1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Správní právo Pojem správního práva.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Obecná část rozpočtového práva III
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Systém a struktura práva Katedra práva.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Správa místních poplatků
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
JUDr. Jaroslav Stránský
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
Obecná část daňového práva procesního I
Novela zákona o místních poplatcích
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Umisťování staveb.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Správní právo procesní
Obecná část daňového práva procesního I
Obecně o veřejné správě
Prameny obchodního práva
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Obecná část rozpočtového práva III
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013

2 Nový občanský zákoník Nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb. (dále jen NOZ) nahrazuje občanský zákoník č. 40/1964 Sb. a další zákony a podzákonné předpisy. Změnový zákon k NOZ vyhlášen pod číslem 303/2013 Sb. –mění 74 zákonů, od památkové péče až po zákon o zdravotních službách.

3 Právo soukromé x právo veřejné Soukromé právo § 1 odst. 1 NOZ - Ustanovení právního řádu upravující vzájemná práva a povinnosti osob vytvářejí ve svém souhrnu soukromé právo. Uplatňování soukromého práva je nezávislé na uplatňování práva veřejného. § 9 NOZ - (1) Občanský zákoník upravuje osobní stav osob. (2) Soukromá práva a povinnosti osobní a majetkové povahy se řídí občanským zákoníkem v tom rozsahu, v jakém je neupravují jiné právní předpisy. K zvyklostem lze hledět tehdy, dovolává-li se jich zákon.

4 Právo soukromé x právo veřejné Veřejné právo právní vztahy jím upravené jsou asymetrické a nerovné (vrchnostenské), vztah stát – občan, právní nadřazenost orgánů veřejné moci, které mohou rozhodovat o subjektivních právech jiných právních subjektů, ovšem jen v rámci zákona. Odvětví veřejného práva: ústavní, správní, finanční, trestní právo

5 Nový občanský zákoník 1.Zásada superficies solo cedit - stavba spojená s pozemkem je součástí pozemku - § 506 NOZ, 2.Stavba a pozemek ve vlastnictví jednoho subjektu splynou v jednu věc v právním slova smyslu - § 3054 NOZ, 3.Přechodné ustanovení NOZ řeší vlastnictví stavby a pozemku odlišnými subjekty vzájemným zákonným předkupním právem - NOZ.

6 Prohlašování kulturních památek Pro oblast památkové péče jako veřejného práva je stanovena zvláštní úprava oproti NOZ, PZ opouští koncept, že kulturní památkou může být výlučně věc v právním smyslu – kulturní památkou jsou věc movitá, věc nemovitá, stavba, pozemek bez stavby, Změna je promítnuta v terminologii celého zákona.

7 Prohlašování kulturních památek Bude možné i nadále za kulturní památky prohlašovat samostatně stavby –za kulturní památku bude možné prohlásit např. výklenkovou kapli bez pozemku - § 2 odst. 2 PZ, –stejně bude možné prohlásit za kulturní památku pozemek bez stavby např. zámecký park bez panelového domu - 3 odst. 4 PZ.

8 Rušení prohlášení kulturních památek Zrušení prohlášení věci nebo stavby za kulturní památku obdobně upraveno procesu prohlašování – zrušit prohlášení je možné u movité věci, pozemku, stavby. nový § 7a PZ - Ministerstvo kultury může na žádost vlastníka stavby, která vznikla následně na nemovitosti již chráněné jako kulturní památka, nebo z moci úřední rozhodnout, že tato stavba není kulturní památkou.

Právo státu na přednostní koupi kulturních památek Nové ustanovení v § 13 odst. 1 PZ Je-li národní kulturní památkou pouze stavba, která není samostatnou věcí, vztahuje se právo státu na přednostní koupi na nemovitost, jíž je národní kulturní památka součástí. Řeší nabývání celé věci v právním slova smyslu nejen stavby, která je prohlášena nemovitou národní kulturní památkou, ale i pozemku, jehož je dle soukromého práva součástí. 9

Svéprávnost Nahrazuje dosavadní termín způsobilost k právním úkonům. Nově nelze zbavit svéprávnosti pouze ji omezit § 55 – 65 NOZ. Promítá se do řízení o povolení k restaurování, rušení povolení k restaurování a řízení o pozastavení restaurátorské činnosti prováděné na základě povolení k restaurování. 10

Přemístění kulturní památky Možné je přemístit jen stavbu nikoliv pozemek. Podmínky pro posuzování přemístění movité kulturní památky zůstávají obsahově stejné. 11

Přechodné ustanovení Čl. III části druhé změnového zákona obsahuje přechodné ustanovení. Dosavadní rozsah ochrany stavby nebo pozemku jako kulturní památky není dotčen tím, že se stavba podle občanského zákoníku stala součástí pozemku. 12

13 Děkuji Vám za pozornost