NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Současný systém podpory
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Výrobní závod Hajnice H.L.F. spol. s r.o. Hajnice 127
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Lisovna plastů, spol. s r.o.
Investiční pobídky Pierburg s.r.o.. © Pierburg GmbH 2011– Respect protective note ISO Pierburg s.r.o. – Investiční pobídky 2 Představení.
Spolehlivý finanční partner exportu
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Výrobce toroidních komponentů značky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Anvis AVT s.r.o. Vsetín.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
INTEGROVANÉ INŽENÝRSTVÍ V ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH PODNIKŮ 13. konferenci v rámci cyklu: Při příležitosti konání MSV Brno v Kongresovém centru Pořádají
Členské příspěvky 2005 – 2010 Analýza struktury členské základny, výše členských poplatků a dopad na rozpočet ČSA.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
3.Analýza ziskovosti a marketingové produktivity
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Česká ekonomika ve víru globálního napětí. Jan Bureš l Výhled české ekonomiky l 2 Scénář W opět v centru pozornosti ?
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
HOMEWORKING V Praze Práce z domova Přednášející: Jana Malá předsedkyně představenstva Moravská ústředna Brno, d.u.v.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST
AEV, spol. s r.o. Analýza konkurenčního prostředí společnosti 2012.
Makroekonomické aspekty pomoci Role hospodářské politiky v rozvojových zemích.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Systém managementu jakosti QMS
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
HDP= hrubý domácí produkt
Jiří Kučera Natalia Rubinova Martin Sloup Jindřich Štefan.
Retailing v Rakousku od roku 2006 Kateřina Srnská 2012/2013.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ruská federace x WTO a OECD
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora průmyslových zón v ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Marketingový plán podniku
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Index exportu
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Životní cyklus organizace
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Základy ekonomie Seminář 11..
v automobilovém průmyslu ČR
Výsledková evaluace specifických cílů 2.1 a 2.2 OP PIK
Transkript prezentace:

NÁZEV PŘÍSPĚVKU MSV 2012: Český export bez růžových brýlí Přednášející: Ing. Ivor Poprach, Ph.D. Boltjes Group (od 05/2005): Boltjes International spol. s r.o. (Česká republika) Boltjes Serial B.V. (Holandsko) Pozice: Jednatel společností Kontakt: i.poprach@boltjesgroup.com WEB: www.boltjesgroup.com

Boltjes Group tube bend ohýbání, tváření, lisování trubek & profilů a svařované komponenty Boltjes Group založeno 1988 (Holandsko) V České republice od roku 1993 (výroba Červený Kostelec u Náchoda) Ohýbání a tváření trubek a trubkových systémů pro tepelnou techniku (50% obratu), automobilový (25%) a zdravotnický průmysl (15%) Malo-, středně- a velkosériové zpracovávání měděných, nerezových, ocelových a hliníkových trubek – kooperační podnik (nemá vlastní finální výrobky) V roce 1998 nová výrobní hala v průmyslové zóně v Červeném Kostelci V roce 2000 rozšíření na současných 3800 m2 Obrat 2011 cca 10mio € // 100 kmenových zaměstnanců ISO 9001/ISO TS 9001:16949 Finální zákazníci: BOSCH-NEFIT-BMW-BUDERUS-PSA-DURA-FORD-SECA-PEUGEOT-CITROEN-BENTELER-VISTEON-ROLLS ROYCE-HALLA-LINET-RAVAK-REMEHA-DAKON-HANDICARE-SOLLER-MERCEDES-DAF

82% exportu ČR směřuje do EU - Korelace EUR/CZK? Na tvorbě českého HDP se export podílí 65ti až 70ti% 82% českého exportu směřuje do zemí EU Vzhledem ke značnému podílu podnikových mandatorních výdajů v korunách (mzdové náklady, daně, poplatky, atd.) lze logicky predikovat, že prudce posilující česká měna bude mít přímý vliv na český export JE TOMU TAK?

Korelace mezi EUR/CZK a průmyslovou produkcí/novými průmyslovými zakázkami ČR (zdroj: ČSÚ): Závěr: Dostatečně silná korelace se v žádném případě neprokázala, korelační koeficienty se pohybují na hodnotách, které neprokazují dostatečně silnou závislost mezi proměnnými.

VYSVĚTLENÍ Vlastnická struktura exportních podniků (zdroj: MPO) 70% podílu na exportu ČR jsou dcery zahraničních matek, vysoký podíl importů na výrobě (ŠKODA AUTO, TPCA, HYUNDAI) 20-25% podílu tvoří tradiční etablovaní exportéři, opět vysoký podíl importů na výrobě (VÍTKOVICE, ŽĎAS, TONAK – vznik z původních státních podniků) Zbytek 5-10% Experimentální exportéři (mnoho podniků a málo exportu) + Born Globals (pouze!) 3-6% exportu – odvětví s vysokou přidanou hodnotou (LINET, AVAST, atd.).

PŘESTO… (zdroj BLOOMBERG – A.Michl) Úroveň českého exportu je z hlediska rozhodující přidané hodnoty na velmi nízké úrovni. Kurzové ztráty na straně exportu (při prudkém posílení CZK) automaticky korigují kurzové zisky na straně importu. Minimální výše přidané hodnoty u exportně zaměřených podniků způsobuje, že prudké kurzové výkyvy v celkových „číslech“ exportu ČR hrají minimální roli (část podniků se navíc spekulativně zajišťuje). Enormní dopady pro exportní podniky s vysokou přidanou hodnotou, které se však na celkovém exportu podílejí na úrovni 3-6%... = BUDOUCNOST ČR PŘESTO… (zdroj BLOOMBERG – A.Michl)

Podíl na trhu podniku Apple vůči jeho podílu na celkovém tržním zisku! Cesta z otroctví Krev, pot, slzy a zaměřit se na výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Následující graf (Aleš Michl: Apple Zdroj dat: The Economist, http://www.economist.com/node /18114 689) popisuje „vzor úspěchu“ – totiž: Podíl na trhu podniku Apple vůči jeho podílu na celkovém tržním zisku!

Role státu… V ČR chybí národohospodářská proexportní politika. Proč se na „tvorbě“ a „podpoře“ exportní strategie a exportu ČR podílí dvě ministerstva?! Podpora exportu ČR a vyspělých tržních ekonomik vládou (Holandsko) - příklad Proč není stanovená taková exportní strategie, která by byla akceptovaná a respektovaná napříč politickým spektrem tak, aby se neměnila pokaždé, když se změní vládní garnitura?

(podpořme export – staňte se členy…) Děkuji za Váš čas i.poprach@boltjesgroup.com www.boltjesgroup.com www.asociaceexporteru.cz (podpořme export – staňte se členy…)