Velká francouzská revoluce Francie- 18. stol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa na přelomu 18. a 19. století
Advertisements

Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Pád absolutismu II ZZ. Osnova král a rozhodnutí Národního shromáždění zásobovací a politická situace v Paříži vypuzení krále z Versailles.
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vznik státních útvarů V.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Velká francouzská revoluce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Revoluce 1848 v českých zemích
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Hospodářské potíže a útěk krále II ZZ. Osnova daňová krize povstání a emigrace nespokojenost s liberální ekonomikou nespokojenost s chováním krále.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Volnost – rovnost - bratrství
Jakobínský převrat II-02-07
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Název školy: ZŠ Průhonice
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Češi za první světové války
Velká francouzská revoluce
Transkript prezentace:

Velká francouzská revoluce Francie- 18. stol Velká francouzská revoluce Francie- 18. stol.- nejmocnější stát Evropy (i nejlidnatější- 25 mil. obyvatel) -společnost- 3 stavy- duchovní (140 000), šlechta a královská rodina (400 000), městské a venkovské obyvatelstvo

-politika- král Ludvík XVI -politika- král Ludvík XVI. (1774- 89)- za jeho vlády- krize státních financí, narostly státní dluhy (přepychový život dvora)- zejména Marie Antoinetta (dcera Marie Terezie) pořádala ve Versailles zábavy- skandály

-květen 1789- svolal generální shromáždění stavů (mělo vypsat nové daně) -zástupci 3. stavu se prohlásili za Národní shromáždění (měli povolovat daně a vypracovat novou ústavu- králova moc byla omezena)- přidaly se i ostatní stavy, král chtěl NS násilně rozehnat, třetímu stavu však pomohl pařížský lid, který 14. července 1789 povstal, dobyl pařížské vězení Bastila (symbol absolutní moci- propustili vězně), ovládl pařížskou radnici a zřídil občanské národní gardy= začátek revoluce

-venkov- rolníci se postavili proti vrchnosti, přepadali (klacky, vidle) zámky a spalovali listiny s poddanskými povinnostmi -šlechta- utíkala do zahraničí -NS v noci ze 4. a 5. srpna 1789 zrušilo poddanství a privilegia šlechty= likvidace feudalismu

-26. 8. 1789- Deklarace práv člověka a občana (základ ústavy)- autor La Fayette

-6. 10. 1789- dav lidu pronikl do Versailles a donutil krále s rodinou přesídlit do Paříže -r. 1791- Francie- konstituční monarchie (konstituce= ústava)- v čele s Ludvíkem XVI., ale zákony tvořili poslanci -mimo sněmovnu vznikaly politické kluby (scházely se s veřejností)- např. klub Přátel konstituce- scházel se v bývalém klášteře sv. Jakuba v Paříži (název jakobíni)- v čele- Maximilien de Robespierre

-hospodářství- nebyl zaveden nový daňový systém, což vedlo k finanční krizi, a proto poslanci rozhodli vyvlastnit církev, což vedlo k povstání na venkově a silné vlně emigrace= odchod šlechty a duchovních do ciziny, došlo ke krizi řemesel, zániku cechů, docházelo ke stávkám

-červen 1791- král se pokusil o útěk ze země, byl však zadržen a vrácen do Paříže, byl ponechán na trůně, ale ve skutečnosti byl zajatcem -10. srpna 1792- přívrženci republiky svrhli městskou správu a místo ní zřídili revoluční komunu- zaútočili na královský palác, zajali a uvěznili krále

-tzv. Národní konvent zrušil 21 -tzv. Národní konvent zrušil 21. září 1792 království a o den později zřídil republiku -hymnou revoluce se tehdy stala píseň dobrovolníků z města Marseilles- Marseillaisa- je dodnes hymnou Francie

Časové rozdělení revoluce: 1. fáze: 14 Časové rozdělení revoluce: 1. fáze: 14. července 1789 (dobytí Bastily)- 10. srpna 1792 (uvěznění krále) 2. fáze: 10. srpna 1792- 2. června 1793 (poprava girondistů) 3. fáze: 2. června 1793- 27. července 1794 (poprava Robespierra)

-po zajetí krále a vyhlášení republiky měli významné pozice v Národním konventu jakobíni -král byl obviněn z velezrady a 21. ledna 1793 popraven (sťat gilotinou), koncem roku byla popravena i Marie Antoinetta (nedospělý syn Ludvík byl poslán na převýchovu do chudé pařížské rodiny- v červnu za záhadných okolností zemřel)

-1793- v Konventu- spor mezi girondisty (zastupovali obchodníky) a jakobíny (zastávali lid) -2. června 1793- 29 girondistů bylo zatčeno a popraveno a nastala diktatura jakobínů (Jean Paul Marat- byl zavražděn)- nastala jakobínská hrůzovláda, vyznačovala se fyzickou likvidací nepřátel republiky, od října 1793 vládl Výbor veřejného blaha v čele s M. Robespierrem- politický teror jakobínů zlikvidoval veškerou svobodu

-jakobíni se pokusili odstranit katolické náboženství, byl zrušen církevní kalendář a zaveden nový- revoluční (začátek- vyhlášení republiky 22. září 1792) -27. července 1794 byl Robespierre zatčen a popraven gilotinou, v následujících dnech stejně dopadlo 100 jeho příznivců -tím skončil revoluční teror (kruté násilí) a pokus zavést republiku

-k moci se vrátilo měšťanstvo, Komuna byla zrušena a jakobínský klub uzavřen -po pádu jakobínů trvalo ještě několik let, než se situace ve Francii zklidnila -r. 1795 byla schválena ústava, k moci se dostaly nové majetné vrstvy, vzniklo tzv. pětičlenné direktorium (vládní orgán), které bylo jmenováno Radou starších a kontrolováno Radou pěti set

-posledním pokusem pokračovat v revoluci bylo r -posledním pokusem pokračovat v revoluci bylo r. 1797 Spiknutí rovných (v čele Babeuf)- požadovali rovnost mezi lidmi, rozdělení půdy a majetku, toho všeho chtěli dosáhnout terorem- spiknutí bylo potlačeno