Celostátní referendum Několik návrhů bylo již předloženo Např. ČSSD: 2005 ODS - proti

Přímá demokracie ve Švýcarské konfederaci Nástroje přímé demokracie: Referendum Iniciativa Odvolatelnost kantonálních parlamentů Lidové shromáždění (už jen ve dvou kantonech) Dále: Dopisování jmen do kandidátních listin- volná listina

Švýcarská referenda minimální účast v referendu není dána obsah určen státním orgánem občané nemají vliv na formulaci obsahu předmětem je každá parlamentem schválená změna ústavy typy: obligatorní, fakultativní, kantonální

Příklady obligatorního referenda Týká se změny ústavy nebo mezinárodní smlouvy 1986 – odmítnutí vstupu od OSN 1992- odmítnutí vstupu do EU 2001- odmítnutí vstupu do EU

Fakultativní referendum Umožňuje 50 000 občanů (1,1% voličů) nebo 8 kantonům z 26 požadovat do 100 dnů hlasování o právě vydaném zákonu, se kterým nesouhlasí Zákonodárci mají čas 1 rok, aby vyhlásili referendum

Kantonální referenda Finanční referendum (potvrzení kantonem schválené finanční výdaje) Odvolatelnost kantonálních parlamentů (odvolávání celků, nikoliv jedinců)

Iniciativa přímá iniciativa občanů, vliv na formulaci textu, o kterém se bude hlasovat (zpravidla by to měly být jen ústavní změny, v praxi se ovšem iniciují i jiné zákony) Od r. 1891 od r.1999 - 245 návrhů / 12 úspěšných

Proces iniciace zákona iniciační výbor (sdružení, nátlakové skupiny) návrh předložen kantonálním radám Rok a půl- sbírání 100 000 podpisů voličů Projednávání vlády a parlamentu (lhůta 3 roky) Referendum: hlasuje se o návrhu originálním i konkurečním (původní iniciátoři jej mohou stáhnout)

Příklady iniciativ Vojenské výdaje, omezení přistěhovalců Minarety (http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/svycari-v-referendu-odmitli-vystavbu-minaretu-v-zemi/409778) Pedofilové Absint Židé- košer Seznam iniciativ: http://www.admin.ch/ch/d//pore/vi/vis_2_2_5_1.html

Přímá demokracie a nepřímo volený prezident? Volební právo žen až v roce 1971 V roce 1990 i v kantonu Appenzellu Innerrhodenu rozhodnutím nejvyššího soudu.

PRO ŠVÝCARSKOU POLOPŘÍMOU DEMOKRACII propojení politické a občanské společnosti vláda a parlament musí brát v úvahu veřejné mínění účast menšin v rozhodování veřejná diskuse o tématech společenského významu

PROTI ŠVÝCARSKÉ POLOPŘÍMÉ DEMOKRACII možný vliv manipulace a propagandy Působení lobbistických skupin posílení konzervativních tendencí Časová náročnost Populismus Xenofóbie

Přímá demokracie v USA Referendum Iniciativa Institut odvolání (recall) Impeachment

Referendum a iniciativa v USA Nemají federální referendum, ale státní ano Upravují jej Jednotlivé státy Přes 70 % Američanů žije ve městě nebo státu, který připouští iniciativu (24 států) Takové státy mají větší tendenci přijmout volební reformy, jako např. regulace financování volebních kampaní

Odvolání politika Asi ve třetině států: Alaska, Arizona, California, Colorado, Georgia, Idaho, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, New Jersey, North Dakota, Oregon, Rhode Island, Washington a Wisconsin. Právo svolat nové volby Petice

Kdy byl proces odvolání úspěšný? Úspěšná odvolání: Starostů (1916, 1987, 1994, 2002, 2005, 2006) Guvernérů ( 1921, 2003) Státních senátorů (1983, 1983, 1996, 2003) Radních ( 1994, 1994) Státních poslanců (1995, 1995) Dalších funkcí (2002) Neúspěšná odvolání: 1978- starosta, 2008- státní senátor Neúspěšné pokusy o vypsání nových voleb (1967, 1988, 2009, 2009)

Impeachment Andrew Johnson (1868) po odvolání ministra války a sporu se Senátem bez konkrétního obvinění Bill Clinton (1998) po aféře s Monicou Lewinskou s obviněním z křivé přísahy a bránění spravedlnosti. Richard Nixon (1974)

Impeachment Monika Lewinski Paula Jones

Přímá demokracie z jiného pohledu Venezuela Chávez : neomezené znovuzvolení prezidenta, Funkční období prezidenta z 6 na 7 let Posílení pravomocí prezidenta (prezident bude ovládat státní rezervy) Snížení maxima z 44 na 36 let

Referenda v evropských zemích o evropských otázkách VB : Evropská referenda, decentralizace země Francie: evropské (např. o ústavě EU, o imigraci) ČR: referendum o přistoupení k EU

Závěr Výhody a nevýhody přímé volby politiků Švýcarské pojetí přímé demokracie Americké pojetí přímé demokracie Referenda v ostatních zemích