Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Záznam o praxi vykonávané od do Vypracovala : Monika Veselská.
Základní pojmy celnictví
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn Meeting – Radmila Kulková GFŘ Podvody na DPH při obchodech s PHL VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn.
Hospodářská politika státu
Účtování zásob „16“.
Přeskočte standardy v monitoringu! GX SOLUTIONS, a.s., organizační složka V oblouku 114, Čestlice, Říčany u Prahy
POUŽITÍ REŽIMŮ 42 a 63 Celní správa České republiky Ing. Jiří Štrupl
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Spotřební a energetické daně
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
24. října 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR Ekologické daně (zákon č. 261/2007 Sb.) AEM, SVS.
Přenos daňové povinnosti na odběratele C-409/04 Teleos C- 430/09 Euro Tyre Holding Für Informationen zur Anwendung dieses Template auf bestehende Präsentationen.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
   Celní správa České republiky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Ekologické daně.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Spotřební daně.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Právní subjekty v podnikání
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Regulační funkce spotřebních daní
Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Účtování DPH účet 343.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“

Chronologie, popis případu „FORM“ V roce 2010 byly Celní správou České republiky detekovány v rovině pátrání a trestního řízení nezákonné dovozy minerálních olejů se zneužitím pro pohon motorů, a to úmyslně bez přiznané a odvedené spotřební daně. - Od výrobců nacházejících se na územích Spolkové republiky Německo a Polska jsou ve volném daňovém oběhu dováženy na daňové území České republiky minerální oleje deklarované pro použití ve stavebnictví a strojírenství pod komerčními obchodními názvy podpoložek kombinované nomenklatury 271019991 a 27101999, kdy takto deklarované zboží nepodléhá sazbě spotřební daně z minerálních olejů.

Popis jednání Primárně se jednalo o dovozy základových a formovacích olejů pod obchodními komerčními názvy, kdy z hlediska chemického složení se jednalo minerální oleje složené cca z 68-80% z motorové nafty, 14-20% mazacího oleje (základový olej) a z 6-12% biosložky (FAME). Ve skutečnosti byl latentním způsobem deklarován účel použití ve stavebním a strojírenském sektoru, a to s cílem zastřít skutečné určení těchto olejů jako pohonnou látku pro motorová vozidla. Místy konečného dodání těchto minerálních olejů byly čerpací stanice na území České republiky, dokladově jako „motorová nafta“ se spotřební daní.

PL DE CZ OBRÁZKOVÉ SCHÉMA PODVODŮ OLEJ NEPODLÉHAJÍCÍ SPD VÝROBCI / OFICIÁLNÍ PETROCHEMICKÉ SPOLEČNOSTI PL DE OLEJ NEPODLÉHAJÍCÍ SPD šalovací olej, formový olej, základový olej AT PŘEPRAVA AUTOCISTERNAMI SK KUPUJÍCÍ V ČR fiktivní obchodní operace a přeprodeje CZ NEKONTAKTNÍ A ÚČELOVĚ ZALOŽENÉ FIRMY ZBOŽÍ ZÍSKÁVÁ VYSTAVENÍM NOVÝCH DOKLADŮ NOVOU IDENTITU NAFTA MOTOROVÁ (PODLÉHAJÍCÍ SPD : 10.950,- Kč za 1.000 litrů) CZ fiktivní obchodní operace a přeprodeje DODAVATELÉ Z ČR NEKONTAKTNÍ A ÚČELOVĚ ZALOŽENÉ FIRMY vystavená faktura vystavená faktura vystavená faktura ČERPACÍ STANICE V ČR

Resumé Trestním prověřováním a pomocí mezinárodní spolupráce se podařilo odhalit zcela nový druh podvodů s minerálními oleji, který aktuálně dosahuje značných rozměrů. Denní množství takto dopravovaných minerálních olejů na daňové území České republiky s deklarovaným použitím ve strojírenství či stavebnictví je absolutně nadsazené a zcela neodpovídá, či je přímo v rozporu, se skutečným využitím těchto olejů v průmyslové výrobě a stavební výrobě. V rámci správy spotřební daně není v zákonných možnostech správce daně identifikovat a evidovat takto dopravované minerální oleje deklarované pro použití ve stavebnictví a strojírenství, které nejen v České republice nepodléhají sazbě SPD.

Navrhované řešení Po provedené realizaci případu dne 30.11.2010 a získání konkrétních věcných důkazů prokazujících způsob obcházení zákona byl podán návrh na přijetí opatření legislativní a nelegislativní povahy tak, aby bylo eliminováno zneužívání takto dopravovaných nezdaněných minerálních olejů deklarovaných pro použití ve stavebnictví a strojírenství pod komerčními obchodními názvy podpoložek kombinované nomenklatury 271019991 a 27101999, kdy takto deklarované zboží nepodléhá sazbě spotřební daně z minerálních olejů, které jsou však charakteristicky totožné s motorovou naftou.