Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní povinnosti v ochraně ovzduší
Advertisements

Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
Environmentální legislativa v zemědělské praxi
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Registrace podle EMAS III
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Integrovaný registr znečišťování jako nástroj ochrany životního prostředí před toxickými látkami Seminář „Ostravské ovzduší – zdravotní rizika“ Ostrava,
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor EIA a IPPC Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí OPVI (oddělení IPPC) Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz

Obsah prezentace Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek. Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů. Nařízení č. 145/2008 Sb., kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do IRZ. Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností. Rozsah ohlašovacích povinností do IRZ za rok 2008 a rok 2009. Závěr

Nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006 Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (dále jen E-PRTR) a kterým se mění směrnice Rady 91/689/EHS a 96/61/ES. Účinné od 24.2.2006. Nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo aplikovatelné ve všech členských státech (součást právního řádu ČR). Prvním ohlašovacím rokem byl rok 2007 (za tento rok se poprvé ohlašovala data – členské státy je následně předají EK a EEA v roce 2009). E-PRTR nahradil existující Evropský registr emisí znečišťujících látek (EPER – rozhodnutí 2000/479/ES). Problematika registrů se oddělila od integrované prevence (IPPC – směrnice 2008/1/ES – zrušení směrnice 96/61/ES).

Nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006 Struktura E-PRTR Úniky znečišťujících látek do ovzduší, vody a půdy. Přenosy znečišťujících látek v odpadních vodách čištěných mimo lokalitu. Přenosy odpadů (rozlišení - ostatních a nebezpečných). Úniky znečišťujících látek z rozptýlených zdrojů (pokud budou takové informace k dispozici). Celkově 91 látek včetně prahových hodnot (příloha II nařízení).

Činnosti sledované v E-PRTR (příloha I nařízení) Nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006 Činnosti sledované v E-PRTR (příloha I nařízení) Celkem 65 sledovaných činností, seskupeno do 9 skupin (odvětví): 1. Energetika 2. Výroba a zpracování kovů 3. Zpracování nerostů 4. Chemický průmysl 5. Nakládání s odpady a odpadními vodami 6. Výroba a zpracování papíru a dřeva 7. Intenzivní živočišná výroba a akvakultura 8. Živočišné a rostlinné produkty z odvětví potravin a nápojů 9. Ostatní činnosti

Nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006 - Ohlašovací povinnost Platí pro provozovatele každé provozovny, která vykonává jednu nebo více činností (příloha I), jestliže byla překročena příslušná prahová hodnota (příloha II) nebo překročená prahová hodnota pro odpady (2t/rok nebezpečného nebo 2000t/rok ostatního odpadu). Údaje ohlašují provozovatelé každoročně. Provozovatelé musí zajistit kvalitu ohlášených údajů. Termín ohlašování je ponechán na národních právních úpravách. Příloha III nařízení – specifikace formátu předávaných údajů od členských zemí EK a EEA. Sankce za neplnění ohlašovací povinnosti mají být specifikovány v národních právních předpisech. Nařízení neomezuje právo členských zemí zavést rozsáhlejší registry případně rozšířit okruh povinných subjektů.

Nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006 Ohlašovací povinnost Činnosti (kapacita) – látky– překročení prahu – ohlašovací povinnost. Činnosti (kapacita) – odpady (nebezpečné nebo ostatní) – překročení prahu – ohlašovací povinnost.

Nová legislativní úprava IRZ Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů (dále jen „zákon č. 25/2008 Sb. nebo zákon“). Účinnost od 12. února 2008. Vytvořen vzhledem k nutnosti adaptovat české právní předpisy na přijetí nařízení o E-PRTR. Odděluje problematiku IRZ od IPPC (analogie s evropskou úpravou). Dvě části Integrovaný registr znečišťování životního prostředí – IRZ, Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností - ISPOP.

Zákon o IRZ a ISPOP IRZ Zákon upravuje praktické aspekty ohlašovacího procesu do IRZ v České republice. Zákon zřizuje IRZ jako veřejně přístupný informační systém veřejné správy, který vede MŽP. Zákon vymezuje okruh povinných subjektů (provozovatelů) ohlašujících do IRZ (kromě subjektů vymezených nařízením o E-PRTR). Zákon vymezuje rozsah ohlašovacích povinností do IRZ (širší než pouze ukládá nařízení o E-PRTR). Ohlašovací termín – posunut do 31.3. (poprvé tedy do 31.3.2008). Zrušení odkladné lhůty pro ohlašování.

Zákon o IRZ a ISPOP IRZ Ohlašované údaje budou předávány elektronicky v datovém standardu. Delikty – neohlášení údajů nebo uvedení nesprávných údajů. Novela zákona o integrované prevenci – vyjmutí všech ustanovení o IRZ ze zákona o integrované a upravení povinností hlásit za roky 2007 a 2008. Přechodné období pro roky 2007 a 2008 (§ 12). Plná účinnost pro ohlašovací rok 2009.

Ohlašovací povinnost do IRZ Zákon o IRZ a ISPOP Ohlašovací povinnost do IRZ Provozovatel uvedený v nařízení č. 166/2006 o E-PRTR (poprvé za rok 2007). Provozovatel, provozující provozovnu, v níž je prováděna jiná činnost, než je uvedena v příloze I nařízení č. 166/2006 o E-PRTR nebo činnost s nižší kapacitou, než je uvedena v této příloze (poprvé za rok 2009). Ohlašované údaje Úniky a přenosy znečišťujících látek podle nařízení č. 166/2006 o E-PRTR. Úniky znečišťujících látek do ovzduší dle nařízení vlády č. 145/2008 Sb. (od roku 2009). Přenosy znečišťujících látek v odpadech mimo provozovnu dle nařízení vlády č. 145/2008 Sb. (od roku 2009).

Zákon o IRZ a ISPOP Ohlašovací roky 2007 a 2008 (§ 12) Uživatel registrované látky (bez činnosti podle E-PRTR): údaje v rozsahu zákona o integrované prevenci a nařízení vlády č. 368/2003 Sb. – stejný rozsah jako v předchozích letech (2004-2007); za rok 2008 do 31.3.2009. Provozovatel s činností podle E-PRTR údaje z nařízení č. 166/2006/ES (závazné od roku 2007 v celém rozsahu); údaje z nařízení vlády č. 368/2003 Sb. – pouze údaje nad rámec nařízení č. 166/2006/ES (údaje o látkách v odpadech, látky v únicích do ovzduší a v odpadních vodách);

Zákon o IRZ a ISPOP Zrušovací ustanovení Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování (s přihlédnutím k přechodným ustanovením pro ohlašovací roky 2007 a 2008). Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.

ISPOP Zřizuje se integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP). Údaje ohlašované prostřednictvím ISPOP se předávají elektronicky v jednotném datovém standardu zveřejňovaném MŽP. Standardizace předávaných údajů – předpoklad efektivního zpracování a distribuce dat. Ohlašovat údaje prostřednictvím ISPOP budou mít povinnost provozovatelé ohlašující na základě následujících právních předpisů: zákona o integrovaném registru znečišťování, zákona o ochraně ovzduší, zákona o odpadech, zákona o obalech, zákona o vodách. Jsou stanoveny postupné termíny, ve kterých se budou jednotlivé skupiny ohlašujících subjektů začleňovat do ISPOP (pro subjekty ohlašující do IRZ – za rok 2009).

Nařízení, kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do IRZ Schváleno vládou 26. března 2008. Publikováno pod č. 145/2008 Sb. Upravuje rozsah ohlašovaných údajů od roku 2009. Vymezuje: Znečišťující látky a prahové hodnoty pro úniky do ovzduší (nad rámec nařízení o E-PRTR) – styren a formaldehyd – příloha 1. Znečišťující látky a prahové hodnoty pro ohlašování přenosů látek v odpadech – příloha 2. Údaje pro ohlašování do IRZ – příloha 3.

Zdroje informací k IRZ a E-PRTR Legislativa Nařízení 2006/166/ES (v českém jazyce v OJ EU). Zákon č. 25/2008 Sb. Nařízení vlády č. 145/2008 Sb. Internetové stránky - http://www.irz.cz http://www.prtr.ec.europa.eu Dokumenty Příručka pro provádění E-PRTR – EK 2006 (v českém jazyce). Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek – MŽP 2007.

Závěr Legislativní změny Nová úprava fungování IRZ – vazba na evropské nařízení o E-PRTR. Přijat zákon č. 25/2008 Sb. a nařízení vlády č. 145/2008 Sb. Zohlednění dosavadního vývoje IRZ – zahrnutí širšího okruhu ohlašovatelů a dalších údajů (zejména chemické látky v odpadech). Zrušení částí k IRZ v zákoně č. 76/2002 Sb. a prováděcích právních předpisů. Přechodná ustanovení pro roky 2007 a 2008. Zavedení ISPOP – elektronizace ohlašovaných agend.

Závěr Změny IRZ Rozšířen seznam sledovaných látek na 93. Sníženy některé ohlašovací prahy (dioxiny). Zahrnutí sledování množství odpadů. Sledování úniků dohromady (běžné + havarijní). Posunutí ohlašovacího termínu.

Přechodná ustanovení – plnění ohlašovací povinnosti za rok 2008 (§ 12 zákona č. 25/2008) Kdo Do kdy Co Provozovatel s činností uvedenou v nařízení č. 166/2006/ES Do 31.3.2009 (za rok 2008) Při překročení prahů - údaje podle nařízení 166/2006/ES a dále údaje nad rámec nařízení 166/2006/ES (styren, formaldehyd, látky v odpadech, látky v odpadních vodách – z nařízení č. 368/2003 Sb.) Uživatel registrované látky (tzn. provozovatel bez činnosti podle nařízení č. 166/2006/ES nebo s nižší kapacitou) Při překročení prahů - údaje podle právních předpisů platných do 12.2.2008 (zákon č. 76/2002 Sb., NV č. 368/2003 Sb.)

Plnění ohlašovací povinnosti od roku 2009 Kdo Do kdy Co Provozovatel s činností uvedenou v nařízení č. 166/2006/ES Do 31.3. (za rok 2009 do 31.3.2010) Při překročení prahů - údaje podle nařízení 166/2006/ES a dále údaje podle nařízení vlády č. 145/2008 Sb. Provozovatel s činností neuvedenou v nařízení č. 166/2006/ES nebo s nižší kapacitou než uvádí nařízení č. 166/2006/ES.

Více na http://www.irz.cz Děkuji za pozornost. Jan Maršák jan_marsak@env.cz