Zákon 149/2003 Sb. Národní program zachování a reprodukce genofondu lesních dřevin „Národní program“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Prezentace ze šlechtění lesních dřevin
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Právní úprava ochrany lesa
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Název prezentace Nařízení vlády ze dne o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Ing. Marcela Strakošová
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ochrana fytogenofondu IBPGR – Mezinárodní rada pro GZ rostlin – 1974 IPGRI – International Plant Genetic Resources Institute, Mezinárodní ústav pro GZ.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Vodohospodářské aktuality
Kvalita v sociálních službách jako proces
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
o ochraně přírody a krajiny
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Odbor životního prostředí MHMP
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana lesa.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Financování lesního hospodaření v roce 2019
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Zákon 149/2003 Sb. Národní program zachování a reprodukce genofondu lesních dřevin „Národní program“

Stručný vývoj právních předpisů  Snaha odpovědně nakládat s genetickými zdroji lesních dřevin a posuzovat jejich vliv na budoucí stav obnovovaných lesů má v České republice dlouhou tradici  Nakládání s genetickými zdroji lesních dřevin řešila řada právních předpisů – zákonů, vyhlášek a směrnic – zatím poslední je zákon číslo 149/2003 Sb. ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), který obsahuje ustanovení o Národním programu  Všechny předpisy měly společný cíl – obnovovat les reprodukčním materiálem pocházejícím z geneticky kvalitních zdrojů, což má dávat záruku pěstování kvalitních porostů do budoucna

Národní program  Z důvodu potřeby moderním novým způsobem řešit péči o genofond lesních dřevin v ČR byla do novely zákona 149/2003 Sb. zapracována ustanovení o jeho ochraně a reprodukci  Tato ochrana je zajišťována prostřednictvím tzv. Národního programu ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin, který vytváří předpoklady pro efektivní a setrvalé využívání genetických zdrojů lesních dřevin v souladu s potřebami lesního hospodářství a zásadami trvale udržitelného hospodaření v lesích. Národní program upravuje podmínky a postupy ochrany a reprodukce genetických zdrojů lesních dřevin lesnicky významných druhů lesních dřevin původních na území ČR  Národní program vydává MZe ve spolupráci s MŽP  Nesouvisí s NLP !

Organizační struktura  Národní program je legislativně ukotven v zákoně, podrobnosti jsou uvedeny ve vyhlášce číslo 393/2013 Sb. o seznamech druhů lesních dřevin a ve vyhlášce č. 132/2014 Sb. o ochraně a reprodukci genofondu lesních dřevin  Navazujícími dokumenty je samotný text Národního programu a Zásady poskytování dotací na ochranu a reprodukci genofondu lesních dřevin

Organizační struktura  Koordinaci Národního programu podle zákona provádí tzv. pověřená osoba, tou je Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem  Pověřená osoba provádí zejména: - hodnocení Národního programu, - vede ústřední evidenci, - zařazování, změnu nebo zrušení zařazení genetického zdroje do Národního programu, - ukládá předání vzorků ohroženého genetického zdroje, - ukládá zvláštní opatření formou zabezpečení genetických zdrojů nebo dokumentace o genetických zdrojích před zničením, poškozením nebo zcizením, - kontrolu v oblasti genofondu lesních dřevin

NÁRODNÍ PROGRAM  Stanovilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí  Je stanoven na pětileté období 2014 – 2018  Schválen byl ministrem zemědělství dne  Samotný text Národního programu obsahuje kromě účelu, významu a organizační struktury informace o opatřeních pro ochranu a reprodukci genofondu lesních dřevin, o poskytování vzorků, o mezinárodní spolupráci, financování Národního programu a přílohy – výpis mezinárodních závazků týkajících se genofondu lesních dřevin a koncepce Banky osiva a explantátů lesních dřevin

NÁRODNÍ PROGRAM  Ochranu a reprodukci genetických zdrojů lze provádět buď v podmínkách in-situ, tzn. v místě jejich původního výskytu (genové základny, porosty, rodiče rodiny, ortety) nebo v podmínkách ex-situ, tzn. v podmínkách mimo místo jejich původního výskytu (semenné sady, směsi klonů, Banka osiva a explantátů)  Nástrojem, kterým je ochrana a reprodukce genofondu podporována, je finanční dotace vlastníkům vybraných zdrojů reprodukčního materiálu

NÁRODNÍ PROGRAM - ZÁSADY  Pravidla poskytování dotační podpory obsahuje dokument nazvaný Zásady poskytování dotací na ochranu a reprodukci genofondu lesních dřevin, přičemž podporovány jsou: - genové základny – jejich existence a řádné obhospodařování, - existence a sběr reprodukčního materiálu z uznaných zdrojů selektovaného reprodukčního materiálu – porostů fenotypové třídy „A“ všech dřevin a porostů fenotypové třídy „B“ všech dřevin s výjimkou porostů borovice lesní, smrku ztepilého a modřínu opadavého (tzv. vybrané lesní dřeviny), - existence uznaných zdrojů kvalifikovaného reprodukčního materiálu – semenných sadů, směsí klonů, rodičů rodiny, ortetů a klonů.

NÁRODNÍ PROGRAM - BANKA  Nedílnou součástí systému ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin je zřízení Banky osiva a explantátů lesních dřevin  Banka bude zřízena jako trvalé a účelové zařízení provozované určenou osobou, kterou je Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti  Má dvě části – explantáty jsou a budou uloženy v ústředí VÚLHM ve Strnadech a osivo bude uloženo ve výzkumné stanici VÚLHM v Kunovicích  Banka bude naplňována vzorky reprodukčního materiálu pocházejících ze zdrojů zařazených v Národním programu

Princip Národního programu Uznaný zdroj reprodukčního materiálu Zařazení zdroje do Národního programu Po splnění podmínek vyplacení dotace vlastníkovi zdroje Poskytnutí vzorku do banky, popř. pro účely vědy, výzkumu Návrat populace do původního prostředí v případě ohrožení, zničení zdrojové populace, nebo pokud začne klesat reprodukční schopnost vzorku uloženého v bance

Ochrana a reprodukce genetických zdrojů  Ochrana a reprodukce genetických zdrojů lesních dřevin je aktuální téma PROČ?

 Mezinárodní kontext (Úmluva o biologické rozmanitosti, Ministerské konference o lesích, Nagojský protokol, FAO) Nagojský protokol - o přístupu ke genetickým zdrojům a spravedlivém a rovnocenném sdílení přínosů plynoucích z jejich využívání - Navazující NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o opatřeních pro dodržování pravidel, která vyplývají z Nagojského protokolu o přístupu ke genetickým zdrojům a spravedlivém a rovnocenném sdílení přínosů plynoucích z jejich využívání, ze strany uživatelů v Unii (ze dne ) Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) - Globální akční plán konzervace, setrvalého využívání a rozvoje zdrojů lesního reprodukčního materiálu (vypracovala Technická pracovní skupina pro lesní reprodukční materiál Komise pro genetické zdroje potravin a zemědělství FAO na základě Zprávy o stavu genetických zdrojů lesních dřevin) obsahující mimo jiné potřebu vytváření národních systémů setrvalé využívání a konzervaci genetických zdrojů lesních dřevin a sdílení jejich přínosů Ochrana a reprodukce genetických zdrojů

 Průměrná AVB SM mýtních porostů v GZ 30,42  Průměrná AVB SM mýtních porostů mimo GZ 27,90  Rozdíl činí + 9,0 % Ekonomický přínos

 Průměrná zásoba mýtních SM porostů v GZ je 678 m 3 / ha  Průměrná zásoba mýtních SM porostů mimo GZ je 585 m 3 / ha  Rozdíl činí +16 %  Vyjádřeno v penězích pro vlastníka + cca 130 tisíc Kč/ha  Vyjádřeno v penězích pro stát + cca 40 tisíc Kč/ha Obdobná situace je u porostů („A“ m 3 / ha, „B“ m 3 / ha, „C“ m 3 / ha, „D“ m 3 / ha) Dotace státu poskytnutá v rámci Národního programu se státu vrací!

Ochrana a reprodukce genetických zdrojů Ochrana a reprodukce genetických zdrojů je aktuální téma, PROTOŽE má:  Nesporný ekonomický přínos pro vlastníka lesa,  Nesporný přínos pro životní prostředí,  Nesporný národohospodářský význam Nástrojem státu je NÁRODNÍ PROGRAM

Děkuji za pozornost Ing. Miloš Pařízek ÚHÚL Brandýs nad Labem Pobočka Hradec Králové