Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nebezpečné odpady.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Informace z CENIA J. Valta
Recyklace automobilů – příručka IDIS
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Programy EVI 9 a ESPI 9 Přehled novinek, co připravujeme IX
Ministerstvo dopravy České republiky
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrace podle EMAS III
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
PŽP 12 Odpady, obaly.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Obnova vozového parku v České republice
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Vozidla s ukončenou životností Zákon o ochraně ovzduší Ekoauditová novela zákona o odpadech.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ S ODPADY
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Autovraky) Ton Post / Kees van Hees.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Schválením žádosti projekt nekončí
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, ČIŽP, CENIA a SFŽP Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru 22. října 2014 Liberec

Současná právní úprava v oblasti autovraků Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky (novela vyhlášky č. 105/2014 Sb.). Zákona o odpadech navazuje na směrnice Evropského parlamentu a Rady: 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností,

Novinky v aktualizované vyhlášce Zasílání fotodokumentace na MŽP – návaznost na zákon č. 169/2013 Sb. 3 fotografie – celek, kabina, VIN; do 96 hod.; přes MA ISOH. Skladování autovraků – pouze dva bez technického opatření. Odčerpávání kapalin – odstraněno sporné ustanovení o „neodkapávání“ kapalin. Znehodnocení VIN – zpracovatel znehodnotí, odstraní šrédr či hutě. Zpracovatelské operace pro podporu recyklace – vyjímání skel. Vylučování nebezpečných vlastností – návaznost na zákon č. 169/2013 Sb. http://mzp.cz/cz/nakladani_s_autovraky_prirucka

Novinky v MA ISOH Zasílání fotodokumentace na MŽP – minimální uživatelská náročnost, upozornění o nezaslání fotodokumentace do 96 hod. Vše podstatné v nápovědě. Fotografie autovraku Lze použít pouze soubory obrázků s příponou *.gif, *.png, *.jpg, *.jpeg, *.bmp, *.tif a *.tiff.

Omezení hmotnosti vraků – 0,3 t až 3,5 t (nad 5 t nelze zaslat). Zasílání VIN – povinná položka (v 17 místném nelze zadat O, Q a I). Statistiky na webu MŽP (počty zařízení, počty vraků, počty vraků podle značek, ø hmotnost, ø stáří) https://autovraky.mzp.cz/autovrak/. Potvrzení o převzetí – tisk poznámky (ostatní vozidla, jiná značka). Další kontroly pro zpracovatele a možnosti pro uživatele ČIŽP, SFŽP, MŽP.

Počty zpracovaných autovraků a vyřazených vozidel z CRV Rok Zapsáno v           MA ISOH (bez stornovaných autovraků) Vyřazeno z CRV (SDA) 2009 155 419 249 151 2010 145 447 176 674 2011 132 454 159 957 2012 125 640 153 470 2013 124 002 139 023 1.1. až 30.9. 2014 98 625 90 567 Snižování rozdílu mezi autovraky v MA ISOH a odhlašovanými z CRV je důsledkem zákona 169/2013 Sb. a zrušení tzv. čestného prohlášení.

Smlouvy zpracovatelů s výrobci či akreditovanými zástupci dle § 37 odst. 7 písm. c) Kontrolní akce ČIŽP. Dopis krajským úřadům. Stanovisko MŽP - http://mzp.cz/cz/zpracovatele_autovraku_vzajemne_smouvy. Subdodavatelské smlouvy – Callparts systém, KOVOŠROT GROUP CZ a.s., Metalšrot Tlumačov a.s., Recycling – kovové odpady a.s., Vítkovice Recycling a.s. Podnět na krajské úřady. Seznam akreditovaných zástupců na webu MD ČR. http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Dovoz_registrace_a_schvalovani_vozidel/Dovoz+vozidel/Seznamy+akreditovanych+zastupcu/Akreditace.htm Kaipan a ŠKODA jako výrobci v ČR.

Mobilní zařízení na sběr autovraků Zákon o odpadech ani vyhláška o podrobnostech nakládání s autovraky nereguluje mobilní zařízení v oblasti sběru autovraků. Plnění přísných kritérií: záchytné vany, případně nové korby se zkouškou těsnosti, rameno k naložení autovraku, digitální jeřábová váha, doložení možnost připojení na internet (k zapojení se do MA ISOH) včetně tiskárny k vydání potvrzení o převzetí autovraku, smlouva s akreditovaným zástupcem výrobce vybraných vozidel, smlouva se zpracovatelem.

Místní šetření při vydávání souhlasů a kontrola plnění požadavků. Omezená platnost souhlasu, platnost na dobu určitou např. 3 let (u všech zařízení). Řešení v nové legislativě, kde se jednoznačně řekne za jakých podmínek je možný mobilní sběr. Praxe: Na základě plných mocí majitelů se vozidla vozí do zařízení se souhlasem ke sběru a zpracování autovraků.

Pneumatiky odpad x neodpad Podle § 78 zákona o odpadech krajský úřad rozhoduje v pochybnostech, zda se movitá věc považuje za odpad. Podle názoru MŽP se v případě vkládaných pneumatik jedná o odpad.

Příklad zacházení s neodpadem = výrobky ze ZO. Po prošetření podnětu ČIŽP jednání na MŽP ke stanovení kritérií, kdy se jedná o výrobek a kdy o odpad. V nové legislativě bude zpětný odběr řešen v režimu odpadů (ve zjednodušeném odpadovém režimu).

Infringementová (EURO) novela ve vztahu k výrobkům Vyřazení olejů z vybraných výrobků na které se vztahuje zpětný odběr. Recyklační účinnost pro zpracování baterií a akumulátorů a zákazy pro uvádění na trh některých druhů baterií a akumulátorů.

Děkuji za pozornost Ing. Marek Livora, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí odbor odpadů – oddělení zpětného odběru tel: +420 267 122 687 marek.livora@mzp.cz www.mzp.cz