Korporátní selhaní Zdroje selhaní a včasné řešení Průzkum TMA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Vstup absolventů středních škol na trh práce
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Český spotřebitel ve víru úspor Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Jaroslav Jíra, GfK Czech Quo vadis PR? Public Relations Summit 2009 GfK CzechPR Summit
Průběh projektu SLIC 2012 Co jsme se dozvěděli? Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 PhDr. Ludmila Kožená SZÚ.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Matematické metody v ekonomii (MME)
Ruská federace x WTO a OECD
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
ManagerWeb.cz » 1 Finanční Management - jediný časopis pro vrcholové finanční řízení firem Finanční Management je měsíčník zabývající se všemi stránkami.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Poradenství v obecném řízení
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Strategie prodeje textilního zboží
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Informační průmysl 2013/14 Petr Šmejkal
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Ing. Veronika Dostálková MBA
Marketingový plán podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Ing. Veronika Dostálková MBA
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Autor bakalářské práce: Dominika Ješová
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Katedra řízení podniku
Povolání logistický manažer
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
České Budějovice, červen 2016
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Pavel Burda Roman Vaníček
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Domácnosti na úvěrovém trhu
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Korporátní selhaní Zdroje selhaní a včasné řešení Průzkum TMA

TMA Pomocní materiál

Disclaimer / Upozornění Nečekejte nic objevného, filozofického, ani prognostického

Cíle výzkumu Zvýšit vnímání Identifikace zdrojů Možné řešení Problematika selhání podniků

Banky Co jsme dělali Poradci Restruk. manažeři Firmy: management orgány spol. majitelé Praktické myšlenky pro management Dotazník TMA Průzkum

Panelisté Porad Restruk Mod Banka Ing. Hana Mitkovová Vedoucí restrukturalizačního oddělení, Komerčí banka Mgr. Daniel Hříbal, MBA Ředitel úseku restrukturalizace a vymáhání České spořitelny, a.s Petr Skrla Moderátor Ing. Radím Valas Restrukturalizační manažér, naposled Tatra Kopřivnice Tomáš Sklenář, Vedoucí restrukturalizačního oddělení, EY (Ernst & Young)

Proč řešit riziko selhání jinak? 50% Překonáno 80% 20% Insolvence Současný stav u Bank Odhad Bank při dodržení doporučení Výsledek selhání

1. Jaký je postoj manažerů k problematice selhávaní firmy? 2. Konkrétně, jak rizikový si myslí manažeři, že je jejich obor? Postoj managementu Jak management k riziku selhání hodnotí svůj obor Firmy si myslí, že 78% manažerů podceňují problematiku selhaní 76% manažerů je v pohodě – riziko selhaní je průměrné v oboru Postoj firem k selhaní

Reagují firmy včas? AnoNe 58% 42% 58% firem a poradců si myslí, že firmy reagují včas, ale 42% si toto nemyslí Včasné reakce zůstává jako místo potřebné ke zlepšení

Co chybí ke včasnému řešení? FirmyPoradci Řízení peněžních toků--1. Dostatek odvahy1.2. Správné zhodnocení2.3. Zkušený management3.4. Podporující firemní kultura4.5. Řízení peněžních toků5.-- Firmy podceňují řízení peněžních toků Absolutně překvapující – chybí dostatek odvahy Je zajímavé, že jinak je pořadí stejné

Názor firem na selhání Důvody selhaní jsou interní Firmy a poradci vidí důvody selhání převážně jako interní Svědčí o zdraví sebe-reflexe a objektivním hodnocení

Nejčastější zdroje selhání 23% = Finanční řízení: chybí nástroje, zkušenosti, krize likvidity 21% = Neflexibilní, nereaguje na změny vnějšího trhu 12% = Primární důvod pokles prodeje 12% = Jiné manažerské selhání

Jak řešit počátky selhání 29% = Fokus na finanční řízení, zvlášť peněžní toky 21% = Aktivní management: dobrý tým, priority, důslednost 13% = Aktivní komunikace s bankou, věřiteli, firmou a okolím

Rizikové odvětví Developeři Stavebnictví Automobilový průmysl Železo / šrot Dřevozpracující průmysl Polygrafie Bílé zboží EU dotace – “umělé” Developeři Stavebnictví Exportní orientovaní výrobci a obchodní firmy Maloobchod Velkoobchod Výroba/prodej ocele Solární business Problematické sektory BYLY …a BUDOU Lidé utrácejí méně: Spotřeba Nemovitosti Strukturální změny: Relokace výroby Nadbytečná kapacita Tlak na marže Export se omezuje/výkyvy Ekonomicky pohled

Část II - Otázky na panel 1.Kompetence managementu 2.Kompetence bank 3.Kdy začít komunikovat 4.Jak jednat s bankou 5.Role poradců 6.Náhled do budoucnosti ?

1. Kompetence managementu Jak kompetentní myslíte, že jsou manažeři při identifikaci a řešení selhaní? IDENTIFIKACE ŘEŠENÍ Firmy a poradci hodnotí kolegy poměrně spatně:... skoro 80% je vidí jako málo kompetentní. velmi kompetentní (> 80% rizik) mírně kompetentní (> 60% rizik) méně kompetentní (< 60% rizik) nejsou kompetentní

2. Kompetence bank Jak kompetentní myslíte, že jsou dnes banky při řešení problémů selhání s klienty? Mají dneska důvěru klientů? Sebehodnocení bank Největší problém = pozdní identifikace problemu ze strany banky

Kdy je správný okamžik, informovat banku, že podnik má problémy? Zdroje o selhání podniků pro banky – seřazené podle důležitosti Návštěvy u klienta Standardní (měsíční / čtvrtletní) reporting Jiné důvěryhodné zdroje Iniciativa managementu / majitele Jiné veřejné zdroje (noviny, atd.) Zpráva auditora Stále velký prostor pro dezinformace směrem k bankám Iniciativa ze strany managementu / majitelů je malá 3. Kdy začít komunikovat?

Z praxe, jaké doporučení máte, aby jednaní mezi firmou a věřiteli dopadlo dobře? Hodnoceni které faktory hraji “velmi důležité” role v selhání jednání s bankou. Největší problém = nedostatek informací a přístup klientů 4. Jak jednat s bankou Banka Poradce

Jakou roli hrají poradci? Změnila se pozice krizového manažera? % manažerů ve firmách, který by doporučili krizového manažera v případě selhání. Poradci a krizový manažeři se těší velkou důvěrou u firem – téměř 70% manažerů by je doporučili, většinu v podporující roli. 5. Role poradců

Jaké doporučení máte pro manažery a představitele firem, když se teď na konci roku zabývají se strategií na další období? Banky vidí jenom 20% růst v ČR, EU a insolvencích Poradci to vidí jako banky, ale u počtu insolvencí vidí růst 67% 2x více firem si myslí, že EU bude růst více než ČR a u počtu insolvencí vidí růst 62% 6. Náhled do budoucnosti PádStagnaceRůst

Závěr Zvýšit vnímání Identifikace zdrojů Možné řešení Problematika selhání podniků

Závěr Zvýšit vnímání Identifikace zdrojů Možné řešení Problematika selhání podniků Prosím, otázky z pléna Prosím, otázky z pléna….

Milan Šulc – GfK Research statistika a vyhodnocení, odborné konzultace Marie Škrlová – moje neteř a studentkou ekonomie datové zpracovaní, organizace, korektury a vše na co jsem neměl čas Stanislav Richter – stážista v PwC a student ekonomie koordinace v rámci TMA a účast na rozesílaní dotazníků Všem panelistům– moc děkuji! Všem respondentům– moc Vám děkujeme! Poděkování

TMA Ludmila Barborkova Tajemnice TMA ČR, o. s. Autor/Moderator Petr Skrla Kontakty